Händelsen som rapporterades av dagstidningen ‘Chongqing Morning Post’ [1] ägde rum i provinsen Guangdong i södra Kina. En av arbetarna svävar mellan liv och död medan ett stort antal andra är lindrigt skadade.
Gästarbetarna är verksamma på ett kraftverksbygge över floden Dongjiang i närheten av staden Heyuan. Efter fyra månader utan lön inledde de en strejk för en vecka sedan. Därefter attackerades de av de 200 andra arbetarna.
– De upphörde inte att slå oss ens när polisen anlände, sa gästarbetaren Li Chuanbing, till Chongqing Morning Post.
Huang Juping, från de politiska myndigheterna i staden, förnekar att det ägde rum en ”massiv attack” och att det bara handlade om ett 30-tal arbetare.
Enligt samme Huang var det byggentreprenören Qiutian Construction som orsakade konflikten och fick gästarbetarna att gå ut i strejk mot Fuyuan Hydropower Development, delägare i det kommande kraftverket. Motivet till att Qiutian inte betalade ut lönerna till arbetarna berodde egentligen på att Fuyuan Hydropower Development inte hade kompenserat Qiutian för de förluster företaget hade på grund av översvämningarna under 2006.
Slavarbete
Konflikten kommer mycket olägligt för de kinesiska myndigheterna. I juni briserade flera politiska skandaler när det avslöjades att det pågick rena slavarbeten bland fabriker som tillverkar tegelsten. Sammanlagt har 576 slavar befriats från sina slavägare, några av de 2036 fabriker som avslöjades för att sakna arbetstillstånd. Över 50 000 arbetare är anställda i dessa fabriker under vidriga arbetsförhållanden.
I Shanxiprovinsen träder nu en ny lag i kraft som ska reglera och försvara arbetarnas rättigheter. Enligt denna ska gästarbetarnas provanställning inte vara längre än en månad och lönerna kan inte vara lägre än de minimilöner som lagen anger. Normen säger också klart att arbetsgivarna ska betala lönerna tidsenligt och att arbetsgivarna ska betala pension, sjukförsäkring och bostäder. Kinas Nationalförsamling antog också nyligen en ny anställningslag som träder i kraft 1 januari 2008.
Unga arbetare vägrar
I slutet av 1970- och i början av 80-talet inleddes en stor inflyttning från den kinesiska landsbygden till städerna, men framför allt till de ekonomiska industri- och frizoner som då upprättades i Kina. Dessa arbetare och bönder erbjöds enkla men ofta fysiskt tunga jobb som inte krävde någon större utbildning. I dag vägrar den nya generationen att acceptera dessa arbeten, skriver den kinesiska radion i en artikel [2]. Där citeras en undersökning bland 5.000 gästarbetare från 20 städer som säger att 71 procent av gästarbetare under 30 år föredrar att arbeta inom servicesektorn eller inom specialyrken som är bättre betalda.
”Detta har orsakat en brist på arbetskraft inom tre industricentra så som Perladeltat, den ekonomiska Yangtsezonen respektive Bohaizonen. I de 20 städerna lyckades myndigheterna bara fylla 180 000 av de totalt 520 000 vakanta platserna som utlystes av företagen”, skriver Xinhua-Cri.
Dagens ungdomar vill ha del i den oerhörda ekonomiska tillväxten som Kina redovisar år efter år. Behovet av arbetare med specialkunskaper kommer att öka under den kommande femårsperioden från dagens 80 miljoner till 110 miljoner personer. I dag är 140 miljoner kinesiska jordbrukare verksamma i städerna som byggnads- eller textilarbetare och liknande yrken. Lönen för byggnadsarbetaren Xin Dayao, 40, är 87,5 dollar per månad.
– Utan utbildning kan jag bara använda mina muskler och därför upplever jag det som så att människorna ser ner på mig.
Fotnot: [1] Källa: Xinhua, Rebelion: http://www.rebelion.org/noticia.php?id=53075,
[2] XINHUA-CRI 2006-10-23 Trabajadores inmigrantes jóvenes chinos rechazan trabajos duros y mal pagados http://espanol.cri.cn/161/2006/10/23/[email protected]