Även om likheter med situationen i Georgien finns påpekar både AP och BBC i sina rapporter att det är tveksamt om oppositionens Viktor Jusjtjenko kan liknas vid Georgiens president Micheil Saakasjvili. Bankiren Jusjtjenko anses vara en betydligt försiktigare natur och dessutom påpekar AP att Ukrainas storlek i sig gör det mycket att svårt att vinna makten via stora protester i storstäderna.
Europeiska säkerhetsorganisationen OSSE har dömt ut valet och hävdar att det funnits tydliga bevis på valfusk. Intressant att påpeka är att de också dömde ut presidentvalets första omgång, som Justjenko vann, och att inte alla valundersökning pekat åt samma håll.
”Justjenkos anhängare har lämnat in 2 058 rapporter om oegentligheter under valdagen och man hänvisar också till s.k. exitpolls, alltså vallokalundersökningar som skulle visa på seger med bred marginal för Jusjtjenko. Det är också de undersökningar som refererats i svenska massmedia. I själva verket har det genomförts ett antal exitpolls som visar olika resultat, fast västliga media (Bert Sundström i SVT, Jan Blomgren i SvD bl.a.) efter mönster från bevakningen av det vitryska valet endast redovisar exitpolls som anger ”rätt” resultat för att därefter ta alla avvikelser i det faktiska valresultatet som bevis för valfusk.
Opinionsinstitutet Sotsis, som först rapporterade om en trolig Justjenkoseger, korrigerade senare under söndagen sina siffror och förutspår en Janukovitjseger. Förklaringen är att oväntat många anlände sent till vallokalerna. Två andra lokala opinionsinstitut står dock fast vid att Jusjtjenko har vunnit med god marginal.”, skriver Rysslandskännaren Stefan Lindgren i sitt veckobrev Ryska Posten.
Ukrainas ekonomi är i dag mycket beroende av ryskt kapital. 1999-2003 investerade USA 1,075 miljard dollar i Ukrainas ekonomi. Ryssland investerade ”bara” 377,6 miljoner. Men därtill kommer 779,2miljoner från Cypern och 686,1 miljoner från Storbritannien, vilket till övervägande delen är ryskt flyktkapital som ”återvänder” till OSS. Ryssland har alltså varit störste utländska investerare i Ukraina och det senaste året har de ryska investeringarna ökat kraftigt, vilket gett
rekordhög tillväxt i Ukraina. Det förklarar delvis varför Ryssland synbart dragit det längsta stråt i kampen om inflytande i Ukraina.Dessutom är de västra delarna de fattigaste och mycket av den industriella produktionen är förlagd till landets östra del, något som gör att västra Ukraina på många sätt också är beroende av det ekonomiskt rikare öst.
Flamman har talat med Stefan Lindgren som inte heller tror att oppositionen kommer gå segrande ur den nuvarande maktstriden.
– Situationen kommer att lägga sig om ett par månader men oppositionen kommer att vara kvar på gatorna under tiden, spår han om utvecklingen.
Han tror inte heller att den georgiska ”sammetsrevolutionen” kommer att återupprepa sig.
– Folk i Georgien var mycket fattigare och mycket desperatare, säger han och påpekar att Ukrainas framtid i mångt och mycket hänger samman med Ryssland.
– Janukovitj program byggde mycket på rysk-ukrainsk integration. Bland annat tillåtelse till dubbelt medborgarskap för att underlätta för människor att arbeta i Ryssland där lönerna i princip är dubbelt så höga, säger Lindgren som tror att kompromisser och försoning kommer att komma till stånd och nämner att Janukovitj ”sträckt ut handen” till Jusjtjenko dagen efter valet och talat om att de nu tillsammans ska genomföra en rad av de saker oppositionen föreslagit.
– Även om man naturligtvis kan ha invändingar mot Janukovitj maktutöving, han representerar ju någon slags oligarki, så är hans seger viktig för den ukrainska ekonomin, säger Lindgren som menar att Justjenko ekonomiskt inte kunnat erbjuda mycket annat än ”allmosor från EU”.
”Ukraina är inte Georgien”
100 000-tals demonstrerar för Justjenko men det är tveksamt om oppositionen kan segra Hundratusentals människor demonstrerade i Kiev mot påstått valfusk i presidentvalet från nuvarande premiärminister Janukovitj. Även om de georgiska flaggorna vajar i demontrationerna påpekar nu flera bedömare att Ukraina inte är Georgien och att det är långt ifrån säkert att samma strategi fungerar där som här.