Nyligen presenterades motionerna till Vänsterpartiets kongress i början av maj. Utöver att anta valplattformen ska kongressen även behandla motioner kring stadgar och organisation. Bland de allmänna motionerna som kommit in finns två som kräver att Vänsterpartiet avbryter det pågående rödgröna samarbetet.
– Jag är inte emot samarbete i sig, men man kan inte förhandla innan ett val, säger Mikael Persson, från Vänsterpartiet Kristianstad, som skrivit en av motionerna.
Han tror att det rödgröna samarbetet kan komma att bakbinda partiet i valrörelsen och tycker att Sverige allt mer närmar sig ett system med två politiska block.
Många tycker nog inte det är rimligt att avbryta samarbetet så nära valet?
– Men i så fall är det partistyrelsen som har satt oss i den sitsen. Jag skriver motioner utifrån vad jag tycker och kongressen är min demokratiska möjlighet att påverka.
På en pressträff i samband med att motionerna presenterades sade Lars Ohly nyligen att motionerna visar på en oro att samarbetet gör att Vänsterpartiet suddas ut i kanterna.
– Men Vänsterpartiet ska vara ett tydligt vänsteralternativ.
Lokala samarbeten
Johan Lönnroth är före detta vice partiordförande och en av dem som tidigare har drivit frågan om ett regeringssamarbete. Inför kongressen har han undertecknat en motion om att Vänsterpartiet ska ta initiativ till fler lokala gräsrotssamarbeten mellan de rödgröna partierna och olika progressiva organisationer. I motionen pekar man på risken att det rödgröna samarbetet får samma problem som alliansens, där beslut togs på högsta nivå och partimedlemmarna ställdes inför faktum.
– Om en omsvängning sker snabbt kommer det reaktioner, det har jag förståelse för, säger han om kritiken mot det rödgröna samarbetet.
Johan Lönnroth tror inte att motionerna om att avbryta samarbetet har en chans att röstas igenom på kongressen.
– Men det blir säkert en diskussion och om en stor minoritet skulle rösta för det, skulle bara det vara ett stort bakslag för partistyrelsen.
Miljö och kortare arbetstid
I förslaget till valplattform har partistyrelsen valt att koncentrera sig på några få fokusfrågor: Jobb och välfärd, jämställdhet och integritetsfrågor.
Många motionärer har reagerat på att miljö- och klimatfrågor har fått för litet utrymme. Partistyrelsens förklaring har varit att Miljöpartiet har högre trovärdighet i miljöfrågor och att det därför är lämpligare att Vänsterpartiet profilerar sig på andra frågor.
– Jag tycker det är upprörande, man kan inte tro att klimatfrågan ska överlämnas åt ett litet parti i Sverige, säger Jens Holm, riksdagskandidat som motionerat om skärpta klimatskrivelser i plattformen.
Han tycker istället att Vänsterpartiet borde kunna gå ännu längre i klimatkraven än övriga partier, till exempel vad gäller utsläppsmål för koldioxid.
En rad motionärer vill även lyfta fram förkortad arbetstid som en viktig fråga i valplattformen.
– Det är en viktig ideologisk fråga, Vänsterpartiet borde satsa på det som en feministisk strategi istället för vårdnadsbidrag eller pigavdrag som högern förespråkar, säger Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot som skrivit en av motionerna.
På förra kongressen fanns förslag från programgruppen att stryka skrivningarna om sex timmars arbetsdag från partiprogrammet
– Jag skulle tycka det var väldigt sorgligt om man ger upp detta. Särskilt när det under krisen har kommit förslag från högern om förkortad arbetstid med sänkt lön, säger Amineh Kakabaveh.