Samtidigt som en av de utpekade ledarna för kuppförsöket av en domstol i Zimbabwe har dömts till sju års fängelse, har sydafrikansk polis gripit och förhört affärsmannen Mark Thatcher.
Han misstänks för att ha varit med och finansierat kuppförsöket. Thatcher, som lever i Sydafrika, är son till förra brittiska premiärministern Margaret Thatcher.
Spekulationerna ökar nu också om hur mycket regerings- och säkerhetskretsar i London och Washington kände till.
Brittiska och spanska underrättelsekällor har dessutom antytt att det var den franska säkerhetstjänsten som såg till att kuppen misslyckades.
Enligt dessa uppgifter oroade sig Frankrike för att en lyckad kupp skulle stärka USA:s oljeintressen i området, där Exxon Mobil redan har en stark ställning. Enligt uppgift har USA dessutom skickat ett hangarfartyg till Guineabukten samtidigt som en flottbas har byggts upp i det lilla öriket São Tomé e Príncipe.
Det var i början av mars i år som ett privatplan stoppades vid mellanlandning i Zimbabwes huvudstad Harare. Ombord fanns den nu dömde Simon Mann och ett 70-tal legosoldater.
Ungefär samtidigt greps 15 legosoldater med Nick du Toit i spetsen i Ekvatorialguinea. Mann var tidigare brittisk soldat i elitstyrkan SAS och både han och du Toit har ett förflutet inom olika säkerhetsföretag – privata arméer – som opererar i Afrika.
Många har Sydafrika som bas och kraven på att regeringen gör något ökar. Under veckan hålls utskottsförhör i det sydafrikanska parlamentet med berörda ministrar om hur mycket myndigheterna där känner till om företagens verksamheter.
Enligt vad som hittills framkommit vid rättegångarna i Harare och Malabo, Ekvatorialguineas huvudstad, skulle president Obiang Nguema störtas och ersättas med oppositionsledaren Severo Moto. Denne lever i exil i Spanien. Han är också god vän med den förre premiärministern José Maria Aznár och det var ett spanskt militärplan som skulle föra honom till Malabo efter kuppen.
Dessutom är det bekräftat att två spanska örlogsmän lämnade flottbasen i Cádiz med kurs mot Ekvatorialguinea vid tiden för den tänkta kuppen.
Tidigare uppgifter har gjort gällande att det var sydafrikansk säkerhetstjänst som såg till att kuppen misslyckades.
De nya uppgifterna om fransk inblandning motsäger inte direkt de uppgifterna.
Fransk och sydafrikansk säkerhetstjänst kan mycket väl ha samarbetet för att minska USA:s inflytande. Rivalitet mellan Frankrike och USA har varit tydlig i många av afrikanska konflikter. Det gäller såväl konflikten i demokratiska republiken Kongo som den senaste i Darfurprovinsen i Sudan. USA har nyligen förklarat att det som pågår i Darfur är folkmord.
Många bedömare anser att inte var av omtanke om afrikaner i allmänhet och sudaneser i synnerhet, utan för att med humanitära svepskäl kunna ingripa militärt för att säkra Sudans oljetillgångar. I takt med att problemen för USA växer i Irak och övriga Västasien (Mellanöstern) ökar betydelsen av olje- och andra naturresurser i Afrika.
Samtidigt tycks medvetenheten i Afrika öka om att USA:s, och för den delen även Europas, ingripande i afrikanska angelägenheter är problemet och inte lösningen.