Om förstagångsväljarna fick välja skulle de fyra allianspartierna ligga på drygt 30 procent tillsammans. Det är nästan en tredjedel lägre än i övriga väljarkåren. Bland de mellan 18 och 24 år som var röstberättigade i val som föregått undersökningstillfället landar alliansen på runt 27 procent, enligt SCB:s partisympatiundersökning. De rödgröna får tillsammans kring 60 procent i den gruppen.
– Det känns skönt att så många unga stödjer de rödgröna partierna, säger Maria Ferm, ett av språkrören för Grön ungdom, till Flamman.
Hennes eget parti har ett nästan fördubblat stöd bland förstagångsväljare. Hon tror det beror på att Miljöpartiet varit bra på att lyfta fram framtidsfrågor, som klimatet och integritetsfrågor. Hon tror också att de unga sympatisörer, de rödgröna partierna har, kommer att stanna kvar.
– Ja, jag tror man är rätt trogen mot det parti man röstat på först.
Ungdomsröster viktiga
– Ofta är det stora frågor som fred, miljö och internationella frågor, som lockar unga väljare, det har Vänsterpartiet och Miljöpartiet varit bra på att lyfta fram, säger Per Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.
Han håller inte med om att unga nödvändigtvis stannar vid det parti man röstar på första gången man röstar.
– Nej, unga är en extremt rörlig väljargrupp. Det är tydligt i statistiken.
Däremot säger han att många tidigt har en fast ideologisk identitet, även om en hel del tenderar att dra lite mer åt höger när de blir äldre. Många har ett höger- eller vänstertänkande, men utifrån det kan man göra olika analyser kring vilket parti man väljer från val till val.
– Men alla partierna vill ha ungdomsrösterna. Det brukar vara så att det parti som har flest av de unga väljarna har framtiden för sig.
Anti-etablissemang
Han beskriver unga generellt som lite av föregångare.
– Ta Moderaternas haveri i valet 2002 till exempel. Det märktes inte i de vanliga opinionsmätningarna, men just bland unga väljare kunde man se tendenserna redan ett par år innan.
I SCB:s mätning är det en ovanligt stor andel, drygt 13 procent av förstagångsväljarna som uppgett att de tycker bäst om ett annat parti än något av riksdagspartierna. Det finns ingen särredovisning av dessa, men en kvalificerad gissning är att det främst är Feministiskt Initiativ, Piratpartiet och Sverigedemokraterna som döljer sig bakom siffran.
– Det är tydliga antietablissemangspartier, säger Per Oscarsson.
Värt att notera är att det i mätningen frågas efter vilket parti man tycker är bäst, inte vilket parti man tänker rösta på. Ofta är det samma sak.
Rationella val
– Men det kan även vara så att man gör ett rationellt val. Man kanske egentligen tycker Feministiskt Initiativ är det bästa partiet, men också att det är viktigt med en röd regering. Om man då inte tror partiet har någon chans att komma in i riksdagen, röstar man på ett av de röda riksdagspartierna istället, säger Per Oscarsson.