Ordföranden för tyska vänsterpartiet Linkspartei, Lothar Bisky, var förra veckan på besök i Sverige, bland annat för att träffa svenska vänsterpartiets Lars Ohly.
De båda partierna är överens om mycket, men i feministiska frågor ligger de långt ifrån varandra. Det avspeglar de stora skillnaderna i länderna överlag, både vad gäller lagstiftning och opinion.
Inför fotbolls-VM i Tyskland i juli har svenska vänsterpartiet fördömt den utvidgade bordellverksamhet som planeras. Det har inte Linkspartei.
Varför har ni inte fördömt utbyggnaden av bordeller i samband med fotbolls-VM?
– Vi har motionerat till Förbundsdagen och krävt att man tar hårdare tag mot tvångsprostitutionen i samband med fotbolls-VM.
Men ni motsätter er inte den ”vanliga” prostitutionen, den som inte sker med direkt tvång?
– En kvinna som vill prostituera sig kan göra det. Men vi vill inte uppmuntra det. Och vi var emot lagändringen som gjorde det lagligt med prostitution. Men nu när den lagen finns så ställer vi oss på kvinnornas sida, och vill att de som prostituerar sig har samma sociala rättigheter som andra.
– Det kan vara så att den svenska lagen är bättre på att hantera problemet, det vet jag inte. Jag har haft för lite med den här frågan att göra.
En vanlig syn här i Sverige är att man inte kan göra en tydlig åtskillnad mellan tvångs- och frivillig prostitution, så som du gör. Dessutom är det ett faktum att den lagliga prositutionen understödjer tvångsprostitutionen.
– Jag vill gärna lära mig mer om det av vänsterpartisterna här i Sverige. Men det är klart att jag inser att den legala och illegala prostitutionen hänger samman.
Hur ser debatten om prostitution och människohandel ut i Linkspartei?
– Vi har en bred diskussion om problemet. Men Sveriges sätt att lösa problemet, att kriminalisera sexköparen, har aldrig varit ett huvudtema.
– För mig, som vänster, är det huvudsakliga att se till att kvinnor blir ekonomiskt oberoende. Det är ju kvinnor i ekonomisk nöd som hamnar i prostitution. Om man får lov att bli lite DDR-nostalgisk: på den tiden var de flesta kvinnor ekonomiskt oberoende, vilket gjorde att de inte behövde ge sig in i prostitution. I dagens Tyskland ser det helt annorlunda ut.
Men hur ska er motion om hårdare tag mot tvångsprostituering kunna göra skillnad? Det är ju redan förbjudet.
– Vi vill att polisen får skärpta direktiv om att bekämpa tvångsprostitution. Och kvinnorna ska veta att de kan gå till polisen.
– Det är också ett sätt att skapa uppmärksamhet kring problemet och förändra den allmänna opinionen.