– Det finns för liten medvetenhet om att även unga människor kan drabbas av psykisk ohälsa och även unga människor kan ha stora psykologiska och psykosociala problem.
Det säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidforskning, till Sveriges radios Dagens eko.
Socialstyrelsen presenterade sina preliminära siffror i början av oktober. I dessa syns tydligt att självmordskurvan bland kvinnor 15-24 år pekar drastiskt uppåt efter år 2001. Förra årets självmordsfrekvens har inte haft någon motsvarighet sedan 1979.
Fortfarande begår fler pojkar än flickor självmord, men skillnaden är betydligt mindre än tidigare.
För äldre åldersgrupper har självmorden ungefär halverats de senaste 20 åren. Men den utvecklingen gäller inte unga – i åldersgruppen under 25 år har självmorden inte minskat.
Oro och ångest
Ängslan, oro och ångest. Dessa känslor har ökat bland unga. Bland unga kvinnor har den ökat från nio procent år 1989 till 30 procent år 2005. Det visar Statisktiska centralbyrån, SCB, i sina undersökningar av levnadsförhållanden. SCB har sett denna dramatiska ökning, i gruppen kvinnor i åldrarna 16-24. Många unga vårdas på sjukhus för depression och ångest. Skälen till den ökade ohälsan är, enligt SCB, dels att det blivit betydligt svårare för undgomar att få arbete. Dels beror det på samhälllets individualisering, där möjligheterna inte tillkommit i samma takt som förväntningarna.
Många unga kan inte planera sitt liv framåt. Det framgår av en enkät som ungdomssajten Lunarstorm gjorde i förra veckan. Mer än en tredjedel av de unga kvinnorna angav alternativet ”Planerar inte”. I åldergruppen 19-24 år, angav 28 procent av kvinnorna och 34 procent av männen ”Planerar inte”. Det var nära en femtedel av de svarande i åldern 19-24 år, som sade att de planerar på mindre än ett års sikt – 18 procent av kvinnorna och även 18 procent av männen. Det var 69.905 personer som svarade på enkäten.
Lunarstorm har också, i en annan enkät, frågat sina användare om de kan tänka sig att jobba tillfälligt. Tisdagen den 11 september svarade 68.437 personer i alla åldrar på frågan. I åldrarna 19-24 år svarade 30 procent av männen och 29 procent av flickorna ”Ja, för att tjäna pengar”.
I gruppen unga 18-24 har andelen arbetslösa i år varit 13,5 procent. I åldern 16-19 år har 75 procent en otrygg anställning – i åldern 20-25 har hälften, 50 procent en otrygg anställning.
Förra regeringen tillsatte en utredning, efter att flera rapporter under de senaste 10-20 åren har visat att det blivit vanligare att ungdomar är nedstämda, är oroliga, har svårt att sova och har värk. En statlig utredning tillsattes, som lade fram sitt betänkande i augusti 2006. Även den utredningen visar på samma tendens – den psykiska ohälsan bland unga har ökat dramatiskt de senaste 20 åren.
– Det är en psykologisk mekanism hos oss, föräldrar, far- och morföräldrar och även hos lärare att man inte vill ta i de problemen, säger Danuta Wasserman till Ekot.