Nyheter/Opinion 10 november, 2016

Vad är det för fel på EU?

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt skriver i veckans nummer om EU:s demokratiproblem, vänsterfederalismens fall och vägen framåt för den vänster som vill något annat än överstatlighet och en union på marknadens villkor.

Det är valkväll i Sverige den 14:e september 2003. Jag är på plats i SVT:s stora valstudio i Stockholm. I studion är stora delar av landets politiska elit samlad; folkvalda, statsvetare och journalister. När valprognosen presenteras blir det helt knäpptyst. Det känns som om det bara är jag i hela studion som jublar. De andra verkar närmast vara i chock. Sveriges väljare har röstat ett kraftfullt nej till att vara med i EU:s valutaunion. Lite senare visas en karta över vilka kommuner som röstat ja och nej. I nästan hela Sverige har vi på nej-sidan fått flest röster. Först ifrågasätts om kartan är korrekt. Sedan får man inse att det är så här det gick. Arbetarna hade vunnit över höginkomsttagarna, kvinnorna över männen, landsbygdens folk över storstädernas centrum. När statsminister Göran Persson kommer in i studion kommer han fram till mig och gratulerar. Den natten firar vi som var med i nejkampanjen en historisk seger.

Det är eftermiddag den 29:e maj 2005. Jag har skyndat från en EU-debatt i Dublin till Paris. Jag hinner precis fram till en av de stora valvakorna för vänstern. Vallokalerna har just stängt. I luften spänd förväntan. Vänstern har kampanjat stenhårt mot förslaget till ny EU-konstitution med dess marknadsliberalism och torftiga monetaristiska ekonomiska politik. Marie-George Buffet, PCF:s ordförande, kommer ut i salen och greppar en mikrofon:
On a gagné!
Taket är nära att lyfta av jublet. Vi har vunnit. Korkar flyger i luften. Sent samma kväll intervjuas jag av en tydligt skeptisk och besviken SVT-journalist på Place de la Bastille, bakom mig firande människor och röda fanor. Folk strömmar in från Paris förorter för att fira, där vann nejsidan, i det rika centrala Paris röstade majoriteten ja.
Några dagar senare, den första juni, är det Nederländernas tur. Här vinner nejsidan ännu större. Den stora segerorganisatören är det holländska vänsterparpartiet SP. De har kampanjat välorganiserat och massivt över hela landet. Jag har själv fått delta i fantastiska kampanjmöten och berättat om det svenska nejet till EMU och varför vi i Sverige hoppas att holländarna ska rösta nej till EU-konstitutionen även för Sveriges skull. På valkvällen ser jag pressade företrädare för socialdemokrater och borgare som intervjuas av den holländska televisionen på deras stora valvaka i Hilversum. Sedan åker jag in till Amsterdam med SP-arna för att fira. Det är hoppets tid.
Under elva år satt jag i EU:s parlament. Trots, eller kanske snarare tack vare, att vi hade varit på nejsidan i folkomröstningen om EU-medlemskapet 1995 så var vi vänsterpartister bland de mest aktiva svenska ledamöterna i våra försök att påverka EU:s politik. Vi kombinerade vårt motstånd mot att ge unionen mer makt med ett systematiskt arbete för att vrida politiken åt vänster på områden som EU redan har makt över. Visst lyckades vi ibland, i stort och i smått. Folkomröstningen om euron var vår viktigaste seger. Men att förändra EU är svårt, betydligt svårare än att förändra politiken i en vanlig demokratisk nation. Det finns en illusion om att vi skulle kunna påverka EU mer bara vi gillade unionen mer, inget kan vara mer fel. Det är inte jasägare det är brist på i Bryssel – det är demokrati.

När jag blev invald i EU-parlamentet trodde jag att jag skulle möta EU-anhängare till vänster som verkligen hade en strategi för att förändra EU. Det gjorde jag aldrig. Vänsterfederalismen, som nu allt mer tynar bort, visade sig alltid utmynna antingen i lösa önskedrömmar som krävde mer makt åt EU eller anpassning till EU:s högerpolitik. Vänsterns svårighet att påverka EU hänger intimt samman med hur unionen är konstruerad. Den är i grunden inte särskilt demokratisk. Avgörande beslut tas med liten insyn av regeringar och förhandlare i rådet. När besluten är tagna kan de nationella parlamenten inte längre välja en annan politik. Den nationella demokratins utrymme minskas stadigt. Avståndet till väljarna gör att valdeltagandet i EU-parlamentet har gått ner. Det är väljare som är kritiska till unionen och har lägre inkomster och utbildning som stannar hemma. Vänsterns underläge blir strukturellt. Det saknas gemensamma medier, folkrörelser och ett gemensamt folk som kan agera. Det gör det enklare för kapitalet – och svårare för arbetarrörelsen. Kapitalets lobbyister går som barn i huset hos EU-kommissionen, det enda organ som får föreslå nya lagar. Ett organ som uttryckligen är förbjudet att ta instruktioner av folkvalda i medlemsländerna.

Tjänstemän i EU-kommissionen och domare i domstolen har avgörande politisk makt. De bedriver sin politik efter ett fördrag som slår fast att företagens rättigheter, avregleringar och fri marknad överordnas andra politiska mål. Det är regelboken som ska följas. Valutaunionen slår fast en stelbent ekonomisk politik med ensidigt fokus på valuta och budgetbalans, en politik som har drivit upp arbetslösheten och lett till ekonomisk stagnation. När krisen kom räddade EU bankerna och lät skattebetalarna och välfärden stå för notan. Det är grunden för den ekonomiska och sociala krisen i länder som Grekland, Spanien och Irland. Högern i EU har aldrig kunnat motstå frestelsen att skriva in sin egen politik i det fördrag som motsvarar en grundlag för unionen. Nu försöker man skriva in företagens rätt att överpröva politiska beslut i handelsavtal som CETA och TTIP.

I folkomröstningarna om EU:s konstitution 2005 lyckades vänstern utmana hela denna grundsyn. Vänsterns EU-kritik var avgörande för segrarna i Frankrike och Nederländerna. EU-makten hade förlorat fler folkomröstningar om processen hade fortgått. Men i stället backade man, gjorde om förslaget marginellt, döpte om det till Lissabonfördraget, och drev igenom det utan att fråga väljarna. Processen är mycket nedslående för den som vill försöka ändra EU enligt regelboken. EU-maktens viktigaste lärdom var att i framtiden undvika folklig debatt och folkomröstningar om unionens framtid. Drömmen om en EU-stat har alltid varit omhuldad av EU-eliten, så omhuldad att inte deras folk ska tillåtas stå i vägen för den.
Högerpolitik möter motstånd. Det är kväll den 22 januari 2015 och jag är på valmöte i Aten. Det syns hur krisen har drabbat landet och staden. De fattiga på gatorna är många. Frivilliga ordnar matutdelning till pensionärer och sjukvård till dem som inte får någon. Eurons svångremspolitik har drabbat Grekland katastrofalt med krympande ekonomi och skenande arbetslöshet. Högern har vanskött ekonomin, EU:s diktat har förvärrat krisen. Nu hoppas grekerna på Alexis Tsipras och vänsterpartiet Syriza. De har lett motståndet mot privatiseringar och orättvisor. Stämningen är full av hopp bland de tiotusentals på den öppna platsen när Alexis talar. Fanorna vajar i kvällen. När Pablo Iglesias från spanska Podemos ansluter på scenen stiger jublet mot vinterhimlen. Vänstern växer i krisens spår.
Men EU lyckades krossa den grekiska drömmen om en annan politik. Ett varnande exempel till andra. EU räddar banker – inte välfärd. De lyckades tvinga den grekiska vänsterregeringen att bedriva en politik som de inte tror på. Annars hade de svultit ut och krossat den bräckliga grekiska ekonomin. I en stolt folkomröstning röstade grekerna nej, Oxi, till EU:s diktat. Ändå böjde sig den grekiska regeringen till sist. De hade ingen plan B. De var inte beredda att träda ut ur valutaunionens tvångströja. Vänstern i andra delar av EU var för svag för att bistå dem i nödens stund.

Året efter faller EU:s yttre gränser samman och antalet flyktingar som tar sig in i EU stiger. Sedan faller EU:s sammanhållning och asylrätten samman inför uppgiften att hjälpa människor på flykt. När EU:s så högtidligt omtalade värderingar prövades så var det den nationella egoismen som tog över. Nu betalar EU den allt mer diktatoriske Erdogan för att vara unionens gränsvakt. Inget tyder på att EU kommer att samla sig till gemensamt ansvar för människor på flykt. De nya EU-förslag som diskuteras handlar i stället till stor del om hårdare tag mot flyktingar. Europa hade verkligen behövt gemensamt ansvar i flyktingkrisen. EU klarar inte den uppgiften.
Sommaren 2016 röstar majoriteten i Storbritannien för att lämna EU efter en kampanj som präglats av nationalism och främlingsfientlighet. Det är en typ av EU-kritik som vänstern omöjligt kan stödja. Det är samtidigt ett historiskt bakslag för EU. Men unionens makthavare verkar oförmögna att vara självkritiska inför det dramatiska beslutet. Runt om i EU växer kritiken mot unionen. Men ofta är det högerextremister och nationalister som utmanar. Polen och Ungerns regeringar obstruerar öppet mot flyktingpolitik och progressiva värderingar. De högerextrema är på frammarsch i fler länder. Risken är uppenbar att de snart får ett avgörande inflytande över EU:s politik. Vad ska vänstern dra för slutsats av det?

I Sydeuropa pyr missnöjet över den sociala och ekonomiska politiken, vid nästa ekonomiska nedgång lär den konflikten åter flamma upp i öppen konflikt. Även vänstern har växt i EU, den är större än någonsin i modern tid, och allt mer kritisk till EU:s politik. Sannolikt står vi inför en period av missnöje och politisk handlingsförlamning i EU. De partier som traditionellt har styrt EU, högerpartier, liberaler och socialdemokrater, är i kris i många länder. EU:s politiska maktbas smälter samman. Många högerpartier anpassar sig ängsligt till de högerextrema. Det viktigaste argumentet för EU från anhängarnas sida är att det är osäkert vad som sker om man inte är med. Det är inte mycket till vision. Några fördragsändringar lär man inte våga sig på, väl medvetna om hur impopulärt dagens EU är. Även i Sverige är entusiasmen för EU mycket liten. Samtidigt vill majoriteten i riksdagen inte ha en ny folkomröstning om medlemskapet och de flesta svenskar vill vara kvar i EU. I opinionen finns dock en stor paradox. De flesta vill vara kvar i unionen, men man anser samtidigt att den är på väg åt fel håll. Att i denna situation säga att man vill lämna EU är enkelt, att verkligen göra det är svårt.
Vad är vänsterns uppgift i detta läge? Det finns många saker att göra. Vi måste vässa en EU-kritik som handlar om demokrati, kapitalets makt, välfärd och social rättvisa. En EU-kritik som i grunden skiljer sig från den växande nationalismen och främlingsfientligheten. Vi måste fördjupa samarbetet med den växande vänstern runt om i Europa. Vi bör ta fler gemensamma strider om TTIP, europolitiken, arbetsrätten och aborträtten. Tillsammans måste vi försöka formulera den plan-B som Grekland saknade. Vi bör försöka påverka EU till det bättre där vi kan – men motsätta oss att unionen ges mer makt. Sist men inte minst, vi måste diskutera mycket konkret hur alternativen till EU-medlemskapet kan se ut. Omröstningen om Brexit visar hur viktigt det faktiskt är att veta vad man förespråkar för alternativt samarbete i Europa när man ska lämna unionen.
Stagnation och missnöje är det som sannolikt kommer att prägla EU de närmaste åren. Men det kan bli mer dramatiskt än så. Vad händer om Marine Le Pen vinner presidentvalet i Frankrike? Om ännu ett land lämnar unionen eller om allt fler länder helt enkelt struntar i EU:s beslut? Det är hög tid att tala om alternativen till EU-medlemskapet.

Vänsterns svar måste klara det som EU inte klarar. Att respektera nationell demokrati, samtidigt sikta på att lösa internationella problem som klimatkris och flyktingfrågan och att samarbeta och handla med våra grannar utan att bygga en superstat.
Efter Brexitomröstningen samlades de nordiska vänsterpartierna. Våra länder har olika relation till EU. Men vi var överens om att vi alla vill samarbeta nära med Storbritannien när de lämnar EU. Vi vill kunna handla med varandra och arbeta i varandras länder utan onödiga hinder. Vi vill skydda löntagarnas rättigheter med ett socialt protokoll. Vi vill ersätta det EES-avtal som Norge och Island har med EU med något bättre och mer jämlikt. Kanske kan en gemensam lösning finnas där även britterna kan delta? Precis så konkret bör en debatt om alternativet till EU vara. Det alternativet kan bli aktuellt och viktigt i debatten snabbare än vad vi kan förutse i dag.

Ledare 16 april, 2025

Ebba Buschs Instagram-oro övertygar ingen

Ebba Busch talar under KD-dagarna i Karlstad den 4 april. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Regeringens 50 miljoner mot ätstörningar är inte bara en droppe i havet – utan ett vapen riktat mot den offentliga vården.

”Jag skulle kunna namnge influencers som förmedlar kroppsideal som får barn att hata sina kroppar”, sade Ebba Busch under KD:s landsdagar i Karlstad. ”Det är inte sådana röster vi vill att våra barn ska höra.”

Med de orden lanserade hon satsningar på 50 miljoner kronor mot ätstörningar i vårbudgeten. Hon förklarade att frågan är på ”liv och död” för unga kvinnor, och att det därför är dags att ”vrida om armen på tech-jättarna”.

Det är en välregisserad berättelse. Men det är också ett ypperligt exempel på hur regeringen använder ett verkligt, allvarligt folkhälsoproblem för att vinna politiska poänger – på bekostnad av just den vård de säger sig vilja rädda. Lägligt nog välkomnades utspelen av den välfärdslobby som just nu kämpar för att stoppa Socialdemokraternas återtagande av vård i offentlig regi.

Att bekämpa ätstörningar kräver mer än medieträning och markeringspolitik.

I Stockholm pågår just nu något ovanligt: ett konkret försök att föra tillbaka välfärden i folkets händer. Det handlar om att sätta stopp för den vinstjakt som länge präglat stadens sjukvård, där privata aktörer – ofta med starka lobbyapparater bakom sig – har undergrävt likvärdig vård och urholkat resurserna. Inte oväntat möts förändringen av motstånd. De privata vårdlobbyisterna mobiliserar, och plötsligt står regeringen redo med det perfekta motdraget: en ”satsning” på just det område som Region Stockholm nu förändrar.

Entreprenören Isabella Löwengrip har engagerat sig för att stoppa nedläggningen av privata Mandometerkliniken (som avslöjats med systematiskt fusk), och tankesmedjorna Timbro och Synaps storsatsar på att bevaka S ”ideologiska projekt”. I den offensiva kommunikationen används inte sällan oroliga ätstörningspatienter som ”möts av nej från en pressad regionvård”.

Nog finns genuin oro för hur omstöpningen av Stockholmsvården ska gå till på ett patientsäkert sätt. Men för välfärdskapitalet handlar det snarare om att rädda vad som räddas kan i ett system där företag tillåtits tjäna pengar på patienter och brukare.

Och samtidigt som Busch nu slår sig för bröstet över öronmärkta pengar till en specifik diagnosgrupp, blundar regeringen för det som hela sjukvården – i samtliga regioner – har larmat om i åratal: behovet av kraftigt höjda generella statsbidrag till kommuner och regioner. Och reformer som säkerställer att pengarna stannar i sjukvården. Det hade kunnat rädda vårdcentraler, korta köer, ge bättre arbetsvillkor och faktiskt stärka ätstörningsvården – på riktigt. Men risken finns att det inte välkomnas lika varmt av kompisarna i näringslivet.

Läs mer
Inrikes 20 februari, 2025

Ebba Busch, jag fryser

Att bekämpa ätstörningar kräver mer än medieträning och markeringspolitik. Det kräver en vårdpolitik som sätter patienter före profit, och långsiktiga satsningar som stärker hela sjukvården – inte bara väl valda diagnosgrupper när det passar den politiska dramaturgin. Eller, för den delen, Ebba Buschs instagramföljare.

Utrikes 16 april, 2025

”Vi vill leva!” – vrede i Italien efter dubbla kvinnomord

Tusentals studenter demonstrerar den 3 april vid La Sapienza-universitet i Rom efter att Ilaria Sula, en student vid universitet, mördats av sin pojkvän. Foto: Marco Di Gianvito/ZUMA Press Wire/Shutterstock.

Efter mordet på två 22-åriga kvinnor inom två dygn skakas Italien av protester. Ilskan handlar inte bara om dåden, utan om en kultur där kvinnors liv ännu verkar väga lätt.

I onsdags såg jag Ilaria Sulas ansikte fyra gånger på väg till jobbet. ”Försvunnen”, löd texten i stora, röda bokstäver under bilden som tejpats längs min gata.

– Hon har sorgsna ögon, tänkte jag.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 15 april, 2025

Vad ”White Lotus” kan lära oss om rikedom

Aimée visar upp en broderad Lóco från Valentino Garavani, i säsong tre av tv-serien ”White Lotus”. Foto: Fabio Lovino/HBO.

Sann rikedom sticker inte i ögonen – för den syns inte. Förutom när miljardärerna ger sig in i medierna och politiken. Då blir pengarna också farliga på riktigt.

I säsong tre av succéserien The White Lotus, som följer degenererade amerikaner på olika lyxresorter, signalerar kvinnorna status med sina handväskor.

Företagsjuristen Laurie bär en olivgrön Loewe i läder – ett av flera osäkra försök att hålla jämna steg med sina moderiktiga väninnor, medan Kates svarta Valentino uttrycker tjusig Texaselegans. Men skådespelerskan Jaclyn överglänser dem alla, inte främst genom att släpa med en svindyr flätad Bottega till stranden, utan med sin billiga tygpåse från matkedjan Erewhon. Hennes stil kommer inifrån.

Så länge det har funnits hierarkier har det också funnits tekniker för att framställa dem som eviga.

Aristoteles menade att vissa föds som naturliga slavar, med tankekraft nog att förstå order men inte fatta egna beslut. I religiösa system som katolicismen eller det indiska kastsystemet ges ojämlikheten en andlig sanktion. I den liberala kapitalismen framställs klyftorna i stället som rättvisa med skolbetyg, anställningsintervjuer och IQ-tester – alla påstått meritokratiska. Alla dessa tekniker gör klasskillnaderna svåra att ifrågasätta, eftersom de verkar naturliga.

Så hur ser distinktionen ut bland Sveriges rika?

Konservativa, till både höger och vänster, älskar att håna den urbana medelklassens köpvanor, med symboler som rosévin, cykling och elbilar. Den sortens konsumtionsval visar visserligen hur vi lockas att tävla genom diskreta framgångsmarkörer, i stället för att se vad vi har gemensamt.

Hur ska vreden över orättvisorna kunna väckas utan talande symboler att ta fasta på?

Men den som är intresserad av den verkliga eliten måste byta scen.

De senaste åren har en ny miljardärklass växt fram i Sverige. De är så många att Affärsvärlden har börjat ranka dollarmiljardärer för att få plats med alla tjusiga namn i tidningen. Men att skriva om denna nya klass är omöjligt, för de syns inte i några flöden. De bär dyra kläder utan loggor, tränar med privata yogainstruktörer, och köper viner som aldrig syns på butikshyllorna. Osynlighet är överlägsenhet.

Det här är förstås uttänkt.

För hur ska vreden över orättvisorna kunna väckas utan talande symboler att ta fasta på? Viss konsumtion dyker åtminstone upp i statistiken, som de privatplan vi annars inte ser skymten av. Då och då lägger plutokraterna till för att stiga ned bland sina undersåtar, som när Mark Zuckerberg klev iland på norska Bodø från sin 118 meter långa tremiljardersjakt ”Launchpad”. Resten av rikedomen stuvas undan på öar utan postnummer.

Men inte heller fåtalets lyx är något stort samhällsproblem. Det må vara användbart som bränsle för vår klassvrede, men om någon techbrorsa tror att en klocka för 10 miljoner är bättre än en för tusen spänn spelar ingen större roll. Att någon har byggt en vinkällare i rymden är inte problemet. Problemet är om han finansierar en högerpopulistisk tankesmedja.

Vilka effekter det kan få ser vi inte minst i USA, där teknikmiljardärerna först tog sig an San Francisco, och därefter stod uppradade under Donald Trumps installation. Ägarna till anrika tidningar som Los Angeles Times och Washington Post – Patrick Soon-Shiong respektive Jeff Bezos – har också anpassat sina redaktionella linjer efter presidenten.

Men utvecklingen är densamma i Europa.

I Frankrike har affärsmannen Vincent Bolloré förvandlat mediekanalerna CNews och Journal du Dimanche till högermegafoner, i Tyskland har Mathias Döpfner styrt den redan ökänt konservativa Axel Springer-koncernen ännu längre högerut, och i Österrike använde Red Bull-miljardären Dietrich Mateschitz sin tv-kanal Servus för att sprida högerradikala konspirationsteorier.

Den svenska utvecklingen följer den amerikanska.

Kvartal startades 2016 av en grupp industrialister, däribland grundarna av kosmetikaföretaget Oriflame, och året därpå köpte finansmannen Mats Qviberg gratistidningen Metro. ”Måste rensa ut en del stalinister”, dundrade han och skapade uppror på tidningen, som han tvingades sälja bara ett halvår senare.

2020 lanserades Bulletin med pengar från en rad miljardärer, i fjol sjösatte Handelsbanken sin mediesatsning EFN, och Flamman har beskrivit hur miljardären Saeid Esmaeilzadeh grundat en numera vilande samtalsklubb på Östermalm för att krossa ”woke”.

Pengar innebär uppenbarligen inte kompetens, och tur är väl det. Men obalansen i makt finns där. Det är inte Jaclyns tygpåse som borde provocera oss – utan miljardärernas nya medieimperier.

Inrikes/Nyheter 15 april, 2025

Kampanj vill samla 300 000 – i protest mot ”mjäkig” vänster

Fayyad Assali är talesperson för gruppen Rättvisa för alla och kampanjen Folkets röst. Foto: Rättvisa för alla.

Kampanjen Folkets röst vill samla dem som inte känner sig representerade av dagens rödgröna partier. Inför valet 2026 lanserar man en kravlista – och vill få tre procent av väljarna att rösta kollektivt.

– Vi vill vara tydliga med att våra röster inte längre är gratis, säger Fayyad Assali till Flamman.

Han är talesperson för Rättvisa för alla, en av grupperna bakom initiativet Folkets röst. I måndags gick de ut med en politisk kravlista inför valet 2026.

På listan finns punkter som avskaffade visitationszoner i förorten, återinförande av permanenta uppehållstillstånd och avgiftsfri sjukvård och kollektivtrafik. Men också krav på att ”fördöma USA:s imperialism” och förklara sionism som en ”rasistisk bosättarkolonial ideologi”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Kultur 14 april, 2025

Vem tar vem? Nya gänget på SVT:s parsåpa ”Gift vid första ögonkastet”. Foto: SVT.

Än en gång förvandlas hela Sveriges vardagsrum till en mottagning för parterapi. Bakom framgången för ”Gift vid första ögonkastet” ligger den trygga drömmen om att kärlek är något som kan kontrolleras av experter.

Tolfte säsongen av Gift vid första ögonkastet. Redan?

Med den slaka vintersäsongen av GVFÖ och nyligen avslutade Love is blind i bagaget hade jag inte hunnit börja längta efter relationella problem av typen ”hur ska vår vardag gå ihop när han är kvällsmänniska och jag vaknar vid nollsex?”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
TV 12 april, 2025

Grillen #3: ”Pappa, kan vi fira jul utan el i år?”

I veckans Grillen: När ska Elon Musk börja kampanja för Sverigedemokraterna, vilken historisk era är sexigast och varför är det så kul att håna Liberalerna?

Vi gästas dessutom av Elinor Odeberg, chefsekonom på Arena och författare till boken Dyrtider, för att prata om varför kaffet har blivit så dyrt – och matjättarnas roll i inflationen.

Avsnittet går även att se på Youtube.

Om avsnittet

Medverkande:
Leonidas Aretakis
Paulina Sokolow
Jacob Lundberg

Gäst:
Elinor Odeberg

Vinjett:
Kornél Kovács

Kamera:
Javier Cordova

Klippning:
Petter Evertsen

Kultur 12 april, 2025

Kodnamn: Sociolog

IB-affären är fortfarande en av Sveriges största spionskandaler och spelar en stor roll i Alexandra Franzéns bok. Sedan reformerna som den ledde till menar hon att utvecklingen har gått bakåt. Foto: Moa Bejersten.

Sociologen Alexandra Franzén har skrivit en bladvändare om underrättelsearbetets historia – och oroas av vår tids hemlighetsmakeri.

Sociologen Alexandra Franzén möter mig vid den snurrande entrédörren till Kungliga biblioteket. Hon pratar bred skånska och ser snällare ut än jag hade väntat mig givet hennes specialområde: underrättelseanalys. Jag har läst hennes bok Sanningen ska göra er fria, en bearbetad version av hennes avhandling och en osannolik popsociologisk bladvändare om informationskrig som just kommit ut i handeln.

Själv är jag besatt av spioner. Min vän säger att det gör mig till en pick-me-tjej, men hon har inte förstått. Till vardags oroar jag mig för att bli gripen av främmande makt och att jag inte vet var man får tag i cyanidtabletter. Jag plågas också av irrationell skräck att bli torterad och bara att skriva det känns som jinxarnas jinx. Samtidigt är lockelsen enorm. När en forskare från Försvarshögskolan för ett par år sedan föreslog att vi skulle mötas ”under linden” i Gamla stan gick jag dit, redo att möta mitt öde. Det visade sig vara ett helt vanligt kafé och min själs tulpan sloknade. Tills nu.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 11 april, 2025

”Rinkeby for life” – musikundret i Järva har blivit historia

Foto: Lisa Mattisson.

Sveriges nyaste kulturarv är kantat av triumf och ung död. Med ”Nation av poeter” vill Mohamed Yussuf att unga ska få läsa om sin tid.

Yasin Abdullahi Mahamoud är 18 år gammal när han för första gången blir haffad av polis med vapen innanför jackan. Några veckor tidigare har hans nära vän och dennes bror blivit avrättade inne på ett café i Rinkeby. Alla har nerverna på utsidan och chocken och sorgen förlamar och förvrider själen i en hel by. Trots att vapnet polisen hittar är skjutklart, grips han inte. Lagarna finns där men har ännu inte trätt i kraft. Det här året släpps också hans låt Trakten min. Snart har den spelats en miljon gånger på youtube.

Du kan inte va’ i trakten min om du är inte härifrån, härifrån
Klart att jag får paranoia varje gång jag taggar härifrån, härifrån
Rinkeby for life!

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 11 april, 2025

Ung högerextremist bakom knivmord i Norrköping

Polisavspärrning, samt gärningspersonens självporträtt. Montage. Foto: Johan Nilsson/TT / Privat.

En 30-årig man knivhöggs för två veckor sedan till döds i Norrköping. En 15-årig gärningsman har erkänt sig skyldig. I hans sociala medier blandas hakkors och antisemitiska konspirationer med hyllningar till Elon Musk.

Det var en vanlig söndagseftermiddag i Norrköping, när en 30-årig man attackerades med kniv i området Himmelstalund. Dådet, som skedde för två veckor sedan, ägde rum i en park och i fullt dagsljus. Mannen hittades svårt skadad på platsen och avled sedan på sjukhus.

I ett öppet meddelande på Facebook skriver den mördade mannens pappa att hans son var ute på promenad och pratade i telefon. Hans samtalspartner hörde orden ”nej, nej” – och sedan blev det tyst.

”Bottenlös ångest, saknad, panik och total tomhet är det enda som finns kvar”, skriver pappan på Facebook.

Strax därefter greps en 15-årig pojke, som senare erkände att han dödat mannen. Polisen gick tidigt ut med att man inte kunnat hitta någon koppling mellan offer och förövare. 

Det är en gärningsperson som uppenbarligen rör sig i högerextrema miljöer på nätet.

Nu uppger SVT Öst att man hittat konton på Tiktok och Instagram tillhörande pojken – där högerextremt material florerar. 

– Vi blev inte jättechockerade, säger Morgan Finnsiö, utredare på Expo.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 11 april, 2025

Varför kämpar V mot högre löner?

Vänsterpartiet vågar inte tycka annorlunda än Socialdemokraterna, menar debattören. Foto: Jessica Gow/TT.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

En ofta bortglömd ljusstrimma i ett EU präglat av högerpopulism, lågkonjunktur och tullhot är att kollektivavtalens ställning stärks och de sämst betalda arbetarnas reallöner ökar. Förklaringen finns i det direktiv om minimilöner som EU antog 2022.

Vänsterpartiet kämpar emellertid envetet för att framgångarna ska rivas upp. Risken är stor att de blir bönhörda – och därmed omintetgör direktivets två mål.

Det ena är att alla arbetare i EU ska tillförsäkras ”en skälig levnadsnivå”, där minimilöner bör utgöra minst 60 procent av respektive lands medianlön. Det andra är att stärka kollektivavtalens ställning. Kollektivavtal är bättre än lagstiftning, enligt direktivet.

Länder där kollektivavtal täcker minst 80 procent av arbetsmarknaden är därför undantagna från krav på lagstadgad minimilön. Det gäller bland annat Sverige. Länder med en lägre täckningsgrad måste ta fram en handlingsplan för hur kollektivavtalens ställning kan stärkas.

Enligt EU-kommissionen kommer direktivet att direkt förbättra lönenivån för 25 miljoner löntagare. Dessutom får löner strax över miniminivån också en skjuts uppåt. Kvinnor gynnas mest eftersom de är överrepresenterade bland de lägst avlönade. Löneskillnaden mellan män och kvinnor beräknas minska med 10 procent.

Varför vill samma Vänsterparti då rycka undan mattan för en facklig EU-framgång som förbättrar livet för många tiotals miljoner arbetare?

Löner höjs, kollektivavtalen stärks och fackets förhandlingsstyrka växer. För fackföreningsrörelsen i EU är direktivet en framgång de arbetat för i årtionden. Men alla är inte glada. Vänsterpartiet, liksom svenska LO och Socialdemokraterna, gjorde allt för att stoppa förslaget. Och den kampen fortsätter även efter att direktivet antagits.

Den danska regeringen anmälde direktivet till EU-domstolen och krävde att det upphävs. Och i Altinget (11/12 2022) pläderade Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ciczie Weidby för att den svenska regeringen ska stödja initiativet och frågar retoriskt ”Kommer Ulf Kristersson att lägga sig platt för EU?”

Det är ett lätt ”orwellskt” försök att mana fram bilden av ”dumma EU” som ”angriper facket”. En ärligare beskrivning hade varit: ”Ulf, nog ska väl din regeringen vara med när Danmark och EU:s arbetsgivare försöker sabotera EU-fackens största framgång på årtionden?”

Efter viss tvekan gav den svenska regeringen efter för det samlade trycket från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna och ställde sig bakom Danmark. I dag är läget att EU-domstolens generaladvokat, som ska förbereda en regelrätt domstolsförhandling, rekommenderar att direktivet om minimilöner rivs upp. EU-domstolen brukar ofta, men inte alltid, följa generaladvokatens anmodan.

”Stärk löntagarnas rättigheter”, stod det i Vänsterpartiets valmaterial inför valet till Europaparlamentet. Varför vill samma Vänsterparti då rycka undan mattan för en facklig EU-framgång som förbättrar livet för många tiotals miljoner arbetare?

Ett svar är att partiet inte vågar tycka annorlunda än Socialdemokraterna och LO. En annan pusselbit är att Vänsterpartiet är lite av en ”främmande fågel” i den europeiska vänstern. Där andra inriktar sig på vilken politik EU faktiskt bör driva så är Vänsterpartiets utgångspunkt ofta att EU är något att skydda sig ifrån. Det ska vara ”Sverigepriser”, ”Sverigejobb” och undantag för det ena och det andra.

I det perspektivet blir direktivet om minimilöner något ”som ger EU för mycket makt”. Liksom när Vänsterpartiet, som enda vänsterparti i Europaparlamentet, röstade nej till EU:s stora återhämtningsfond – trots att den innebär klimatinvesteringar för motsvarande 2 500 miljarder kronor!

Europafacket, som samlar EU:s fackliga centralorganisationer, menar att direktivet om minimilöner är ”den viktigaste fackliga framgången i EU på en generation”. Ett beslut av EU-domstolen i linje med generaladvokatens (och Vänsterpartiets!) rekommendation skulle innebära ”ett hårt slag mot arbetande människor och deras fackföreningar” och ”en enkelriktad väg mot social dumpning”, enligt Europafackets generalsekreterare Esther Lynch.

Läs mer

”Brother, which side are you on”, heter det i en klassisk amerikansk fackföreningssång. Den frågan kunde tusen sinom tusen fackliga aktivister i Grekland, Ungern, Frankrike eller Portugal med fog ställa till Vänsterpartiet.