Dagen efter att Usama bin Ladin dödats visade kvällstidningarna en helbild på den amerikanska regeringen som andäktigt följde aktionen. Det var som hämtat från en actionfilm eller TV-serien The Event där en annan USA-president följde dödandet av utomjordningar. Samma pojkaktiga entusiasm, men i nästa avsnitt låg presidenten på dödsbädden. TV-seriens president visste mycket lite om sina motståndare, vilka kunskaper har den amerikanska ledningen om Pakistan?
Tariq Ali är författare och historiker med rötterna i Pakistan. I sin bok Pakistan mellan diktatur och korruption (Ordfront, 2010) tecknar han en mycket mörk bild av sitt hemlands historia. Den muslimska jordägareliten fick landet som en gåva av Storbritannien för sin lojalitet mot kolonialmakten. De som fick makten hade bara ett intresse, att berika sig själva. Militären som är den viktigaste maktfaktorn bygger sin styrka på att man alltid troget följt den nya imperiemakten – USA.
Det stora mysteriet för bedömare utanför landet är hur Usama bin Ladin kunde hålla sig gömd i landet, helt nära ett militärt högkvarter. Den officiella förklaringen är att det var underrättelsearbetet som gav resultat. Tariq Ali tror inte på det, han menar att pakistanska myndigheter hela tiden har känt till gömstället och berättat.
I en undanskymd passage i boken relaterar han ett möte för några år sedan med en barndomskamrat som hamnat på en hög position i staten. Denne säger at al-Qaida ledaren finns i landet, men att regimen inte vill berätta. Förklaringen är enkel, man vill inte förlora gåsen som värper guldägg, så länge han är fri får den pakistanska regeringen miljarder dollar för att jaga honom.
Må vara hur det är med detta, men det är konflikterna i Afghanistan, först den sovjetiska invasionen och sedan kriget mot talibanerna som gjort Pakistan till en viktig USA-allierad och gödslat dollar över makteliten.
– Det amerikanska stödet har bara betytt mer pengar till de rika, de fattiga har inte fått något, säger Farooq Tariq, talesman för pakistanska Labour Party. Den amerikanska hjälpen har inte lett till att fattigdomen utrotats, bara koncentrerat välståndet i några få händer, 40 procent av befolkningen lever i absolut fattigdom.
Det är den amerikanska närvaron i landet som stärkt fundamentalisterna i landet menar Faroq Tariq. Men stödet för just Usama bin Ladin och hans al-Quaida var inte alls så starkt som de själva menat.
– I motsatsen till vad fundamentalisterna sade blev det inga strejker eller större demonstrationer. Men det betyder inte att det finns ett stöd för amerikanerna.
Ann-Carin Landström från Vänsterns Internationella Forum (VIF) som just besökt landet har märkt en kraftigt ökad antiamerikanism i landet.
– De antiamerikanska stämningarna har ökat mycket kraftigt de senaste åren, även bland de välbeställda. Folk tror också att det är de som är ansvariga för alla attacker mot moskéer, sånt kan inte muslimer göra, menar de.
Pakistanierna tror att amerikanerna för ett krig mot muslimer. I FATA områdena (Federally Administered Tribal Areas) nära gränsen mot Afghanistan använder de drönare (fjärrstyrda förarlösa flygplan) som dödat tusentals.
– Många av dem är oskyldiga civila och jag förstår att folk är upprörda. Ett annat fall som upprört är den amerikanske agenten Raymond Davis som sköt ihjäl tre obeväpnade civila för att han trodde att de skulle mörda honom. Han blev frikänd.
Den sociala situationen i Pakistan är mörk, bara halva befolkningen får tillgång till grundskola. Hälsovård existerar inte för de fattiga. Vänstern existerar men har inte en lätt uppgift i det feodala landet där en liten grupp familjer äger nästan all jord.
– Fundamentalisterna får ett visst stöd från delar av medelklassen och arbetarna eftersom staten misslyckas med att skapa arbetstillfällen och utbildning, säger Farooq Tariq.
Den ökande antiamerikanismen kan föra åt två håll, åt vänster eller mot fundamentalisterna.
– Vi kallar dem de nya fascisterna, de måste bekämpas överallt. Vår strategi går ut på att inte samarbeta med dem någonstans, men det betyder inte att vi stödjer amerikanerna.
Som i många andra länder är vänstern splittrad men Labour Party håller på att öppna ett samarbete med två andra partier. Farooq Tariq menar att vänstern håller på att stärka sitt inflytande.
– Vi gör framsteg bland fackföreningarna och de sociala rörelserna, men folk är mycket religiösa och religionen är en del av vardagen. Fast bland facken och de organiserade bönderna är vi det största partiet.
Farooq Tariq är själv sekreterare i landets största sammanslutning av bönder, som har en miljon medlemmar. De har just sökt medlemskap i Via Campesina, det radikala globala nätverket av småbrukare.
– Vi ser mycket fram mot att bli medlemmar där, vi tror det kan radikalisera bönderna ytterligare.
Farooq Tariq berättar att just idag är en grupp kvinnor iväg för att bryta belägringen av några andra kvinnor som beskjutits och skadats i sin by. De protesterade mot att en godsägare, som också sitter i parlamentet, stulit deras jord. Den terrorismen har pågått länge och den understöds snarast av Obamas krig mot terrorn.