Norsk bas medges vara del av USA:s National Missile Defense Pentagons talesman Michael Shavers uppgav i början av juli att USA håller över 12 400 fångar – bara på Guantanamo, Irak och Afghanistan. Människorättsorganisationen Human Rights first räknar i en rapport upp 24 kända anläggningar i dessa och närliggande länder, dit fångar förs i hemlighet. Internationella röda korset har offentligt klagat över att de inte känner till eller kunnat besöka anläggningar.
I andra fall är det inte USA själva som sköter förhören, utan tar hjälp av underrättelsetjänster i länder med lång erfarenhet av tortyr, så som Jordanien och Egypten. Det kallas ”extraordinary renditions” och ett känt exempel är Maher Arar, en kanadensisk dataprogrammerare som greps vid mellanlandning i New York, skickades till Syrien där han torterades under tio månader, och återlämnades till USA sedan de politiska förbindelserna mellan länderna försämrats. När advokater och journalister sedan grävt i hans fall efter hans hemkomst, har de mötts av husrannsakan och trakasserier från polisen.
Men Human rights first-rapporten koncentrerar sig bara på tortyrnätet i västra Asien. 1996 avslöjade Amnesty att tortyr var inskrivet i undervisningsplanen för USA:s krigsakademi för latinamerikanska officerare, School of the Americas. Officiellt är det nu struket.
Agneta Norberg har i decennier arbetat för freden och mot kriget. Två gånger har hon arresterats av brittiska poliser. Hon har förmodligen Sveriges största kunskaper på USA:s och Natos militärbaser runt om världen och är ofta anlitad att tala på ämnet i USA. Flamman talade med henne strax innan hon reste till USA för att föreläsa på Boston Social Forum.
USA:s militärbas på atollen Diego Garcia som tillhör Chagosöarna, tre timmar söder om Indiens sydspets, inhyser politiska fångar, i likhet med Guantanamobasen. USA försäkrar att de inte torterar fångarna. Norberg suckar bara när hon nämner det. Det är en gigantisk bas som spelar en avgörande roll i kontroll av Mellanöstern. Där finns en av de största landningsbanorna i världen där USA:s B-52 bombplan mellanlandar, tankar och lyfter, bland annat i kriget mot Afghanistan.
– Det är en lättnad att man äntligen börjar att tala om tortyr och USA, att den kopplingen nu görs. Till och med på Dagens Nyheter spalter nämns ordet tortyr i samband med USA. Gud, äntligen blir det sagt!
Den svenska regeringen betraktar hon som mycket ambivalent och så försiktig att den inte vågar ”spotta ut ordentligt”. Den bara hoppas att ”allt ska vara över”.
– Varför säger man inte att det här är ohyggligt för att det ska få politiska följder? Varför säger man inte sanningen och säger att detta (tortyr) är något man har praktiserat alltsedan de tog över det brittiska imperiet?
Den 12 december 2002 fick den brittiska regeringen en förfrågan från USA:s regering om det gick för sig att använda världens största avlyssningsbas, Menwith Hill för en militarisering av rymden via Star Warsprogrammet, NMD (National Missile Defense). På basen finns det 2 000 USA-officerare som lever i en slags isolerad stad.
Den 17 december 2003 arresterades Norberg när hon deltog i en blockad av Manwith Hill. Hon ställdes inför rätta och domen förbjöd henne att inte närma sig basen av en sträcka på 500 meter under en sexmånadersperiod. Bötessumman slutad på 65 pund.
– Vi kopplade ihop den aktionen med det första Irakkriget 1990. Basen fick ett pris för sin insats under kriget.
Basen är inte bara en avlyssningsbas av våra telefonsamtal, fax, mail eller allt som sker elektroniskt, utan är en viktig komponent i den nya högelektroniska krigföringen, menar Agneta. Högt läser hon upp ett utdrag ur en artikel på engelska som hon menar illustrerar hur allt hänger ihop. I USA:s ambition efter världsherravälde spelar även Sverige med i det hemliga spelet högt ovanför folkets huvuden.
– I går hittade jag på ”E-posten” att Bromma flygplats med sina signalsystem under kalla kriget hade skickat alla inspelade telefonsamtal till Fort Meade, ”Puzzle Palace”, i Maryland, söder om New York.
”Sverige och Danmark: Inget nämns att Aflandhage utanför Köpenhamn, och Bromma flygplats i Stockholm, rutinmässigt avlyssnade telefonsamtal vars innehåll regelbundet skickades via ett underrättelsenät till Storbritannien, Tyskland, Norge, Island till NSA:s (National Security Agency) högkvarter Fort Meade i Maryland, USA”.
Den svenska regeringen har förnekat tidigare uppgifter om att Bromma flygplats eller Försvarets Radioanstalts anläggningar skulle ha använts till sådant. Men i grannlandet Norge är det bekräftat.
– Vardöbasen i Nordnorge har nyligen byggts upp men redan fått påhälsning av protesterande ungdomar som lyckades få samtala med chefen för basen. Han erkände att basen är en del i National Missile Defense. En av världens största radaranläggningar som kommer från Vandenberg Airbase, Kalifornien, placerades på Vardöbasen fyra mil från ryska gränsen. Vandenberg är centrum för testerna för avskjutningarna för rymdprogrammet, och det var vid Vandenberg som några Greenpeace-aktivister greps vid en protestaktion.
– Skipsbybasen i Danmark byggs nu ut och det är en stor radaranläggning och vad den ska användas till det vet bara gudarna. Det är mycket hemligt för där är amerikanska pengar insyltade.
I Sverige presenterade regeringens utredare Karl Leifland för två veckor sedan ett förslag som ger utländsk trupp rätt att ensamma öva och testa sin militär och materiel i Norrland, företrädesvis på den stora flygbasen Vidsele. För Agneta Norberg finns det en förklaring som gör att även den socialdemokratiska regeringen ställer in sig i USA:s led:
– Det handlar om tillgång till luftrummet. För det var problematiskt redan under det första Irakkriget då de inte kunde flyga över vissa länder för brist på luftrum. Detta måste tas in i det stora sammanhanget, understryker Norberg.
– Rumänien har i all sin fattigdom tvingats köpa en radaranläggning för 80 miljoner dollar. Polen ska också vara med och bygga ut National Missile Defense.
För tredje året i rad kommer Sveriges Fredsråd, där Agneta Norberg är vice ordförande, att arrangera ett seminarium på temat ”Nordens roll i USA:s globala rymdprogram”. Representanter från Danmark, Norge och Finland där de nordiska USA-baserna kommer att stå i centrum för diskussionerna.
FAKTA/USA:s nätverk och baser i urval
(Kända) fånganläggningar
Afghanistan: mellan fem och tio
Irak: minst tio
Pakistan: två
Diego Garcia, Indiska oceanen
Jordanien
USA: minst ett fängelseskepp
Källa: Human rights first
”Traditionella” militärbaser
USA har militära baser i minst 100 länder runt om i världen. De nyaste finns i Kosovo, Camp Bondsteel, samt i Pakistan, Uzbekistan, Kirgisistan och Tadzjikistan. I Afrika tillkommer snart Algeriet, Mali, Guinea, Zaire, Uganda och Senegal. I Latinamerika är Manta i Ecuador den viktigaste.
Övervaknings- eller radarbaser
Nya Zeeland; Waihopai
Storbritannien; Menwith Hill, Fylingdales
Australien; Geraldton och Pine Gap
Tyskland; Bad Aibling
Japan; Misawa
Norge; Vardö, Vadsö, Fauske
Kärnvapenbaser
Turkiet; Incirlik
Italien; Ghedi Torre
Grekland; Araxos
Belgien; Kleine Brogel
Holland; Volkel
Storbritannien; Lakenheath
Källa: Sveriges fredsråd