”Sexköpslagen innebär att staten kontrollerar sexuell aktivitet mellan samtyckande vuxna. Grunden till detta är patriarkala föreställningar där sex delas in i ”ont” eller ”gott”. Människor förhindras att sluta privata avtal gällande sex”.
Det är ett utdrag från en debattartikel som Marianne Berg, vänsterpartistisk riksdagsledamot och Camilla Lindberg, riksdagsledamot (FP) nyligen skrev i Expressen.
När Flamman ringer upp Marianne Berg är hon noga med att betona att hon vill bekämpa trafficking och ofrivillig prostitution.
– Men jag kan inte se att man hjälper dem genom den nuvarande lagstiftningen.
Det som fick henne att skriva under debattartikeln var den utredning om sexköpslagen som publicerades nyligen.
Utredningen konstaterar att lagstiftningen har varit framgångsrik. Men Marianne Berg håller inte med om dess slutsatser. Bland annat är hon kritisk till att man bara har tittat på gatuprostitution.
– Jag tycker att man måste titta på vart gatuprostitutionen tagit vägen, man måste se till en helhet och ha ett bättre underlag.
I artikeln står vidare att: ”Här finns män och kvinnor som inte måste sälja sex på grund av drogmissbruk och fattigdom. De gör det helt enkelt för att de gillar det och får ut något av det, så som pengar”.
Liknande saker skulle ju också kunna sägas om många hemmafruar, eller ”frivilligt” deltidsarbetande kvinnor. Måste man inte som vänsterfeminist ha ett mer strukturellt perspektiv än att bara tala om fria val?
– Jag tror att det finns en liten minoritet som säljer sex frivilligt och är kapabla att göra det valet. Men den stora majoriteten av prostituerade behöver stöd och skydd, inte genom att höja straffet för sexköpare, som utredningen föreslår, utan genom konkreta satsningar.
Marianne Berg påpekar att många utsatta prostituerade redan har kontakt med socialtjänsten och borde erbjudas mer stöd och eventuell drogrehabilitering.
Enligt henne är sexköpslagen inget som har varit uppe för diskussion inom Vänsterpartiets riksdagsgrupp.
– Nej, debattartikeln är min åsikt och inte partiets.
Inget stöd från V
Marianne Ericsson, kvinnopolitiskt ansvarig i Vänsterpartiets partistyrelse är förvånad över utspelet.
– Det är över huvud taget inget som vi har diskuterat i partiet. När vi nyligen antog ett feministiskt program fanns inga diskussioner om sexköpslagen, snarare har många markerat att de tycker den är viktig.
Hon är kritisk till att debattartikeln helt bortser från maktstrukturer.
– Det handlar inte om att moralisera, utan att utgå från strukturer. Om det finns de som är nöjda med att sälja sex, är det i så fall en ytterst marginell grupp. Man kan titta på Holland där sexköp är legalt, vilka är det som säljer sex där och under vilka villkor?
Marianne Ericsson har svårt att förstå resonemanget om att sexköpslagen inte fungerar.
– Sociala insatser står ju inte i motsats till lagstiftningen. Sedan kan det vara så att lagstiftningen inte används fullt ut.