Under tre veckor har 502 delegater i den så kallade loya jirgahn diskuterat landets framtida konstitution. Många stötestenar har funnits: mer makt åt parlament eller president, vilken ställning ska islamisk lag ha och vilka språk ska vara officiella.
I det multietniska Afghanistan blev lösningen till slut att inget språk ska ha särställningen över de andra och att undervisning ska få ske på det språk som majoriteten i det område den bedrivs i talar. Hamid Karzais, och USA:s, förslag innebar en mycket stark president-makt med knappt någon makt alls åt landets parlament. För att rädda en uppgörelse fick de dock backa något från det förslaget, inför vetorätt för parlamentet i vissa frågor, och nu sägs konstitutionen ha mer ”balans”.
Enligt nyhetsbyrån AP föregicks konstitutionen av hårda korridorsamtal med både USA och FN och den presenterades först på söndagskvällen, det vill säga flera timmar efter att den i världspressen förklarats för antagen.
Mot Karzai står bland annat ledarna för den militärt starka Norra alliansen som hjälpte USA att köra ut landets förra regering, talibanerna, ur maktens korridorer. Om författningen kommer att fungera i praktiken handlar mycket om hur denna, i regering mycket starkt representerade, grupp kommer att uppfatta den.
Många av den Norra alliansens ledare är tadzjiker medan Karzai till exempel tillhör den stora folkgruppen pashtunerna.
Enligt överenskommelsen ska president- och parlamentsval hållas i juni 2004, något som kan bli svårt med tanke på att hittills har bara en procent registrerat sig för att rösta.
Enligt Christian Science Monitor är det troligare att presidentval hålls tidigast i september och att parlamentsval hålls tidigast 2005.
Kravet på kvinnorepresentation i parlamentet blev hårdare än väntat, minst 25 procent i underhuset, och skrivningar om kvinnors rättigheter blev tydligare efter ingripanden från flera mindre grupper i loya jirgahn, som till exempel kvinnodelegater, etniska hazarer, exkommunister och etniska Uzbeker.
– Inte något svenskt massmedium har gett en rättvisande bild av vad som hänt på Loya jirgahn, säger Stefan Lindgren, en av Sveriges främsta Afghanistankännare, till Flamman.
– Talet om ”etnisk splittring” och ”krigsherrar” som spjärnar mot demokrati är bara dimridåer. Allt handlar om hur mycket makt USA:s marionett Karzai ska få och husse nöjer sig inte med mindre än hela makten.