Två dagar innan Vänsterpartiets kongress startade presenterade en arbetsgrupp rapporten Striden om tiden – dags att förverkliga visionen om sex timmars arbetsdag. Den dåvarande partistyrelsen meddelade att V, på grund av tidsbrist, borde vänta med att driva frågan om arbetstidsförkortning till valrörelsen år 2018. Detta satte sig partikongressen emot och under söndagen beslutade den att frågan i stället ska lyftas fram mer offensivt redan nu.
– Det är en stor seger. Nu måste vi jobba aktivt med frågan och bilda opinion på olika sätt så att arbetstidsförkortning ligger i fokus under nästa valrörelse, säger Ana Rubin, ledamot i den förra partistyrelsen och ledare för den arbetsgrupp som tagit fram rapporten.
V ska nu lägga fram en motion i riksdagen om tillsättandet av en utredning för att klargöra vad reformen skulle innebära för samhällsekonomin. Arbetsgruppen vill allra helst att sex timmars arbetsdag ska genomföras stegvis under en tioårsperiod, men den kan även tänka sig en sänkning till 35 timmar i veckan under en femårsperiod. Oavsett skulle kostnaden bli cirka 12 miljarder kronor per år, enligt rapporten.
Den visar även att drygt en miljon människor arbetar deltid; varav hälften gör det ofrivilligt. Av samtliga anställda kvinnor arbetar 41 procent deltid. För män ligger den siffran på tolv procent. De hör även till den grupp som har de absolut längsta arbetsdagarna.
Krävs stöd från S och fack
Ana Rubin menar att arbetstidsförkortning med bibehållen lön är en socialistisk omfördelande reform. Den kommer, tillsammans med en begränsning av övertidstaket och delad föräldraförsäkring, skapa förutsättningar för ett mer jämställt familjeliv.
I Striden om tiden står det dock att ”arbetstidsförkortning inte ger kvinnor högre lön per automatik utan det jämnar ut de arbetade timmarna mellan gruppen kvinnor och män, eftersom alla deltidsarbetande kvinnors arbetstimmar blir värda mer när taket för hur mycket man kan arbeta sänks.”
– Vissa påstår att frågan om arbetstidsförkortning är orealistisk eftersom det är för dyrt, men det stämmer inte. Tolv miljarder kronor låter mycket, men i relation till andra reformer och resten av skattebudgeten är det genomförbart. Dessutom har vi räknat ut att arbetstidsförkortning är en billigare reform än jobbskatteavdraget, säger Ana Rubin.
Kritiker har även hävdat att frågan är politisk omöjlig på grund av att V inte kan få igenom förslaget utan stöd från Socialdemokraterna. Jenny Bengtsson, aktiv i V och ordförande i Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm-Gotland, hävdar på sin blogg att stödet från LO är mer eller mindre avgörande. ”Vänsterpartiet behöver mobilisera mer och fler i fackföreningsrörelsen. Man behöver engagera fler LO-fackliga att driva på i sina förbund”, skriver hon.
– Vi måste bli bättre på att nå ut till fackförbunden, men som ett politiskt parti ska vi visa vad vi vill förändra med samhället, säger Ana Rubin och fortsätter:
– Vår rapport visar även att många fackförbund är positiva till arbetstidsförkortning och då vore det direkt oansvarigt av oss att inte driva den frågan.