Om lite drygt en månad är det nomineringsstopp till Vänsterpartiets kongress. För valberedningens del handlar en del av arbetet just nu om att bevaka vad som händer i partiet.
– Företrädare från valberedningen kommer att finnas på plats på de debatter mellan partiledarkandidaterna som nu ordnas, säger Elise Norberg Pilhem, sammankallande i valberedningen.
Tar inte ställning till delat
Det diskuteras rätt friskt om vilka egenskaper en ny vänsterledare bör ha. En del argumenterar för att det är viktigt med en kvinna, eller lyfter fram andra faktorer som bakgrund, åter andra vill se delat ledarskap.
Är det viktigt med formkrav, som till exempel att den som ska leda Vänsterpartiet bör vara en kvinna?
– (Skratt) Det kan du nog räkna ut själv att jag inte kan uttala mig om.
Däremot betonar Elise Norberg Pilhem vikten av att den eller dem som blir partiledare fortsätter att utveckla partiet i feministisk riktning.
– Jag tycker att Lars Ohly har varit jättebra på det och jag tror också att det delvis är därför som vi ser flera starka kvinnliga företrädare för partiet nu.
Valberedningen arbetar efter det uppdrag som den fått av den förra kongressen, alltså att ta fram förslag på en partiordförande och en partistyrelse. Sedan tar kongressen ställning till förslagen. Bland det första som kongressen i januari får ta ställning till är frågan om delat partiledarskap, som det med största sannolikhet kommer att läggas motioner om. Sedan utgår valet av ny partiledning från vad kongressen beslutar.
– Vi i valberedningen får laga efter läge, vi tar inte ställning i sakfrågan och vi har ingen reservplan.
Men vad gör ni om ett förslag på delat partiledarskap går igenom, om ni inte har en reservplan?
– Vi kommer att ha så pass god pejl på läget i så fall att det inte blir något problem för oss.
Elise Norberg Pilhem påpekar att det finns flera personer som säger att de är villiga att kandidera till partiledarposten.
– Det vore värre om det bara fanns en kandidat och kongressen beslutade om delat partiledarskap.
Däremot arbetar inte valberedningen med att ta fram ett ”partiledarteam”.
– Vi arbetar inte genom att tänka att ”den har sagt att den vill jobba ihop med den”.
Bra med öppenhet
Att det är flera personer som öppet har sagt att de kandiderar till partiledarposten är bara bra för valberedningens arbete, enligt Elise Norberg Pilhem.
– Vi gråter inte över att det finns fyra, fem eller fler som vill bli partiledare.
Elise Norberg Pilhem tycker också det är bra att valet av partiledare har blivit en så öppen process.
– Jag tror det minskar risken för att man till exempel organiserar kampanjer i skymundan där man ringer runt och trycker på. Det finns lite utrymme för det.
Samtidigt är hon lite orolig över att allt fokus på partiledarvalet gör att val till andra viktiga poster, som partistyrelsen, hamnar i skymundan.
– Det är nog så viktigt att få ihop en bra partistyrelse. Ibland är jag rädd att man glömmer bort att det ur den här partistyrelsen som väljs ska träda fram en ny partisekreterare.