– Opinionen har aldrig svängt så mycket som under den här mandatperioden. Det är historiskt unikt, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, till Flamman.
Han påminner om att det inte var så många månader sedan som de rödgröna i vissa mätningar ledde med närmare 20 procent. Trots att de senaste mätningarna visar på ett litet övertag för de borgerliga tror Ulf Bjereld att valet kommer att bli ”jämnt skägg” mellan de båda blocken. Han får medhåll av Henrik Oscarsson, även han professor i statsvetenskap. I Aftonbladet beskriver Oscarsson det stundande valet som ett av de tre mest spännande genom tiderna. De två andra var 1973 och 2006.
– Det kommer troligen att handla mycket om mobilisering. De rödgröna menar att deras väljare är trögare att få iväg till valurnorna. Man får se hur väl satsningarna i exempelvis invandrartäta områden lyckas, säger Ulf Bjereld.
Mätningar inga prognoser
Arne Modig på Novus och Nicklas Källebring på Synovate, som sysslar med väljarmätningar är eniga om en sak: De mätningar som presenteras visar vad människor skulle rösta på om det vore val idag, det är inte samma sak som en prognos inför valet.
– Det är svårt att fjorton dagar före ett val utläsa vad valresultatet kommer att bli genom att titta på väljarmätningar, däremot brukar de mätningar som publiceras alldeles innan ett val stämma bättre överens med valresultatet, givet felmarginalen, säger Nicklas Källebring.
Arne Modig påpekar att väljarna blir allt mer rörliga och bestämmer sig allt senare för vilket parti de ska rösta på.
– Det kan vara så många som en tredjedel av väljarna som inte slutgiltigt bestämt sig än, säger Arne Modig.
Han får stöd av opinionsundersökningar där en stor del av väljarna svarat att de ännu inte vet vad de ska rösta på. Mycket kommer troligen att avgöras under den närmaste veckan.
– Om de rödgröna lyckas bättre med att föra fram sin politik kring ökande klyftor eller om de borgerliga lyckas få ökat förtroende när det gäller jobb och ekonomi, kan det vara avgörande, säger Modig.
Modstulna rödgröna
Det är lätt att ana en viss modstulenhet bland de rödgröna. Opinionsundersökningar visar att många rödgröna sympatisörer tror på en borgerlig valseger. Enligt Ulf Bjereld riskerar det bli en självuppfyllande profetia.
– På många håll är man nog rätt nöjd med hur valkampanjen har förts och när det inte ger utslag i opinionsmätningar väcks en frustration, säger han.
Tolkar de rödgröna mätningarna fel?
– Nej, de gör de inte. Däremot säger inte mätningarna något om hur det ser ut om fjorton dagar. De rödgröna ska snarare tolka mätningarna som att de inte har förlorat valet än, valutgången är fortfarande en öppen fråga, kavlar de upp ärmarna kan de fortfarande vinna, säger Nicklas Källebring.