Kongressen, som hölls den 13 maj, kom inte att handla så mycket om den pågående strejken eller förhandlingarna. I stället valde man att skjuta på de flesta punkter som inte var stadgemässigt nödvändiga fram till i höst. Anna-Karin Eklund omvaldes till ny förbundsordförande utan några motkandidater.
Hotar gå ur facket
Trots att det på kongressen rådde enighet märks ett visst missnöje med hur förbundet har skött sig under förhandlingarna.
Rolf Forslund, en av grundarna till utomfackliga ”Löneupproret” och tidigare medlem i Vårdförbundet, är mycket kritisk till förbundets ledning.
– Deras krav var så pass låga från början att det inte finns något utrymme för att kompromissa. När sedan Anna-Karin Eklund mitt under en pågående strejk börjar tala om att godta lägre bud så sköter man det hela ganska illa. Mina kollegor som är medlemmar, säger att de går ur facket om Vårdförbundet skriver på ett mesigt avtal.
Löneupprorets krav innebär lönehöjningar på 5.000 kronor mer i månaden för sjuksköterskor. Det kan jämföras med Vårdförbundets förhandlingskrav som, om de går igenom, skulle innebära en löneökning på cirka 1 700 kronor mer under två år.
Otrygga och missnöjda
Anna-Karin Eklund håller inte med om kritiken.
– Att 5.000 kronor mer i medellön för sjuksköterskor är rimligt håller jag med om, men det är inte realistiskt att uppnå på ett enda avtal. Att förändra lönestrukturer är ett omfattande jobb.
Eklund påpekar även att förbundet har drygt 6.000 medlemmar ute i strejk och att förbundet är berett på att göra ytterligare upptrappningar. Att det skulle vara ett mesigt agerande håller hon inte med om.
Jani Stjernström, vice ordförande i Vårdförbundet Västmanland och ombud på kongressen, säger att hon träffar många medlemmar som känner sig otrygga under strejken och inte är nöjda med förbundets insats.
– De skulle vilja se en förbundsstyrelse som agerade med mer kraft. Det mest tragiska vore om missnöjet kanaliserades i att människor lämnade facket, då kommer vi inte att kunna utöva något tryck mot arbetsgivaren i de lokala löneförhandlingarna.
– Det finns ingen som tycker att Löneupprorets krav är för höga. Frågan är bara vilken väg man tar för att nå dem. Jag vill inte fördöma de som är kritiska och exempelvis väljer att säga upp sig från jobbet som Löneupproret uppmanar till, men samtidigt mister man ju då möjligheten att påverka i fortsättningen.
Avtal väntas snart
Parterna i konflikten har haft möten under de senaste dagarna och många tror att det kommer ett avtal mycket snart.
Vårdförbundets förbundsstyrelse har tidigare godkänt ett bud från Sveriges kommuner och landsting, men förslaget röstades ner av en stor majoritet under en avtalskongress i slutet av mars.
Vad händer om en kongress säger nej till ett avtalsförslag en gång till?
– Om det skulle ske får man ju börja fundera på vilket förtroende förbundsstyrelsen egentligen har, men jag tror inte det scenariot inträffar. När det förra förslaget avslogs blev det ett uppvaknande och jag tror man kommer att förankra ett nytt förslag mer hos medlemmarna, man vill inte utsätta sig för samma sak igen, säger Jani Stjernström.
BAKGRUND: Vårdstrejken
Totalt har Vårdförbundet lagt tre varsel om strejk, som omfattar sammanlagt 6.000 medlemmar i hela landet. Om parterna inte kommer överens har förbundet utlyst ett fjärde varsel som träder i kraft den 29 maj. Detta berör ytterligare 4.000 personer, främst arbetande på vårdavdelningar på bland annat Karolinska i Stockholm och universitetssjukhusen i Lund och Göteborg.