Han är en av initiativtagarna bakom Samhallsuppropet. Uppropet handlar om ett missnöje bland de anställda på Samhall, där många upplever sig illa bemötta och att vinstintressen styr, snarare än att ge människor en chans i arbetslivet.
Samhall är statligt ägt och har som syfte att skapa arbetstillfällen för funktionshindrade. 1992 ombildades Samhall till ett aktiebolag. 2006 började bolaget avveckla sina egna verkstäder för att istället erbjuda tjänster till andra arbetsgivare, vilket innebar att Samhall blev allt mer likt ett bemanningsföretag.
Det blev delvis startpunkten för Samhallsuppropet. När verkstäder lades ner blev de anställda lovade andra arbetsuppgifter, men dessa kunde ofta ligga långt borta. I Emmaboda, där uppropet startade, fanns de som tvingades att sluta på grund av att pendlingsavståndet blev för långt.
– Jag vet de som får pendla sammanlagt 15 mil varje dag. Hur orkar man det i längden?
Håkan Bäcker är idag heltidssjukskriven på grund av överkänslighet för bland annat damm och lösningsmedel, som förvärrades på den nya arbetsplatsen.
I Kista fanns för ett par år sedan ett uppmärksammat fall där de anställda fick stå och sortera vid ett löpande band på en pappersåtervinning åtta timmar om dagen. På det löpande bandet kunde det finnas både råttor och kanyler. Samhall fick senare kritik från Arbetsmiljöverket.
– De som har i uppdrag att leta uppdrag åt Samhall har ofta ansvar för stora regioner, det finns ingen möjlighet för dem att tänka på att Håkan Bäcker i Emmaboda har problem som gör det olämpligt för honom att vistas i vissa miljöer.
Negativ till facket
Han berättar att det har förekommit att facklubbar har protesterat när de inte fått vara med och förhandla om de nya arbetsplatserna. ”Det finns inget annat alternativ att förhandla om”, har arbetsgivaren då sagt. På andra håll har man varit direkt negativ till facket.
Han frågar sig även om det är rätt att Samhall fungerar som ett bemanningsföretag som subventioneras av statliga medel.
Trots det vill Håkan Bäcker ändå betona att det finns Samhallarbetsplatser som fungerar bra och där arbetsledaren har goda kontakter med facket.
– Det kan vara väldigt olika från ställe till ställe, alla känner inte igen sig i det här även om många gör det.
På Samhalls hemsida bemöter man delvis kritiken.
”Samhall finns på 250 orter över hela Sverige, men som vårt land ser ut är det oundvikligt att många har en bit till jobbet”, skriver man om de ökade pendlingsavstånden. Bolaget påpekar även att man arbetar med marknadsmässig prissättning för att inte snedvrida konkurrensen från andra företag.