Schh. Hör du? Det är skrämmande tyst inifrån det socialdemokratiska arbetarpartiet. Förtroendet för Stefan Löfven är kompakt, sägs det. Finns det någon press på honom? ”Det är svårt att säga hur hård den här pressen är, men det förefaller som att han har ett oerhört stort förtroende internt”. Så svarade statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors i P1 Morgon (11/12, 2018). Jaha. Stefan sitter still i mitten, alla i S sitter still med honom.
I skrivande stund är det svårt att veta om regeringsförhandlingarna mellan S, Mp, L och C är pågående eller bara för tillfället har havererat. Men något som blivit tydligt under tiden vi har kunnat följa dem är att det socialdemokratiska arbetarepartiet framför allt betraktas av sina motståndare som en tom behållare, ett skal inuti vilket de politiska motståndarna kan placera sin egen politik – och ingen tycker att det verkar konstigt. Det är sorgligt.
Centerpartiet slår i dörrar och avisar en överenskommelse där de fått igenom nästan all sin högerpolitik, så som marknadshyror, ett slopande av värnskatten, ett utvidgat Rut-avdrag och en utredning om att förändra Las. Det är svårt att se vart Lööf ska?
Det verkar nästan som att S i förhandlingarna gått med på till exempel förändringar i arbetsrätten och marknadshyror väl medvetna om att V aldrig hade köpt dem. Men hur är det med det? Visst kommer V att köpa en hel del av det som står på listan? Allt för att förhindra en SD-stödd regering såklart, men var de vänsterpartistiska röda linjerna går är det få som talat om, allra minst paritet själva. Det långsiktiga målet är kanske ställt på 2022? Regeringsduglighet framför allt.
Alternativet till att rösta igenom en Löfven-regering är att inte göra det. Och då kvarstår ett extra val om man får tro bedömare. Vid ett eventuellt nyval finns det såklart en risk för att S tar röster från V genom att bli ”nu styr pappa upp det här”-partiet. Dessa tendenser fanns redan i valet i september, allt för att ge Löfven ett bättre läge i regeringsspelet. Men vad gjorde Löfven med de rösterna nu? Marknadshyror och uppluckringar i Las med Centerpartiet.
Den breda arbetarrörelsens uppgift i en sådan situation, alltså en socialdemokratisk regering som för en borgerlig politik, är att visa på ledarskap
Enligt källor inifrån förhandlingarna är de bra sakerna som förhandlingarna resulterat i S stora vallöfte om en familjevecka, satsningar på LSS, familjeåterförening (som var ett krav från alla utom S), samt att det ska satsas 5 miljarder till på välfärden. Jordnötter, som det heter på svenska, i förhållande till vad som behövs bara för att hålla hopsjunkande primärvård och akutsjukhus under armarna.
De marknadshyror som man nu riskerar att bli sittande med om Annie Lööf får bestämma kan slå ut möjligheterna att få ett första eget hem för många kommande generationer. Det är en storskalig systemförändring som förflyttar makt från hyresgäster till de som äger hyreshus. Det vore värdelöst.
I skrivande stund ser det dessutom ut som att Stefan Löfven, om han får i hop en regering, kommer att behöva regera med en borgerlig budget under 2019. Ett sjätte skatteavdrag, nedskärningar i välfärden, tjänster som motsvarar 1 500 personer väntas varslas från Arbetsförmedlingen, och det blir kraftiga neddragningar i samma myndighets verksamhet. Bort med avdragsrätten för fackavgiften. En högerbudget helt enkelt.
Den breda arbetarrörelsens uppgift i en sådan situation, alltså en socialdemokratisk regering som för en borgerlig politik, är att visa på ledarskap. Ta initiativet och berätta om vad man vill. Det som förenar de till viss del framgångsrika Podemos i Spanien och Labour i Storbritannien är att man faktiskt har ett projekt. Arbetarrörelsens partier i Sverige har det inte. Men det är faktiskt inte så svårt: Berätta om vilken riktning ni vill åt, sätt det mot vart era politiska motståndare vill och det blir tydligt att det är åt olika håll.
_____________________________________
Prova Flamman!
Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.