Rinkebyskolans gård ser inte ut som den brukar. Den är fylld av hängivna, rödklädda socialdemokrater. Valet ser ut att bli historiskt jämnt och Magdalena Andersson inleder sin valspurt på en av de platser som kan bli avgörande.
Lokala R&B-artisten Cherrie hälsar välkommen med sin hittiga hyllningslåt till området, ”163 för evigt”. Framför ett hav av Magdatröjor, Magdaskyltar och Magdakepsar pratar statsministern sedan om det vanliga: gängen som ska knäckas, segregationen som ska brytas, stenarna som ska vändas. Andra grundbudskap – kampen mot ”Putinpriser” på el, nya långtgående befogenheter för polisen – är utbytta mot mer vänsterlutande frågor. Bostäder, klimatet, antirasism.
– Ska vi byta segregationen så måste vi också stå upp mot vardagsrasismen och diskrimineringen. Det är en av många anledningar till att vi inte kan ha en regering där Sverigedemokraterna har avgörande inflytande, säger hon och möter rungande applåder.
Trots att Socialdemokraterna har ägnat valrörelsen åt att förklara vad de menar med att Sverige inte ska ha ”Somalitowns” så är platser som Rinkeby – där andelen utlandsfödda är högst i landet – viktiga för partiet. Eftersom valet ser ut att bli ovanligt jämnt handlar slutspurten om att mobilisera de väljare man redan står nära. I valdistriktet vi står i fick Socialdemokraterna 70 procent av rösterna förra valet.
Under talet säger Magdalena Andersson med eftertryck att ”varje röst räknas”. På presskonferensen efteråt tar hon upp saken igen.
– Det här är ett område där det är viktigt att fler går och röstar. Det är viktigt med högt valdeltagande.
Hon upprepar sig för de internationella medier som följt med statsministern hit, till en av de platser som ofta används som illavarslande exempel i internationella reportage om Sveriges brottsutveckling.
– It’s a very close race.
Högerpartierna gör likadant. Medan statsministern besöker Stockholmsförorter knackar Liberalernas partiledare Johan Pehrson på dörrar i Örgryte, ett villaområde i utkanten av Göteborg. Jimmie Åkesson åker till Skåne. Ulf Kristersson talar på Östermalm. Det verkar ha effekt. När 10 september går mot sitt slut har en högre andel förtidsröstat än vid samma tid förra valet – något som talar för ett generellt ökat valdeltagande.
Även i Rinkeby ringlar sig kön till förtidsröstningen lång. Socialdemokrater väller ut från Folkets hus-entrén i närheten. Reformisten Linn Svansbo, EU-parlamentarikern Jytte Guteland och finska ungdomsförbundsledaren Pinja Perholehto är alla här. En SSU-ledare ropar till en grupp unga volontärer att hålla kampanjandet borta från kön.
Men S är inte ensamma. Vänsterpartiet har haft konstant närvaro på Rinkeby torg under de senaste veckorna, MP har stått vid en vimpel de senaste dagarna och ett gäng unga centerpartister är här i dag. Och så valets joker, som har fått hård kritik från de övriga partierna: islamistiskt influerade mikropartiet Nyans. Om de lyckas bryta igenom är det inte osannolikt att det sker just här.
Oavsett vem som drar störst nytta av sin närvaro så tror lokala föreningslivsprofilen Mohamed Hagi Farah att valdeltagandet kommer öka i Rinkeby.
– Vi har fastnat på 50 procent i 20 år. Det räcker inte. Vi har mobiliserat för att folk ska rösta. Jag hoppas att det blir 60-70 procent.
Tror du det blir så?
– En ökning blir det. Vi har fått bättre skolresultat, fler som jobbar, men inte högre valdeltagande. Det är inte bra för demokratin.
Vad ska du själv rösta på?
– Det säger jag inte, säger Hagi Farah och skrattar.
Under tiden lägger Märta Stenevi (MP) upp Instagram-bilder där hon ringer till Linköpingsområdet Skäggetorp. Vänsterpartiets Ali Esbati pratar ekonomi i Söderförorten Kärrtorp. På valdagen har vänsterledaren Nooshi Dadgostar tre stopp: Farsta, Skärholmen och Rinkeby.