Utrikes 28 september, 2006

Valprotokoll och antal röstande stämde inte

Presidentvalet den 2 juli i år markerade en historisk vändpunkt i Mexiko. Folket accepterar inte längre att vara offer för en korrumperad statsapparat som använder valfusk för att cementera sig vid makten. Nu tar folket makten i sina egna händer och utser sin egen president. Dubbelmakten växer sakta fram i Pancho Villas och Emiliano Zapatas land.

REPORTAGE MEXIKO CITY ”Det känns, det syns, nu har vi en verklig president!” Så skanderade massorna när de lämnade Mexikos, ja kanske Latinamerikas, största Plaza på kvällen den 16 september.
Jag har aldrig sett så mycket folk samtidigt koncentrerat som denna kväll. Trots att regnet vräkte ner under 30 minuter, rörde sig inte en enda av 1,2 miljoner mexikaner, som tog ställning till om de skulle utse Andres Manuel Lopez Obrador, även kärleksfullt kallad ”Amlo”, till president för Mexiko de kommande sex åren. Eller om han skulle utses till att leda det civila motståndet mot högerpartiet PAN:s Felipe Calderón, som av Federala valkommissionen (TEJPF) hade godkänts som Mexikos nästa president med en marginal på 0,56 % eller 233 831 rösters övervikt mot Lopez Obrador. Svaret kom innan propositionen ens hunnit ställas på Zócalatorget: ”Presidente, presidente, presidente!”

Den politiska krisen i Mexiko har inte vuxit fram i och med valfusket den 2 juli, eller den parallella utnämningen av Amlo till president. Dessa händelser är snarare en inledning på att det i Mexiko mognar det fram en ny politisk medvetenhet och nya former för politisk kamp. Det är en befolkning som i massomfattning aktivt har deltagit i utformandet av vänsterkoalitionens politik och som har kämpat och kämpar för att striden ska leda till ett nytt rättvist Mexiko. Och det måste vara, säger de, ett Mexiko fritt från den korrumperade politiska och ekonomiska eliten, nickedockor för det inhemska storkapitalet, Vita huset och frihandelsavtalens krav på nationellt underordnande, menar Rosario Ortiz, parlamentsledamot för PRD, Revolutionära demokratiska partiet.

– Valfusket den 2 juli var så uppenbart för alla mexikaner. Därför kan vi inte erkänna Felipe Calderón som president. Det bolivianska folket har visat vägen när det störtade två korrumperade presidenter. Även erfarenheterna från Latinamerika är viktiga när Mexiko ska dra sina egna slutsatser och bestämma sin framtid, understryker Rosario Ortiz.

I måndags uppgav zapatisternas ledare subcomandante Marcos, att de uppgifter som han förfogar över bekräftar anklagelserna från hela landet om att valet var ett enda stort valfusk. Enligt Zapatistledaren vann Obrador med över en miljon röster. Det är samma uppgifter som alla de valförrättare som jag talade med under tio dagar i Mexiko bekräftade. Valprotokoll och antalet röstande stämmer inte.

– Därför har vi insisterat på att kräva att alla de 130 000 vallokalernas urnor ska räknas, inte bara ett urval av elva procent som valkommissionen beslutade, menar Ortiz, som anser att situationen som Latinamerika upplever är konsekvensen av en ekonomisk och politisk modell som har havererat.
– Det betyder inte att vi går mot revolutioner som på 1980-talet, utan demokratiska politiska djupa omdaningar där kraven är ekonomisk och social hederlighet.

Parallellerna till Venezuelas ”Fjärde republik”, 1958-98, är slående. Korruptionen i Mexiko finns på alla nivåer i statsapparaten, inklusive med en utväxt till den PRI-kontrollerade landsorganisationen CTM (Confederación de Trabajadores de Mexico) där en ”monark” satt som ordförande i 57 år innan kroppen, vid 97 års ålder, sa stopp. Basen för denna korruption och korporativa statsbildning lade PRI, Institutionella Revolutionspartiet som satt vid makten i 70 år. Under dessa år inlemmades både organisationer, personer och fackföreningar som delar av en enorm apparat med starka korporativa drag.

Vid valet i juli 2000 sprack PRI:s kontroll. Coca Cola-direktören Vicente Fox och PAN-partiet tog över presidentposten, en post med en enorm makt koncentrerad hos en man.
Många anklagar Fox för att ha inlett privatisering eller utförsäljning av den offentliga sektorn, men denna kom igång under PRI:s regeringsinnehav och accelererade med frihandelsavtalet NAFTA 1994. Konsekvenserna är fruktansvärda på den tidigare bördiga mexikanska landsbygden där jorden till största delen har lagts i träda, efter att starkt subventionerade produkter hos transnationella USA-företag inom jordbrukssektorn har invaderat Mexiko.
Som hundratusentals landsbygdskvinnor i Centralamerika har de mexikanska kvinnorna lämnat gården och byn, för att bege sig till de stora gränsstädernas gigantiska fabriker. Männen i arbetsför ålder har illegalt tagit sig över gränsen till USA, för att söka efter ett arbete som i många fall innebär en enorm exploatering, bostadskostnader som ofta tar mer än två tredjedelar av lönen. Av de sju miljoner mexikaner som skulle in på den mexikanska arbetsmarknaden under Fox’ mandat (2000-2006), tog sig tre miljoner över gränsen, tre miljoner skaffade jobb inom den undersysselsatta informella sektorn medan endast en miljon mexikaner fick en formell anställning, oftast till den låga minimilönen på 150 dollar per månad.

Över 24 miljoner barn lever i fattigdom, uppgav UNICEF-representanten Yoriko Yasukawa i en rapport i slutet av 2005, och det trots att Mexiko är betraktat som en ekonomisk stormakt. De 24 miljonerna barn representerar 60 procent av befolkningen i åldern 6-11 år. Yasukawa sa också att två miljoner mexikanska barn inte går i skolan och att tre miljoner barn arbetar utan att ens ha uppnått 14 års ålder. Ett av fem barn växer upp som undernärt. Men i ursprungssamhällena är denna siffra fyra gånger högre, sa FN-representanten om den politik som förts av en av Bushs närmaste allierade, en stark förespråkare för fri handel och privatiseringar.
Men Mexiko är ett rikt land, även om över femtio procent av befolkningen lever under fattigdomsstrecket. Av dem överlever tio miljoner personer på mindre än en dollar per dag. Enligt tidskriften Forbes finns över 85 000 miljonärer. Samma magasin har på sin lista över världens mångmiljardärer över elva mexikaner uppsatta, mer än både Saudiarabien, Taiwan eller Schweiz.

Mot denna politiska och ekonomiska bakgrund har de ekonomiska och sociala konflikterna exploderat de senaste åren. Just nu pågår en ockupation av miljonstaden Oaxaca där lärarna befinner sig i generalstrejk sedan maj månad och tillsammans med ett drygt dussin folkrörelser har ockuperat stora delar av staden. Kravet är att den korrumperade delstatsguvernören avgår. Elektrikerfacket har det senaste decenniet fört en stenhård framgångsrik strid för att förhindra en privatisering och utförsäljning av de lönsamma statliga elföretagen. På Volkswagen har de 12 500 arbetarna tvingats ut i flera generalstrejker de senaste åren för att försvara både arbeten som krav på högre löner.
Den 2 juli hade över 15 miljoner väljare fått nog och röstade på Lopez Obrador. Valkoalitionen ”För allas väl”, en bred demokratisk front med antikapitalistiska och antiimperialistiska förslag till att utveckla Mexiko, genomförde enorma massmöten över hela landet och fick större delen av den brokiga men breda folkrörelsen att ansluta sig till koalitionen. Däremot gick zapatisterna ut och uppmanade folk att avstå att rösta, ett beslut som de blivit mycket starkt kritiserade för.
Lopez Obrador ledde nio av tio opinionsundersökningar inför valet, trots en av de mest smutsiga kampanjerna som Mexiko skådat. Erfarna valförrättare och matematiska valexperter talade om matematiska omöjligheter. Först den 6 september kom Federala Valkommissionens beslut som innebar att PAN:s Felipe Calderón ansågs ha vunnit valet med 233 000 röster, eller 0,53 procent.
– När Valkommissionens beslut blev offentligt kändes det en enda stor örfil och förolämpning mot folket, säger Nina Hernandez, en 55-årig kvinna som är en av dessa 1,2 miljoner mexikaner som denna dag står på Zocalatorget och vägrar att erkänna Calderon som president utan ser Lopez Obrador som Mexikos legitime president.

Efter den 2 juli uppmanade Lopez Obrador sina anhängare att stanna kvar på gator och torg. Det gigantiska Zocalatorget blev över en natt ockuperat av ett helt tältläger bestående av tusentals arbetare, bönder, indianer, student- och andra sociala och folkrörelser. Även de stora gatorna som leder till torget ockuperades under 47 dagar för att både hålla en permanent folkmobilisering som en kontroll över att valkommissionen verkligen skulle komma till ett korrekt beslut. Trots en enorm folklig vrede var disciplinen imponerande; inte en enda glasruta krossades trots miljoner personer i rörelse.
Det är under dessa 47 dagar som en ny insikt och medvetenhet har vuxit fram i Mexiko, insikten om att något måste förändras i grunden av samhällskroppen. Lopez Obrador har inte missat ett enda tillfälle att tala till och med folket. Och i stället för att resignera inför en gigantisk motståndare har i stället denna lilla man lyfts fram av massornas samlade miljonkraft.
– Även om mina motståndare inte gillar det så säger jag rakt ut: Åt helvete med deras institutioner!
Men Mexikos folk har en historisk respekt i just dessa institutioner och grundlagen, trots en sjuk samhällskropp. Det är därför som Lopez Obrador och den breda fronten ständigt försöker ingjuta vikten av de fredliga protesterna i motståndet. Och hittills har man undvikit alla slags provokationer från statsmaktens sida.

Och det är också i grundlagen som López Obrador hämtar argument när han nu inleder en av de mest komplicerade processer den politiska breda vänstern i Mexiko stått inför; skapandet av en parallell dubbelmakt.
– Vi kommer att stödja oss på artikel 39 i grundlagen som fastställer att folket i varje ögonblick har rätt att modifiera formen för sin regering och det är det vi ska göra, vi ska utöva vår suveränitet för att skapa vår regering, sa han inför miljonmassan den 5 september (då valkommissionens beslut hade offentliggjorts) och elva dagar senare, när han utsetts till president av Nina och övriga på torget.
Etablissemangets president kommer att få svårigheter att utöva sin rege-ringspolitik. Vänstern kontrollerar en tredjedel av kongressen och flera delstater. Över Mexiko reser sig arbetande och organiserade människor. En ny luft andas i Villas och Zapatas Mexiko. När Calderón nyligen skulle framträda på två möten i turistorten Cancun stod de där, representanterna för AMLO. Calderón ställde in mötena. När Mexikos självständighet skulle firas på Zocalatorget den 15 september och avgående president Fox skulle utropa ”VIVA MEXICO”! Och dra i kyrkklockorna ställde han in mötet eftersom plazan var fylld med en miljon Obradoranhängare. I stället genomförde han ceremonin i sin hemstad. På morgonen den 16 september stod dock Fox på balkongen i presidentpalatset men med halva torget avspärrat och militariserat av pansarvagnar i en militärparad som bara samlade några tusen huvudstadsbor, varav 80 procent av vara Obradoranhängare som tog tillfället i akt och skandera ”Fox, demokratins förrädare!”
Situationen är intressant, menar Rosario Ortiz, som tillsammans med sina deputeradekamrater från vänstern ockuperade kongresspresidiet i protest mot valfusket den 2 juli, när Fox skulle tala om ”tillståndet i nationen”. Kampformerna är mångfacetterade och vi kommer att använda dem, var så säker, understryker hon.
Den 20 november ska Mexikos citys borgmästare fram till 2 juli, Andres Manuel Lopez Obrador, installeras på sin nya post som president. Den 1 december installeras Calderón. Frågan är vem av dem som sitter kvar efter mandatperioden den 2 juli 2012.

Ledare 22 april, 2025

Påsken påminde mig om vår gemensamma kraft

Kretas olivodlingar hotas av torka och vattenbrist orsakade av klimatförändringarna. Foto: Leonidas Aretakis.

I en kretensisk by firar vi uppståndelsen med grillat lamm, krossat porslin och dans på borden. Men runt olivträden växer oron. För vad händer med byn, när regnet slutar komma?

I helgen firade jag ortodox påsk på Kreta, i byn där min pappa växte upp. På lördagskvällen lyssnade vi in på en aldrig sinande gudstjänstsång, som fortsatte ut på gatan till klockornas ringande vid tolvslaget. Då tog fyrverkerierna och smällarna vid, vars ekon från stenhusen borrade djupt in i bröstet. Överallt låg krossade tallrikar. Barnen var så söta i sina kliande kostymer och tyllklänningar.

På söndagen var det middag framför min farbrors lilla hus, med syskon, kusiner, och släktingar jag inte kan namnet på. Vin från plastflaskor, helgrillat lamm, och dans både på borden och bredvid den färgskiftande bluetooth-högtalaren. Högre upp på samma olivträdklädda kulle ligger mina farföräldrar begravda. Jag har aldrig sett pappa så glad.

När min farbror ropar ”du ser, ni är greker!” till oss mjäkiga svennar förstår jag instinktivt det som tyskarna kallar Heimat. Känslan av att höra ihop med en plätt jord, och kanske till ett folk. Att underkasta sig en tradition som ingen tror på, men som just därför knyter samman en by.

Dagen därpå läser jag att den katolska påven är död. Han har representerat den globaliserade traditionen, förvandlingen av sådana ”små gemenskaper” till en som spänner sig över hela världen.

Om det är en sak som hotar bylivet på Kreta är det inte transpersoner i omklädningsrummen, utan det förändrade klimatet.

Samtidigt finns det mycket med den nykonservativa vurmen för det lilla som klingar falskt. För om det är en sak som hotar bylivet på Kreta är det inte transpersoner i omklädningsrummen, utan det förändrade klimatet. Nu under våren är ön i sitt grönaste, men somrarnas torkor blir allt längre, och regnen allt färre.

Det har gjort vattenbristen på ön akut. Viktiga reservoarer som Aposelemisdammen har nått historiskt låga nivåer och sötvattensjön Kournas har nästan helt tömts. I flera kommuner har man därför infört sträng ransonering av vattnet. Trots det har långvarig torka och värmeböljor gjort att produktionen av olivolja och honung har minskat drastiskt, och har på vissa platser upphört helt. Detta slår särskilt hårt mot småbönder som min farbror.

Dessutom hotas öns stränder av kusterosion och stigande havsnivåer, vilket kan få stora konsekvenser för turismen. Värmeböljor och extremväder, som de dödliga översvämningarna 2022 som tog minst två människoliv, blir allt vanligare.

Men på Kreta har man alltid tagit sig an utmaningar tillsammans. Inte minst i områden med vänstertradition, som bergen kring Anogeia eller i regionen Rethymnon. Där finns formella jordbrukskooperativ som delar på inköp av maskiner, marknadsför sina produkter gemensamt, eller driver gemensamma olivpressar och mejerier. Samtidigt ser man allt fler solpaneler sticka upp mellan vinodlingarna.

Läs mer

Trots sin påstådda traditionalism vet den nykonservativa rörelsen inte ett skit om hur man förvaltar denna del av vårt arv – konsten att arbeta tillsammans när det blir tufft, och insikten att jorden är oss given gemensamt. Så när jag läser Timbrochefen PM Nilsson och sverigedemokraten Mattias Karlsson skriva gemensamma frihetsmanifest, där uppluckrat strandskydd framställs som räddningen för den vackra svenska landsbygden, blir jag full i skratt. Utan ett svar på klimatförändringarna kommer de aldrig att nå bortom pekoral.

Påsken slutar inte i graven, utan i uppståndelsen. Men högtiden är ingenting utan denna resa – från insikten om förlust, till viljan att börja om tillsammans. Och det är kanske denna återuppståndelse jag drömmer om. En återkomst för människor som organiserar sig, delar resurser, försvarar sina byar och sin jord. Eller, som påven uttryckte det i Laudato Si’ (2015), den första encyklikan som är helt ägnad åt miljöfrågor: Jorden är vårt ”gemensamma hem”, men människan har behandlat den som en ”soptipp”, och nu behövs en ”ekologisk omvändelse”.

Kanske är det just det som påsken har påmint mig om. Att förändring aldrig börjar i triumfen, utan i sorg. Som sedan övergår i gemensam handling.

Utrikes 22 april, 2025

Franciskus lämnar det progressiva Italien utan sin starkaste kraft

Påve Franciskus kysser en flyktings fötter under en fottvagningsceremoni vid centret i Castelnuovo di Porto utanför Rom i mars 2016. Foto: Vatican media/AP.

Påve Franciskus död har inte bara lett till sorg i den katolska världen. För Italiens sociala rörelser innebär det att man har förlorat sin främsta progressiva kraft. ”Vårt arbete kommer bli mycket svårare framöver”, säger Richard Braude från flyktingrörelsen Arci Porco Rosso.

Jorge Bergoglio, mer känd som påve Franciskus, avled på måndagsmorgonen efter en tids sjukdom. I hela den katolska världen, från Lima till Seoul, sörjde troende den älskade, om än kontroversielle påven. Franciskus gärning har dock även inspirerat människor långt utanför kyrkans hägn.

Bergoglios socialt medvetna katolicism var inte given. När han vigdes till jesuitisk präst i Buenos Aires 1969 tog han avstånd från befrielseteologin som hade grundats vid ett möte i colombianska Medellín föregående år. För den socialt konservative Bergoglio var denna teologi med inslag av marxism för radikal. I stället fick han rykte om sig att stå för hård disciplin, något som lett till anklagelser om att han inte ska ha gjort tillräckligt för att skydda två biskopar som torterades under den argentinska militärjuntan.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 21 april, 2025

”Nej till Nato” duger inte som säkerhetspolitik

Vänstern har halkat efter i diskussionen om Sveriges säkerhet, menar skribenten. Foto: Johan Nilsson/TT.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

Debatten om Sveriges säkerhet har lämnat vänstern efter. Alltför ofta nöjer vi oss med att säga nej till Nato, nej till kärnvapen, nej till upprustning – men utan att själva formulera ett trovärdigt alternativ.

Det duger inte längre. Vi behöver en egen strategi, som utgår från verkligheten i Sverige och Norden, inte stormakternas karta.

När jag skriver ”vänstern” menar jag både den bredare arbetarrörelsen, fackföreningsrörelsen, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och den ideologiska vänster som länge förordat fred, solidaritet och internationellt samarbete. Det är dags att vi alla börjar tala mer konkret om vad trygghet betyder i en ny tid.

Sverige är numera medlem i Nato. Det har skett snabbt, utan ordentlig debatt, och med få kritiska röster som orkat diskutera konsekvenserna långsiktigt. När vänstern har protesterat har det ofta handlat om det vi är emot. Även om Natomotståndet varit ideologiskt och principiellt viktigt är tiden inne för att tala om vad vi vill bygga i stället.

USA flyttar fokus mot Asien. Europa bygger upp sin egen militära kapacitet. Stormakterna formar om sig. Finland har gått in i Nato med stor folklig uppslutning. Baltikum lever under permanent press. Och Sverige? Vi har gått med i Nato men fortfarande utan en egen, långsiktig strategi.

Det är dags att formulera en vänsterstrategi för trygghet – utan stormakter.

Det är inte bara ett militärt problem, det är ett ideologiskt vakuum. Och vänstern har inget att sätta emot.

Det är dags att vi formulerar en självständig säkerhetspolitik från vänster. En som utgår från våra värderingar men också från en analys av verkligheten.

Det handlar inte om att acceptera militarism, inte om att rättfärdiga rustningsspiraler, inte om att gå med i stormaktsspel. Det handlar om att förstå att om vi inte har en egen linje, då är vi bara reaktiva. Då är vi bara emot och det räcker inte längre.

Jag tror att en sådan strategi måste vila på fyra ben:

1. Självständig analys – inte andras karta

Vi måste förstå världen med egna ögon, snarare än genom Washingtons, Bryssels eller Kremls perspektiv. Sverige, liksom övriga Norden, har en egen historia, geografi, ekonomi och politisk verklighet. Vår analys måste börja där. Inte i generalstabernas kalkyler.

2. Försörjningsberedskap är också försvar

Säkerhet handlar om el, mat, vatten, läkemedel, kollektivtrafik och fungerande sjukvård. Det såg vi under pandemin. Det är där vänsterns säkerhetspolitik måste ta sin början. Att kalla det ”totalförsvar” är inte ett problem – det beror bara på vem som fyller det med innehåll.

3. Militär förmåga utan militarism

Att erkänna behovet av viss försvarskapacitet är inte detsamma som att bli militarist. Det är att se verkligheten. Den som vill stå utanför stormaktsallianser måste kunna försvara sin självständighet. Det betyder inte rustning för rustningens skull – men inte heller blind pacifism.

4. Nordisk samordning – på våra villkor

Sverige kan inte stå passivt inför hot mot Finland eller Baltikum. Vi är en del av samma region, samma historia och i viss mån samma öde. Men solidaritet får inte betyda underkastelse. Det nordiska samarbetet borde fördjupas civilt, försörjningsmässigt och strategiskt. Ett Norden som står tillsammans för demokrati, fred och beredskap, utan att styras av stormakternas prioriteringar.

Detta är inte ett färdigt program. Det är en inbjudan till samtal. Jag vill att vi börjar tänka strategiskt på riktigt. För om inte vänstern gör det, så kommer högern att sätta agendan. Då kommer ”trygghet” att betyda upprustning. ”Självständighet” att betyda lojalitet med Nato. Och ”solidaritet” att betyda tyst acceptans för andras krig.

Läs mer

Vi behöver inte välja mellan Nato och naivitet. Vi behöver inte heller vara emot allt, utan måste börja bygga något eget.

Det är dags att formulera en vänsterstrategi för trygghet – utan stormakter.

Inrikes 19 april, 2025

Foodora satsar på robotleveranser: ”Svårt att få lönsamt”

Luckan på Starship-roboten måste låsas upp från beställarens mobil, innan matkassen – från en av Foodoras egna ”skuggbutiker” – kan plockas ut. Foto: Jacob Lundberg.

I och kring Stockholm experimenterar gigföretaget Foodora med automatiserade matleveranser, både på land och i luften. Men kommer de söta drönarbilarna att bli mer än en teknisk gimmick – och går de verkligen helt för egen maskin?

”Roboten är på väg. Anländer om 29 minuter.”

Den lilla ikonen på vad som ser ut som en radiostyrd bil rör sig sakta närmare redaktionshuset. Flammans reporter har fått en spårningslänk på mobilen, och ger sig ut för att genskjuta roboten innan beställningen kommit fram. Den är både lite snabbare och tar en lite annan väg än väntat, och det krävs att man småspringer efter för att hinna efter.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 18 april, 2025

Via spelet ”Roblox” uppvaktas barn av medlemmar i våldssekter som 764 och No lives matter – för att sedan utpressas. Foto: Gorm Kallestad/NTB.

”No lives matter” är inte bara namnet på en våldsfixerad internetsekt. Det är också den logik som hela vårt samhälle följer. Om vi ska hejda rörelsen 764 måste vi förändras som samhälle.

Barn som tvingas strypa sina katter och rista in sina förövares namn i kroppen i direktsändning. En slumpvis utvald man med rullator i Hässelby som får ett knivhugg i ryggen.

När jag sett klart Linus Svenssons serie Dödens chattrum i tre delar på SVT Play är jag beredd på att gå med på Tidöregeringens alla straffskärpningar.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 17 april, 2025

Billigare busskort kan rädda miljön: ”Helt centralt”

De småländska Krösatågen trafikerar sträckor mellan Linköping i norr och Hässleholm i söder. Foto: Johan Nilsson/TT

För tre år sedan lanserades en rikstäckande tågbiljett i Tyskland. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill se en motsvarande ”Sverigebiljett” – och enligt transportforskaren Jens Hylander kan det också vara ett sätt att bygga politiskt engagemang kring kollektivtrafiken.

Mellan 2000 och 2021 steg priset på en svensk kollektivtrafiksbiljett med 139 procent – en dubbelt så stor ökning som bensinpriset genomgick under samma tid, enligt SCB.

– Även efter att Bränsleupproret krigat som värst är det som att kollektivtrafiken undgår samma populistiska vrede, säger Jens Hylander (bilden), forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), till Flamman.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 17 april, 2025

Motorstaden som rostade sönder

Fisher Body-verket i Detroit har varit övergiven sedan företaget gick i konkurs 1984. Nu finns det planer på att omvandla det gigantiska verket till bland annat hyresrätter. Foto: Mathias/Adobe stock.

En gång var Detroit den amerikanska ekonomins motor. I dag är fabrikerna stängda – men stadens arbetare kämpar på. I en grön Ford rattad av en fackveteran ger sig Flamman ut på upptäcktsfärd genom välfärdskapitalismens ruiner.

Efter en trött gränsvakts uttråkade frågor kliver jag ut från flygplatsen i Detroit, platsen som i hundra år varit den globala bilindustrins bultande hjärta.

Motorstaden, förevigad genom Motownsoundets namn, var byggd av och för bilindustrin, och erbjöd under en tid ett enormt välstånd för regionen.

Här har bilen format alla aspekter av det urbana rummet. Den trottoarremsa jag befinner mig på är del av ett trevåningssystem av vägar staplade på varandra, direkt uppkopplade mot Detroits motorvägssystem. Bakom taxibilarna tornar ett gigantiskt parkeringshus upp sig.

En silvrig kommunal buss glider in på parkeringsplatsen framför flygplatsens ingång. Jag kastar mig på, men lyckas inte köpa en biljett eftersom chauffören inte kan växla en tjuga. Hon låter mig åka med ändå, och under min timslånga resa genom natten fylls bussen sakta av stadens arma, sjuka och utslagna. Enligt en snabb bedömning har de flesta som hasar sig på drabbats på ett eller annat sätt av den opiatepidemi som härjar i landet.


I dag ligger trafiklederna som skurit genom stadens väv öde – åtminstone om man jämför Detroit med folklivet i New York eller trafikstockningarna i Los Angeles.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar 16 april, 2025

Borlänges kommunalråd Erik Nises bakom ratten på sin amerikanare. Foto: Jennifer Björck

”Om man är född bland proletärer / och gör narkotikaaffärer / om man är redan en gång straffad / så är det lätt att man blir haffad”, sjunger Nationalteatern i låten Kolla kolla, som släpptes år 1978.

”Jag släpper bara dunder, shoutout till kranen”, vrålade vi i kör 38 år senare. Av ”Du gamla, du friakunde vi inte mer än ett par rader, men varje gång introt till Yasins ”Trakten min” drog igång stämde vi upp i spontan allsång. Vi kunde hela låten utantill. Alla kunde den. Att sjunga med var lika självklart som att säga prosit när någon nös.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 16 april, 2025

Ebba Buschs Instagram-oro övertygar ingen

Ebba Busch talar under KD-dagarna i Karlstad den 4 april. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Regeringens 50 miljoner mot ätstörningar är inte bara en droppe i havet – utan ett vapen riktat mot den offentliga vården.

”Jag skulle kunna namnge influencers som förmedlar kroppsideal som får barn att hata sina kroppar”, sade Ebba Busch under KD:s landsdagar i Karlstad. ”Det är inte sådana röster vi vill att våra barn ska höra.”

Med de orden lanserade hon satsningar på 50 miljoner kronor mot ätstörningar i vårbudgeten. Hon förklarade att frågan är på ”liv och död” för unga kvinnor, och att det därför är dags att ”vrida om armen på tech-jättarna”.

Det är en välregisserad berättelse. Men det är också ett ypperligt exempel på hur regeringen använder ett verkligt, allvarligt folkhälsoproblem för att vinna politiska poänger – på bekostnad av just den vård de säger sig vilja rädda. Lägligt nog välkomnades utspelen av den välfärdslobby som just nu kämpar för att stoppa Socialdemokraternas återtagande av vård i offentlig regi.

Att bekämpa ätstörningar kräver mer än medieträning och markeringspolitik.

I Stockholm pågår just nu något ovanligt: ett konkret försök att föra tillbaka välfärden i folkets händer. Det handlar om att sätta stopp för den vinstjakt som länge präglat stadens sjukvård, där privata aktörer – ofta med starka lobbyapparater bakom sig – har undergrävt likvärdig vård och urholkat resurserna. Inte oväntat möts förändringen av motstånd. De privata vårdlobbyisterna mobiliserar, och plötsligt står regeringen redo med det perfekta motdraget: en ”satsning” på just det område som Region Stockholm nu förändrar.

Entreprenören Isabella Löwengrip har engagerat sig för att stoppa nedläggningen av privata Mandometerkliniken (som avslöjats med systematiskt fusk), och tankesmedjorna Timbro och Synaps storsatsar på att bevaka S ”ideologiska projekt”. I den offensiva kommunikationen används inte sällan oroliga ätstörningspatienter som ”möts av nej från en pressad regionvård”.

Nog finns genuin oro för hur omstöpningen av Stockholmsvården ska gå till på ett patientsäkert sätt. Men för välfärdskapitalet handlar det snarare om att rädda vad som räddas kan i ett system där företag tillåtits tjäna pengar på patienter och brukare.

Och samtidigt som Busch nu slår sig för bröstet över öronmärkta pengar till en specifik diagnosgrupp, blundar regeringen för det som hela sjukvården – i samtliga regioner – har larmat om i åratal: behovet av kraftigt höjda generella statsbidrag till kommuner och regioner. Och reformer som säkerställer att pengarna stannar i sjukvården. Det hade kunnat rädda vårdcentraler, korta köer, ge bättre arbetsvillkor och faktiskt stärka ätstörningsvården – på riktigt. Men risken finns att det inte välkomnas lika varmt av kompisarna i näringslivet.

Läs mer
Inrikes 20 februari, 2025

Ebba Busch, jag fryser

Att bekämpa ätstörningar kräver mer än medieträning och markeringspolitik. Det kräver en vårdpolitik som sätter patienter före profit, och långsiktiga satsningar som stärker hela sjukvården – inte bara väl valda diagnosgrupper när det passar den politiska dramaturgin. Eller, för den delen, Ebba Buschs instagramföljare.

Utrikes 16 april, 2025

”Vi vill leva!” – vrede i Italien efter dubbla kvinnomord

Tusentals studenter demonstrerar den 3 april vid La Sapienza-universitet i Rom efter att Ilaria Sula, en student vid universitet, mördats av sin pojkvän. Foto: Marco Di Gianvito/ZUMA Press Wire/Shutterstock.

Efter mordet på två 22-åriga kvinnor inom två dygn skakas Italien av protester. Ilskan handlar inte bara om dåden, utan om en kultur där kvinnors liv ännu verkar väga lätt.

I onsdags såg jag Ilaria Sulas ansikte fyra gånger på väg till jobbet. ”Försvunnen”, löd texten i stora, röda bokstäver under bilden som tejpats längs min gata.

– Hon har sorgsna ögon, tänkte jag.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr