TEGUCIGALPA Med 62,57 procent eller 6,857,485 röster mot oppositionens Rosales’ 4,074,871 röster eller 37,18 procent (90,96 procent av alla avlagda röster), kommer Venezuela ha en president som säger att han ska förbereda Venezuela för socialism och folkmakt.
Chávez har inte dolt några av sina strategiska mål om ”Socialism i det 21:a seklet” eller en intim integration, i första hand med sitt karibiska grannland Kuba. Därför hävdade Chávez på söndagskvällen att Venezuelas folk röstade för socialism och mot ”Mr. Danger”. Sin valseger tillägnade han Fidel Castro.
Grönt ljus
De parlamentariska förutsättningarna för att få grönt ljus för dessa strategiska mål kan inte vara bättre. Det beror delvis på en opposition som i sina besatta försök att störta Chávez från makten i december förra året beslutade att dra sig ur parlamentsvalet med målet att peka ut Nationalförsamlingen som illegitim. Konsekvensen är att oppositionen knappt har någon parlamentarisk representation på några som helst nivåer. Nationalförsamlingen kontrolleras till nästan 100 procent av chavister. På läns- eller delstatsnivå vann oppositionen i oktober 2004 bara två av de 24 delstaterna och knappt 20 procent av landets kommunalfullmäktige.
Söndagens presidentval blev också en katastrof för oppositionen för Chávez blev störst i ALLA delstater, även i Zulia där Manuel Rosales är länsguvernör. Därför blev Venezuela rött, rött, rött! säger venezuelanerna.
Chávez politiska bana är unik i Latinamerika. Han valdes till president i december 1998 med 53 procent av rösterna eller 3,6 miljoner röster. I söndags ökade han till nära sju miljoner röster men fortfarande återstår cirka tio procent av rösterna att räknas. Valet var också en bekräftelse på den venezuelanska demokratins attraktionskraft: Valskolket reducerades till 25,03 procent, den lägsta siffran på 14 år.
Rosales vann Miami
Om Chávez vann allt i Venezuela kunde Manuel Rosales trösta sig med att han vann i Miami där han ”krossade” presidenten, enligt Miami Herald. Men det var en ”förlust” som Chávez tog som ett gott betyg för sina åtta år vid makten.
När klockan var 22:20 på söndagskvällen och det Nationella Valrådet CNE hade lämnat sin första valbulletin som bekräftade Chávez’ seger, exploderade Caracas i en gigantisk fest som pågick till gryningen. Från presidentpalatset Miraflores balkong höll Chávez segertalet i ett intensivt tropiskt regn som bara provocerade de tiotusentals anhängarna att ropa ”Chávez förblir vid makten”. Under en timme talade den återvalde Chávez om att ”nu går revolutionen in i en ny era, revolutionen kommer att fördjupas och skapa de materiella förutsättningarna för en Socialism a la Venezuela, en socialism i det 21:a seklet”.
Thomas Shannon från State Departement uppgav torrt att USA vill ha bra relationer med Chávez’ regering, ett uttalande som nyhetsbyrån Aporrea ironiserade över och citerade Chávez när han från presidentpalatset klargjorde att ”Vi kommer aldrig mer att vara en koloni för Imperiet”.
Om högeroppositionen är paralyserad och demoraliserad så finns det en stark rörelse från vänster inom Chávez egna led som har legat lågt med sin kritik av korrumperade opportunister i Chávez’ närhet. Denna vänster, främst inom facket, har krav på genomgripande strukturella reformer som skapar reella förutsättningar för en socialistisk omvandling av Venezuela.
– Vi arbetare, utleda på arbetsgivarnas övergrepp, kommer att slåss för att avskaffa denna kapitalistiska makt som fortfarande existerar, för bättre löner, nya kollektivavtal, för en social trygghet och en ny arbetsmarknadslagstiftning som reflekterar tyngden i Revolutionen. Den nya folksegern öppnar en ny etapp för att fördjupa revolutionen och gå vidare mot socialism, sa Orlando Chirino och Stalin Pérez Borges, ledare för den största landsorganisationen UNT.