4.238. Numret är veckans upplaga av tidningen du håller i din hand. Flamman, vänsterns tidning. Vi är stolta över siffran och den står sig väl i relation till våra konkurrenter. Det är också den högsta upplagan Flamman har haft på mycket länge och bland annat på grund av det blir veckans ledare en text i egen sak. Det unnar vi oss.
När vi nu hälsar dig som läsare välkommen till årets första nummer är det med förhoppningen att vi ska ha mer kontakt med varandra framöver, du som läsare och vi som redaktion. Även om vi ser den höga upplagan som en indikator på att vi gör rätt just nu vet vi att det finns områden kvar för oss att förbättra. Därför vill vi gärna att du kontaktar oss, via mejl, facebook eller telefon, och berättar vad du vill se mer av i tidningen. Vi gör vårt yttersta för att svara på alla idéer om hur vi ytterligare kan stärka tidningen: innehållsmässigt, form- och försäljningsmässigt.
I den här tidningen kan vi också presentera en ny kulturredaktör, Jesper Weithz. Jesper är författare och debuterade 2012 med den kritikerrosade romanen Det som inte växer är döende (Natur & Kultur) men han är också mångårig formgivare och redaktör för ett flertal tidskrifter på vänsterkanten. På senare år har han trätt fram mer och mer som en viktig debattör i klimatfrågan men han är sedan länge en av vänsterns vassaste kulturskribenter. Vi är därför stolta över att ha honom i vår laguppställning och med honom kommer en rad spännande nya namn att presenteras som medarbetare och krönikörer på våra kultursidor. Håll också utkik på våra andra avdelningar under året, även där kommer vi under året att presentera nya spännande värvningar.
Flamman har etablerat sig som vänsterns pressröst, både i etermedia och när vänsterfrågor debatteras i tv. Det gäller särskilt frågor kring inrikespolitik och Vänsterpartiet men också i utrikespolitiska frågor, som till exempel det senaste Libyenkriget. Det är en position som vi gör allt för att försvara. Men en av de allra viktigaste funktionerna är våra debattsidor, som alltid står öppna för den som vill diskutera såväl kampen mot alliansregeringen som vänstern till vänster om socialdemokratins framtid.
I vår kontakt med dig är vi också nyfikna på vad du anser att vi ska satsa på. Är papperstidningen fortfarande prioriterad för dig eller skulle du vilja se en hårdsatsning på en digital upplaga för surfplatta? Kanske bör vi arbeta hårdare för att etablera hemsidan som en daglig vänsterröst eller är det podradio från vänster som behövs mest just nu?
Oavsett vilket är vi glada för att du som läser detta har förstått behovet av en pressröst från vänster. I ett massmedieklimat där det knappt ens finns socialdemokratiska röster kvar behövs en tidning som Flamman mer än någonsin och att ha en prenumeration bör vara en självklarhet för den som vill stärka vänsterkrafterna i landet. Med ett vänsterparti som har svårt att lyfta i opinionen behövs det mer debatt om vad som behövs göras för att ändra på den saken. Och det är där vi kommer in i bilden. Utan egna medieröster är vänstern utlämnad till en borgerlig världsbild och borgerliga frågeställningar.
Politiskt kan utmaningarna inför 2013 knappast bli större. Inte nog med att vi har en borgerlig regering som gör livet surt för alla som inte redan har det bra (och dessutom likt Fredrik Reinfeldt gör en poäng av att påpeka det), vi har dessutom ett främlingsfientligt parti på frammarsch och vänsterstrategier mot detta parti som hittills misslyckats fatalt. Är det Sverigedemokraterna själva som utgör faran eller är de bara symptom för det växande klassamhället, med sin ökade utslagning och otrygghet? Frågan om hur Sverigedemokraterna ska bemötas är avgörande för Sveriges framtid. Vänstern har som klassisk huvudmotståndare till fascism och högerextremism ett extra stort ansvar. Den, liksom många andra viktiga framtidsdebatter, förs bäst i Flamman.