Det var 14 av Argentinas modigaste kvinnor som började med promenaderna den 30 april 1977 för att få klarhet i de trettiotusen försvinnanden som ägde rum under militärdiktaturen. Mirta Acuña de Baravalle var en av dem. Då var hon 52 år, i dag är hon 90. För två år sedan träffade Flamman henne under ”Torsdagspromenaden”.
Den 28 augusti 1976 bröt sig en maskerad grupp av armésoldater och civila in i huset hos Mirta och förde bort hennes dotter Ana Maria och hennes svärson.
– Under flera månader letade jag efter dem överallt på polisstationer, regementen och bårhuset. Min dotter var gravid i femte månaden, berättade Mirta med sorg i blicken.
Azucena Villaflor var en ledande gestalt bland de 14 kvinnorna och föreslog att Mödrarna skulle promenera i all tysthet varje torsdag på Plaza de Mayo, framför presidentpalatset. Hoten från militärdiktaturen under general Jorge Videlas ledning mot dem var inte tomma ord och de kallades för ”locas”, galningar.
Azucena Villaflor mördades och försvann, precis som två andra av grundarna av Mödrarna från Plaza de Mayo. Men organisationen hade tagit sina första steg och från den dagen, den 30 april 1977, har dessa kvinnor varje torsdag under 39 år gått runt pyramidstatyn framför presidentpalatset La Rosada.
USA:s ”Operation Condor”
När Flamman träffade Mirta 2013 pågick en process mot 25 av bödlarna från militärdiktaturen. De ställdes inför rätta och utreddes för försvinnanden av hundratals latinamerikaner i Operation Condor. Däri ingick bortrövandet av bebisar som föddes i fångenskap av kvinnliga politiska fångar, såsom Mirtas dotter.
Planen skisserades av USA:s utrikesminister Henry Kissinger och den stab av CIA-agenter han hade till förfogande. Kissinger var politisk rådgivare i utrikesfrågor till president Richard Nixon. De länder som inkluderades i planen var Chile, Argentina, Uruguay, Bolivia, Paraguay, Peru och Brasilien – länder som under dessa år styrdes av militärjuntor med stöd av USA. Planen gick ut på att samordna kampen mot den revolutionära vänstern i Sydamerika och likvidera den fysiskt. Många av offren i till exempel grannländerna Uruguay och Paraguay fördes till Buenos Aires där de förhördes, torterades och senare försvann och mördades.
– Flera av bödlarna har dömts tidigare men det är viktigt att de även döms för sina brott i Operation Condor, underströk Mirta. Vi vet att Ana Maria födde sitt barn i fångenskap men vi vet inte vilket kön det är. Ana Maria fördes bort den 28 augusti 1976. Vi misstänker att hon födde sitt barn i Argentinas största militäranläggning Campo de Mayo.
Arresteringsorder mot Hebi Bonafini
Till skillnad från regeringen Christina Fernandez de Kirchner har den nya högerregeringen Mauricio Macri intagit en sval attityd mot de kvinnor som inte lät sig skrämmas av en av de mest blodiga militärdiktaturerna i Latinamerika. Rättsapparaten är till stor del intakt och den 4 augusti utfärdade en domare en order om inkallelse till förhör av Hebi Bonafini, språkrör för den andra delen av Mödrarna. Hon anklagas för ekonomiska oegentligheter i samband med ett bostadsprojekt för de fattigaste som startades av den förra presidenten och som Mödrarnas Hebi Bonafini ledde. Men Bonafini bad i praktiken domaren och hans utsända agenter att fara till ett varmt ställe. Hundratals argentinare omringade Bonafini som en mänsklig sköld mot agenternas försök att föra henne till domaren varpå ordern tillfälligt drogs tillbaka.
Arresteringsordern mot Bonafini var inte den enda plumpen i protokollen. I en tv-intervju samma dag som den tvåtusende ”Torsdagspromenaden” ägde rum sa president Macri att ”jag har ingen aning om det var nio eller trettiotusen som försvann i det ’smutsiga kriget’”.
– Vad är det för krig som han talar om när majoriteten av offren kidnappades på gatan, på natten eller på arbetsplatsen och var obeväpnade? Vad är det för slags krig Macri syftar på när vi vet att de nakna offren bands fast på ”grillen” under tortyren, frågar sig Mabel Careaga från anhörigföreningen för ”De Tolv Försvunna i Santa Cruz”.
Statsterrorism eller ”smutsigt krig”?
Macris försök att skriva om historien har retat upp opinionen i Argentina. Att beskriva en då institutionaliserad statsterrorism som ett diffust ”smutsigt krig” är att begå våldtäkt på historien, menar Careaga:
– Han vill förändra paradigmen angående vad som hände på 1970-talet och återvända till teorin om två demoner. De ifrågasätter inte antalet försvunna, de ifrågasätter omfattningen på den statliga terrorismen. Vi ifrågasätter inte antalet för tragedin utan vi analyserar dess orsaker.
Människorättsadvokaten Rodolfo Yanzon, som har drivit flera mål mot generalerna, säger å sin sida:
– Medan Hebi Bonafini och de övriga Mödrarna modigt kämpade för de försvunna åt Macri direkt ur mördarnas händer.