Vänsterpartiets läge är knepigt just nu. Partiet har ingen vågmästarroll och är utestängt från alla så kallade spelteorier kring regeringssamarbete. I en valrörelse betyder det mindre uppmärksamhet.
För någon vecka sedan kom en opinionsmätning där V fick 4,7 procent. Visserligen från Yougov, som har kallats för ”opinionsmätningarnas Ryanair”, men ändå.
Den stora utmaningen inför det kommande extra valet är att visa väljarna varför de ska rösta på V. Att lyfta fram vad partiet har drivit igenom i regeringens budget är bra. Men det räcker inte. Historien, både i Sverige och utomlands, visar att väljare är väldigt orättvisa på den punkten. Gillar man regeringens budget, kan det tyckas lika så gott att rösta på något av regeringspartierna. Det kan till och med framstå som det mest stabila alternativet när Stefan Löfven ställs mot borgare och SD i den allmänna debatten.
Spelreglerna har också ändrats. Vänsterpartiet har lagt stor vikt på att framstå som seriösa och regeringsdugliga under de senaste åren. Men medan vänsterpartister haft svårt att släppa praxis i ett andra vice talmansval, vänder riksdagens fascister upp och ner på allt i ren obstruktion. I samma anda är de borgerliga partierna mer på hugget än någonsin. Aftonbladets ledarsida jämförde dem nyligen med Tea party-rörelsen.
I det politiska läget är det svårt att vara allt för välkammad och artig. Att driva en hårdare oppositionsroll, eller att emellanåt vara rentav populistiska är inte samma sak som att vara oseriös.
Vänsterpartiets ultimativa linje kring vinster i välfärden under valrörelsen och tidigare i höst är exempel på när partiet faktiskt lyckats med en tuffare linje. Men vinstfrågan lyfte aldrig V i valet. Frågan var visserligen viktig för många, men inte avgörande för vilket parti man röstar på. Utredningen som V drev igenom om vinster i välfärden kommer fortgå, trots det extra valet. Vad som händer efter 22 mars är oklart. Men det kommer i vilket fall inte att vinna valet för V.
Vänstern behöver ett annat projekt att samlas kring. När väljare fick lista de viktigaste frågorna inför valet 2014, hamnade skolan, sjukvården och svensk ekonomi i topp. Lägg till en arbetslöshet på åtta procent och människor som fortfarande utförsäkras. Det är frågor som vänstern kan presentera bra lösningar på. En möjlig orsak till att vinstfrågan aldrig lyfte V kan ha varit att den – trots att den är viktig, ska påpekas – inte fick människor att våga drömma om något annat.
Nej till vinster i välfärden står för en anständig linje, som V är närmast ensam om. Men frågan kanske inte erbjöd lösningar på det som var viktigast i människors vardag, som arbetslöshet, otrygghet eller vilken hjälp ens sjuka farmor kan få. Där skulle V kunna träda fram än tydligare, och vara en blåslampa från vänster, som hindrar S och MP från att söka samarbete högerut.
Och kom ihåg: ett knepigt läge innebär inte att loppet är kört. Ett kaxigt V med en eller två starka frågor har fortfarande alla chanser i världen i den kommande valrörelsen.