I fredags presenterade representanthusets talman, republikanen Bill Hastert, ett 335-sidigt förslag till reformering av USA:s underrättelseväsende.
Ett av förslagen är att nu öppet kodifiera vad som tidigare, under begreppet extraordinary rendition, skett i det fördolda: Att skicka misstänkta terrorister utomlands till länder som använder tortyr. Förslaget har stöd i Vita huset, enligt Washington Post.
– Våra lagar går inte i takt med det krig vi utkämpar, säger John Feehery, talesman för Hastert, till Washington Post.
– Om vi inte kan hålla [terroristmisstänkta] gripna utan tidsgräns, vill vi verkligen inte ha dem i USA.
Enligt förslaget ska den ”nya” rutinen kunna tillämpas på utlänningar som misstänks ha länkar till terroristorganisationer men inte åtalats eller dömts.
Dessa ska kunna skickas till vilket land som helst för förhör. Bevisbördan blir omvänd; för att undvika att bli skickad till tortyr ska ”tydliga och övertygande bevis för att han eller hon kommer bli torterad” kunna presenteras.
Därmed skulle USA öppet bryta mot sina åtaganden enligt internationella tortyrkonventioner. Dessutom skulle, tror människorättsorganisationer, besluten flyttas från vanliga domstolar till superdepartementet Homeland security.
– Sedan Abu Ghraib, har alla, från presidenten och försvarsdepartementet till kongressen, sagt att USA inte har någon policy för tortyr. Om detta går igenom, har vi en policy som tillåter tortyr, säger Tom Malinowski på Human Rights Watch till Washington Post.
Dessutom ska den nya praktiken gälla retroaktivt, för de tusentals människor som idag sitter fängslade efter hemliga deporteringar till länder kända för tortyr och människorättsbrott. USA:s Guantánamobas torde, genom de hittillsvarande juridiska krumbukterna om jurisdiktion och territorium, räknas hit.
Ett av de annars mest kända fallen gäller kanadensaren Maher Arar, som i september 2002 mellanlandade i New York på väg hem, greps och skickades till Syrien, där han enligt egna uppgifter utsattes för tortyr i flera veckor, för att sedan sitta fängslad under ett drygt år.
Han släpptes efter att relationerna USA–Syrien försämrats, och har efter sin hemkomst inte anklagats för någonting. I stället har den kanadensiska polisen, troligen i samarbete med sina amerikanska kollegor, genomfört en hotfull husrannsakan hos en journalist vid Toronto Star som skrivit om hans fall.
– Administrationen visar sitt rätta ansikte nu. Förhoppningsvis kommer folk förstå vilka mänskliga rättigheter de försöker bryta mot, säger Maher Arar till Toronto Star.
Arars advokat menar att Kanada nu måste omvärdera de avtal som slutits mellan Kanada och USA om samarbete i bland annat underrättelse- och immigrationsärenden. Liknande avtal är också genomförda med EU.
Demokraterna i underrättelseutskottet menar att åtskilliga delar av reformförslaget inte har med underrättelsverksamhet att göra. De kritiserar också den brådska med vilket förslaget arbetats fram. Men det röstades, med några ändringar, igenom av den republikanska majoriteten i utskottet.
Samtidigt diskuterar kongressen och senaten egna reformförslag för underrättelseverksamheten, utan delar om tortyr.