BOGOTÁ Folket har vänt presidenten ryggen. Det är den allmänna meningen efter att Gutierrez parti Sociedad Patriotica gjorde ett uselt val när borgmästare och kommunfullmäktigeledamöter skulle utses i 219 kommuner. Segrarna blev åter-igen de gamla etablerade partierna och främst det socialdemokratiska ID (Demokratiska Vänstern) och högerpartiet PSC. Medan ID vann på höglandet befäste PSC sin kontroll över kusten med staden Guayaquil som är den ecuadorianska oligarkins högborg.
Vänsterfronten MDP, lett av det tidigare maoistiska kommunistpartiet PCEML vann länsguvernörsposten i regionen Esmeralda och Luis Estupiñan (MPD-PCEML) återvaldes med höga siffror på borgmästarposten i länshuvudstaden Esmeralda. Han befäste den revolutionära vänsterns starka inflytande i denna del av Ecuador som domineras av det stora oljeraffinaderiet i Esmeralda.
Men valresultaten är en deprimerande upplevelse för president Gutierrez. När han bars fram av en enad vänster och folkrörelse inför presidentvalet 2002, med indianrörelsen Patchakutik och den ännu bredare Conaie som starka allierade, valdes den förre översten till president med ett skyhögt valresultat. Valplattformen var kamp mot den nyliberala ekonomiska modellen som bland annat hade resulterat i att Ecuador bytte ut sin egna nationella valuta mot USA:s dollarsedlar. Den stora militärbasen Manta hade upplåtits för USA-flyg och invasionstrupper belägna bara två minuter till Colombias södra gräns och Gutierrez dundrade mot ”USA-imperialismens intrång” i Ecuador.
Det var när Gutierrez träffade Colombias president Alvaro Uribe i den peruanska staden Cuzco bara ett halvår efter valsegern 2002 som befolkningen i Ecuador började misstänka något. Vid mötet med Uribe lovade Gutierrez att kräva av FN att världsorganisationen skulle utöva påtryckningar mot den colombianska gerillan att villkorslöst sätta sig ned i fredsförhandlingar med regeringen i Bogotá som i praktiken innebar en avväpning utan motprestationer. Samtidigt öppnade Ecuador landet för USA:s ökade inflytande och Gutierrez betraktade sig som ”Bushs bäste vän”. Det fick MPD:s miljöminister att lämna regeringen och några månader senare följdes det av indianrörelsens fyra ministrar.
Men inte bara den ekonomiska politiken och en USA-inspirerad utrikespolitik straffade sig ivalet. Det gjorde också korruption som Gutierrez har anklagats för. Släktingar och vänskapsband har utpekats för att ha gynnats ekonomiskt av presidenten.