Dominic Hinde är verksam som journalist och forskare. Han engagerade sig för utträdessidan i folkomröstningen om skotsk självständighet 2014, och är aktuell med boken A Utopia like any other där diskuterar han synen på Sverige och Norden i Storbritannien. Hur har han som bosatt i Skottland valt att förhålla sig till folkomröstningen om Brexit?
Vilka skulle du säga är de främsta skillnaderna mellan Storbritanniens och Sveriges inställning till EU?
Inställningen till Europa skiljer sig avsevärt mellan länderna (trots att de ofta röstar med varandra i Europaparlamentet). I Storbritanniens uppfattas EU ofta som ett ekonomiskt samarbete som ska stärka ekonomin på hemmaplan. Storbritannien har, till skillnad från Sverige, aldrig riktigt visat intresse för Europa som en social enhet. Det blev tydligt under flyktingkrisen när landet vägrade ta emot syriska flyktingar och försökte avskriva krisen som ett problem för Schengen-medlemmarna.
Vilka delar av Storbritannien är mer positiva till EU och varför är det så tror du?
Storbritannien är ett mycket komplext land med språklig, politisk och kulturell mångfald. I Skottland betraktas EU ofta som ett slags vaccin mot engelsk, eller brittisk, nationalism. Men att Skottland, Nordirland och Wales ofta ses som mer EU-positiva kan också förklaras med att de har region-status inom EU och därför kan förhandla med andra delar av Europa utan att gå via London. Samtidigt har EU-subventioner varit extremt viktiga för glesbygden i dessa tre mindre delnationer som genom EU till exempel har kunnat bygga ut livsviktig infrastruktur.
Finns det något som du tycker att Sverige missar i rapporteringen kring Brexit?
Rapporteringen utgår framför allt från London. Jag upplevde samma problem med rapporteringen kring den skotska självständighetsomröstningen för två år sedan.
Du och många andra som är vänster röstar nej till Brexit. Vilka är dina främsta skäl?
Det finns flera goda skäl att lämna, men även till att stanna. Ett av dessa är risken för att Brexit får fredsprocessen på Nordirland att stanna av.
Vad som måste sägas är att den vedervärdiga kampanjen för Brexit förgiftar det offentliga samtalet – det handlar om en kulturnationalistisk rörelse där Brexits ivrigaste anhängare verkar vilja återskapa ett brittiskt handelsimperium. Att rösta för ett utträde vore för mig att godkänna hela detta högerpopulistiska utspel.