– Miguel Facussé är en mördare och tjuv som har stigit upp ur helvetet för att lägga under sig hela landet med samma metoder som han har använt här.
Det säger en indignerad Fader Fausto Milla, 82. Den gamle katolske prästen, som tillhör den Internationella sanningskommissionen som utreder brotten mot de mänskliga rättigheterna efter militärkuppen, utstrålar samma stridslystnad och indignation som präglade honom under kriget i El Salvador. Han fängslades då av den honduranska militärdiktaturen och anklagades för att bistå FMLN–gerillan och hysa flyktingar från grannlandet.
Nu gäller det de utsatta bönderna i Aguandalen, en bördig dal där en stor del av jorden tillhör staten och jordreformsinstitutet INA men som Honduras´ mäktigaste man och landägare, Miguel Facussé, har lagt under sig. Denne förfogar över 12 000 hektar medan de två andra dominerande landägarna, Reinaldo Canales och René Morales, kontrollerar 5 000 respektive 2 000 hektar. Dessa tre herrar kontrollerar den totalt korrumperade rättsapparaten som anklagas av människorättsorganisationerna för att stå i direkt tjänst hos maktmän som Facussé.
Regimen Porfirio Lobo som ingick ett avtal med bönderna den 15 april 2010 om utdelning av 11 000 hektar mark, spelar dubbelt, anklagar bönderna. Istället för att genomföra överlämnandet av jorden, har han i stället beordrat armén att ta över det regionala kontoret i Aguan och på så sätt torpedera avtalet. Detta innebar att bönderna, organiserade i bonderörelsen MUCA, lämnade ett 20-tal landegendomar som de hade ockuperat den 9 december 2009.
Nu utfärdar de lokala domstolarna order om avhysning av tusentals bönder och legaliserar de dokument den 82-årige Facussé behöver för att hävda att marken är hans.
”Gevärsdialog”
Bara en timma innan vi, ett tiotal honduranska och internationella reportrar samt cirka 30 medlemmar i de honduranska människorättsorganisationerna, har anlänt till egendomen Paso a Aguan, har cirka 300 tungt beväpnade militärer och de militariserade Cobra-poliserna varit där.
Vi känner en stickande lukt i näsborrarna av bränd plast och trädgrenar som burit upp plasten av det som en gång var böndernas ”hem”. Alex Madrid, polisens språkrör, möter upp på ett märkligt sätt när han filmar och fotograferar oss rakt i ansiktet som ”hälsning”.
– Vi män tvingades att lägga oss med ansiktet mot marken medan de siktade mot oss med sina gevär. Jag sparkades i armen, säger en av bönderna och tillbakavisar en kvinnlig polis som inför oss hävdar att aktionen en timma tidigare hade gått helt fredligt till.
35 mördade
En annan bonde i 30-årsåldern tillägger:
– Vi omringades halv sex på morgonen först av Miguel Facussés maskerade väktare. Därefter kom armén och polisen. Vi sa; vi respekterar er som myndigheter, men var snäll och avlägsna Facussés lejda mördare. Vi anklagas för att vara gerillasoldater som förfogar över AK-gevär men det enda vapen vi förfogar över är vår machete som är vårt arbetsverktyg. Allt annat är bara en förevändning för att förvägra oss rätten över jorden som tillhör bönderna men som Facussé har stulit.
Människorna är helt utsatta för den tropiska fukten, värmen, ormar, spindlar, dengues och andra sjukdomar. Unga nyförlösta mödrar med sina bebisar som de ammar sitter tröstlösa på sina enkla bohag medan männen packar ner sina få tillhörigheter i väskor eller kartonger.
Den 15 november sköts fem bönder från MUCA ihjäl och ett tiotal skottskadades av Facussés väktare i egendomen Tumbador. Trettiofem änkor begråter sina män som fallit offer för det smutsiga kriget mot den organiserade bonderörelsen i Honduras under 2010.
Vi lämnar Paso Aguan och beger oss till samhället Guadalupe Carney, uppkallat efter USA-prästen med samma namn som av armén mördades och ”försvann” i slutet av 1980-talet.
– Min man hittades 1,5 kilometer från platsen för massakern med en AK (regimen). Men se här, säger hon och gör en svepande gest med handen mot sitt fallfärdiga hus, vi har inte ens el eller rinnande vatten. Hur skulle vi ha råd att köpa en AK-47:a?!
Det säger Juny Judit Ordoñez som blev änka efter att hennes man José Luís Salcedo sköts ihjäl denna ödesdigra dag i Tumbador. En AK-47:a kostar cirka 2 000 dollar på svarta marknaden.
Kulor i kroppen
Bonden Maximiliano Lopez, 44, från bondekooperativet San Esteban, hade tur när Facussés väktare sköt urskillningslöst mot bönderna den 4 november i år.
– Jag hade änglavakt för jag överlevde. Men de sju röntgenplåtar som läkarna har tagit visar att jag fortfarande har nio kulor kvar i kroppen. Jag tvingades också svårt sårad lämna sjukhuset för polisen anlände och skulle kidnappa mig eftersom jag är ett vittne mot Facussés väktare.
En vecka efter att vi intervjuade Maximiliano invaderades San Esteban och ytterligare två landegendomar. Sammanlagt är nu 5 000 bondefamiljer utan tak bara några dagar innan jul när detta reportage skrivs.