I måndags meddelade Vänsterpartiet att de vill att Sverige på valdagen ska hålla en folkomröstning om huruvida aktiebolag ska få driva friskolor. Förslaget möttes som väntat av hård kritik på den borgerliga kanten av medielandskapet. Men även socialdemokratiskt lagda ledarsidor uttryckte skepsis.
Men Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Daniel Riazat motiverar förslaget med att partiet har en majoritet av opinionen med sig – inklusive många borgerliga väljare.
– Vi har länge drivit frågan om att avskaffa marknadsskolan. Tyvärr är vi i minoritet i riksdagen trots att en stor majoritet av folket är emot systemet. Vi kommer att driva detta men vi vill också ge folket en chans att säga sitt. Vi vet till exempel att en majoritet av borgerliga väljare håller med V i den här frågan. Vissa av dessa borgerliga väljare kommer trots allt inte att rösta på oss och då vill vi ge dem chansen att tycka till om detta oavsett. Och då blir det upp till andra partier att visa om de är beredda att göra detta eller om de är rädda för sina väljare, säger han till Flamman.
Riazat framhäver den strategiska fördelen i att tvinga andra partier att bekänna färg i en fråga där ledningarna inte är överens med majoriteten av sina egna väljare. Men finns inte en risk att utspelet kan försvåra ett framtida samarbete med övriga partier?
– Jag tror inte att det är så politiken fungerar. Vi har varit med och drivit folkomröstningar förut. För 19 år sedan röstade vi om EMU-medlemskapet, och vi vann den striden. Det har inte inneburit att vi inte har kunnat samarbeta med partier som tyckte annorlunda än vi. Nu tycker vi att vi har kommit till en punkt där vi måste göra det här. Snart kommer det att vara för sent att rulla tillbaka det här systemet. Vi är det enda landet i världen som har detta system.
Finns det inte en risk att detta ger koncernerna och högern möjlighet att mobilisera i försvar av marknadsskolan?
– Oavsett hur vi lyfter upp frågan om marknadsskolan så mobiliserar högerlobbyisterna. De har mycket kapital och företräds ju även av politiker i riksdagen, men så var det även vid den senaste folkomröstningen om EMU. Kapitalet mobiliserade och investerade mycket pengar på ja-sidan, men vi vann.
Hur stor är chansen att detta faktiskt blir verklighet tror ni?
– Det vet vi inte än. Det vi kan konstatera är att vi har ett par partier som har sagt att de är emot marknadsskolan, och vi har flera borgerliga partier som ändå ser att en majoritet av deras väljare håller med Vänsterpartiet i denna fråga.
Finns det något borgerligt parti som ni tror skulle kunna byta fot i den här frågan?
– Centerpartiet befinner sig till exempel i kris vad gäller glappet mellan väljarnas åsikter och ledningens. I allt fler frågor håller centerns väljare med oss och den rödgröna sidan snarare än den egna ledningen, så de borde ju verkligen fundera över om de vill sätta sig emot sina väljare ännu en gång, i en så viktig fråga.