Per Schlingmann tillhör, tillsammans med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, den grupp som sedan hösten 2003 förändrat moderaternas ansikte. Från ett teknokratiskt parti som fokuserade på ”system” till ett som talar om ”människor”, säger Schlingmann. Schlingmann började som Reinfeldts pressekreterare, och blev sedan kommunikationschef. Nu partisekreterare.
Positiv publicitet
Flamman möter Per Schlingman morgonen efter moderaternas stämma. Trötta men glada medarbetare ser tillbaka på en stämma som gett mycket, och positiv publicitet. Per Schlingman, herr Moderat förnyelse, blickar framåt.
Moderaterna skall bli större och bredare. Och viktigast av allt: behålla platsen som ”centrum i svensk politik”. Det viktigaste för att uppnå det, är enligt moderaternas partisekreterare att moderaterna förmår se utmaningarna.
Kvalitet som begrepp
– Vi måste bli de som bär väljarnas förhoppningar. År 2006 var det genom jobbfrågan. Nu skall vi göra det genom välfärden. Vi skall vara det parti som för in kvaliteten som ett begrepp i välfärdsdiskussionen men som också ger välfärdens medarbetare ett helt annat inflytande över arbetssituationen, säger Schlingmann.
– En hel del av valrörelsen 2010 kommer handla om detta.
Fredrik Reinfeldt har redan turnerat runt i landet och besökt arbetsplatser med människor i lågavlönad kommunal verksamhet. På stämman tillkännagav Schlingmann att moderaterna har tillsatt några grupper för politikutveckling. En av de viktigaste är en grupp för översyn av kommunpolitiken. Vitsen är att börja diskutera kvalitet i den offentliga sektorn, säger Schlingmann. Välfärdsfrågan är en av de få där moderaterna tyngs av att väljarna inte litar på dem.
– Där finns det fortfarande tvivel. Hur ser vi till att skapa kraft hos dem som arbetar i verksamheten – att vara med och utveckla?
Samtidigt skall ni enligt stämmobeslut arbeta för lägre skatter. Fredrik Reinfeldt säger att Sverige inte kan ligga över EU-nivåerna.
– Jag skulle vilja säga så här: vi måste ha ett nytt välfärdsbegrepp. Välfärd har traditionellt handlat om transföreningar och verksamheter. Parallellt med det växer typer av värden fram. Det som internationellt kalla ”well-being”, arbetslivsfrågor, miljöfrågor. Men det vi försöker göra är att föra en politik som leder till fler jobb. Nu sjunker skattetrycket i Sverige. Det är ju ett resultat av att fler kommer i arbete. När det gäller verksamheter som skola, vård och omsorg, tror jag snarast att vi behöver lägga mer resurser på de områdena.
Skattefinaniserat?
– Absolut skattefinansierat. Vi kommer, som ett av de stora utvecklingsprojekten, titta på sjukvården fram till nästa val. Sverige lägger jämfört med andra länder lite resurser på vård, sett till BNP. Vi skall absolut inte krympa resurserna till viktig välfärd. Där tror jag snarare man skall vara beredd att lägga mer resurser. Skolan är helt avgörande för att man skall kunna göra sina livsval och utjämna livschanser.
Samtidigt kommer från många håll i landet rapporter om moderata nedskärningar på kommunal verksamhet.
Kommer ni sätta stopp för moderater som skär ner ute i kommunerna?
– Nej, alltså, vi har inga sådana sanktionsmöjligheter.
Skulle du vilja det?
– Vi skall inte ha ett ledarskap i partiet som är sånt.