Länge var det tyst om situationen i Darfur. Men nu har en yrvaken opinion piskats fram som – till skillnad från de människorättsorganisationer som larmat om situationen sedan tidigare – säger att folkmord pågår. Begreppet kom från USA:s representanthus för tre veckor sedan.
– Denna resolution är inte ett uttryck för humanitär oro för vad som händer i ett land hundratals mil bort. I stället kan det mycket väl leda till krig mot Sudan, varnade Ron Paul, libertariansk republikan och en av få som röstade emot.
George W Bush uppmanas att göra allt för att ”stoppa det pågående folkmordet”. Inklusive med militära medel. Även unilateralt – om FN skulle ”fail to act”. I stort sett samma uppmaning som inför Irakkriget: invadera. Och även denna gång står Storbritannien bakom; minst 5 000 soldater är redo enligt stabschefen Mike Jackson.
En vecka senare antog FN:s säkerhetsråd en resolution. I denna fick USA kompromissa, som inför Irakkriget, till ett mildare språk: det talas om ”åtgärder” i stället för ”sanktioner” om Khartoum inte skulle fullgöra sina åtaganden mot FN.
Men sedan tidigare har FN arbetat med att sätta ihop en fredsbevarande styrka som eventuellt mot slutet av året ska sättas in, för att understödja Afrikanska Unionens observatörer som finns på plats i Darfur. AU arbetar också med att få till stånd medling.
I början av juli avtvingade FN:s generalsekreterare Kofi Annan ett löfte från regeringen i Khartoum att Janjawidmilisen ska avväpnas inom 90 dagar.
Säkerhetsrådets nya resolution, som ger regeringen i Khartoum ges 30 dagar på sig, är enligt flera bedömare omöjlig att uppfylla.
Det vore i så fall inte första gången villkor medvetet ställs med
syfte att utlösa hotade åtgärder.
Frankrike tillhör de länder som tillsammans med bland andra Arabförbundet och Afrikanska Unionen vänt sig emot att hota med sanktioner. De har egna intressen; för bara någon vecka sedan tecknades ett nytt avtal mellan Sudan och ett konsortium av 15 utländska oljebolag – inga av dem från USA.
Under tiden fortsätter flyktingströmmen till grannlandet Tchad; uppemot en miljon människor uppskattas vara på flykt från Darfur. Enligt FN:s sändebud för mänskliga rättigheter kan 30-50 000 flyktingar ha dött i Darfur det senaste ett och ett halvt året – inte bara mördade av Janjawid utan också som resultat av sjukdomar och matbrist i flyktinglägren.