Anklagelser om fusk förekom redan före valet. Till att börja med pekades Högsta valrådet, den myndighet som administrerar och övervakar valen, som partiskt till förmån för FSLN. Rådet består av sju domare, tre från vardera FSLN och oppositionen, med en opartisk ordförande. Han anklagas emellertid för att vara FSLN-vänlig.
Vidare har två oppositionspartier förbjudits att delta i valet. Regeringen har förklarat det med att de bröt mot gällande vallagar, och antydde att deras agerande var en medveten provokation. Det har också varit en del administrativa problem, bland annat har det fattats röstkort, men ingenting tyder på att detta skulle gynnat FSLN.
Internationella observatörer
Stor uppmärksamhet har ägnats det faktum att flera organisationer inte har fått ackreditering som valobservatörer. Det är framför allt IPADE och Etica y Transparencia, två prominenta organisationer, som enligt sandinisterna är helt och hållet finansierade av USA, och som genom sina öppna sympatier för oppositionen saknar den nödvändiga attityden av opartiskhet. Det fanns närmare 200 valobservatörer från tio länder som övervakade valet.
I Nicaragua verkar flera tusen NGO-organisationer, många är USA-finansierade, som stöder högern, och tillsammans med massmedia, som nästan helt kontrolleras av högerkrafter, driver en kampanj mot sandinisterna och president Ortega, som de anklagar för diktaturfasoner, samtidigt som de piskar upp en stämning av konfrontation.
Det är därför anmärkningsvärt att FSLN förmår att göra så bra ifrån sig i ett mellanval. Sandinisterna själva vill förklara sina framgångar med de satsningar på sociala och ekonomiska reformer och utbildningsprogram främst riktade till de fattiga.
Valets stora betydelse ligger också i att det är första gången som FSLN besegrar en enad högerfront som har gemensamma listor, där det även ingår tidigare avhoppare från sandinisterna. Det är en utveckling som kan medföra en viktig stabilitet och kontinuitet i Nicaragua.
Samtidigt bör man notera att sandinisternas framgångar har varit ganska måttliga. De har fått majoritet i 90 eller 91 kommuner, mot tidigare 87. Det är en relativt blygsam ökning, och en bit under de prognoser som opinionsundersökningar gjorde före valet, vilket skulle tala emot påståenden om fusk.
Stöd från USA
Högeroppositionens protester kom på ett mycket tidigt stadium under valnatten, och fick snabbt stöd från USA:s ambassad. Det är framför allt i huvudstaden Managua, där finansmannen Eduardo Montealegre vägrar erkänna sig besegrad av FSLN:s kandidat, förra boxningsstjärnan Alexis Arguello, som det har varit mest oroligt. Montealegre förlorade i presidentvalet 2006 mot Daniel Ortega, och står för närvarande under utredning för korruption och förskingring. Nu framför han anklagelser om valfusk och kräver omräkning av röster, vilket valrådet möjligen kommer att gå med på.
Montealegres anhängare har gått ut på Managuas gator, attackerat sina politiska motståndare, och medvetet provocerat fram våldsamheter. Flera personer har misshandlats och skadats. Det fanns också uppgifter om två dödsoffer, men de har dementerats av polisen.
Den nicaraguanske historikern och diplomaten Aldo Diaz Lacayo säger till Prensa Latina att högerns vägran att acceptera valresultatet följer ett mönster, och han befarar att den internationella yttersta högern, ledd av USA, använder Nicaragua som ett experimentfält och en möjlig repetition inför det stundande valet i Venezuela.