Det som har varit en offentlig hemlighet under 65 år i Colombia har nu bekräftats av media i USA. Tidningen Washington Post publicerade strax innan jul ett omfattande grävarreportage som beskriver hur djupt involverad USA faktiskt är i den interna väpnade konflikten i Colombia.
Mål att döda gerillalledare
Washington Posts reportrar intervjuade ett 30-tal USA-militärer och agenter ur den militära och civila underrättelsetjänsten. Bilden av en väpnad konflikt klarnar, där den colombianska armén, trots en halv miljon man under vapen, behövde USA-stöd för att föra den militära striden mot vänstergerillan i landet. Målet med CIA-insatsen har varit att döda Farc-gerillans ledare.
Reaktionerna på avslöjandena i Colombia är nästan genomgående kritiska och innehåller i regel ett fördömande av USA:s och de egna presidenternas agerande.
Tusentals inblandade
Washington Post uppger att CIA skapade en hemlig underrättelsecentral på USA-ambassaden i Colombia. ”USA:s deltagande 2003 utgjordes av 40 olika USA-organ med 4 500 personer som alla arbetade under USA-ambassaden. Den var vid tillfället den största ambassaden i världen”.
– Det fanns inget land i världen, inklusive Afghanistan, där vi hade mer aktivitet, uppger William Wood, ambassadör i Bogotà 2003–2007.
För att ge de hemliga operationerna en legal status hänvisades till att USA ansåg att Farc var en terroristorganisation. Tusen man och kvinnor skickades till Colombia och utgjorde en hemlig underrättelsetjänst och militärt kommando, så kallad JSOC (Joint Special Operations Command).
I tre rader med åtta datorer i varje rad inleddes det som skulle kulminera i de hemliga bombningarna av gerillaläger med så kallade ”smarta bomber”. Alla tele- och andra kommunikationer spårades och dekrypterades av USA:s nationella underättelsetjänst NSA som analyserade och började skapa en bild av gerillans verksamhet.
”Men att spåra gerillans ledare var enklare än att tillfångata eller döda dem”, skriver reportrarna. Ett GPS-chips fick nämmligen placeras ut för att leda den datorstyrda bomben mot sitt mål. I mars 2008 bombades så ett gerillaläger, 1700 meter in på ecuadorianskt territorium. Farc:s andreman, Paul Reyes, och ett 20-tal av hans närmaste förtrogna samt fyra mexikanska studenter, som hade anlänt kvällen innan, dödades av de ”smarta bomberna”. Ecuadors president Rafael Correa uppgav då att USA:s militärbas i den ecuadorianska staden Manta, bara två minuter till den colombianska gränsen, var inblandad i bombningen av lägret på ecuadorianskt territorium. Det förnekades. I dag, nästan sex år senare, bekräftas Correas anklagelse av Washington Post.
Fredsförhandlingar pågår
Efter att flera gerillaläger har bombats och flera av de högsta gerillaledarna har dödats har gerillan vidtagit motåtgärder. Och sedan år 2010 har inga läger bombats eller viktiga ledare dödats. Reportaget i Washington Post publiceras samtidigt som fredssamtal mellan Farc-gerillan och regeringen Juan Manuel Santos genomförs i Havanna. Man har kommit längre än under alla tidigare fredsprocesser. USA kräver dock att två av Farc-gerillans främsta fredsförhandlare ska utlämnas från Kuba till USA.
En källa som Flamman har tillgång till hos gerillan ger sin syn på temat om CIA i Colombia.
– Vietnams folk inte bara stod emot den då militärt starkaste makten i världen, utan besegrade och kastade ut USA. Vietnam och andra historiska erfarenheter visar att gerillan rör sig som fisken i vattnet och ständigt anpassar sig till den rådande situationen. Men det är folket och massmobiliseringarna, som de under 2013, som kommer vara avgörande om Colombia ska få fred, snarare än de ”smarta bomberna”.