– Nu är vi i den situationen igen att det nästan inte finns några invandrare i Vännäs.
Det är Miranda Lundin, Vännäsbo och aktiv i Ung vänster, som lätt uppgivet fäller den kommentaren. För drygt en månad sedan bodde flera flyktingfamiljer från Irak på orten. Men under en helg i början av maj drog en mobbliknande samling på mellan 30 och 50 personer runt i samhället och sökte upp irakiska familjers hem. De uppträdde hotfullt, sparkade mot ytterdörrar och kastade i vissa fall sten genom fönstren.
Till slut beslutade polisen i samarbete med den lokala flyktingsamordnaren Ingrid Lindroth att evakuera familjerna. De tyckte inte att flyktingarnas säkerhet kunde garanteras.
Samtliga irakiska flyktingar, 46 personer, skjutsades iväg och inhystes på hotell i Umeå under helgen. Efter det har 27 av dem flyttat från orten. Åtminstone en till familj är på väg därifrån, enligt Ingrid Lindroth. De kände sig inte trygga i samhället längre.
– De är skräckslagna. Det här är personer som bär på trauman sedan förut. Även om de intellektuellt förstår att det inte är någon fara klarar de inte av att stanna kvar, säger hon.
Upprinnelsen till händelsen ska ha varit att ett par flyktingkillar tidigare misshandlat en ung svensk tjej. Polisen gick ut i lokaltidningar och tillbakavisade att bråket skulle ha rasistiska motiv. Istället skulle det röra sig om en konflikt mellan personer.
– Det där är skitsnack, om det som hände inte var rasism vet jag inte vad som är rasism, säger Miranda Lundin.
– Om samma sak skulle ha hänt mellan människor i Vännäs och Pengsjö skulle inte ett 40-tal Vännäsbor ha åkt dit och kastat sten, sade den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lars Lilja i Västerbottens Folkblad.
Polisen JO-anmäld
Peter Lööv i Uppsala reagerade så starkt att han valde att JO-anmäla polisen.
– Jag gjorde egentligen inte anmälan för att kasta mig in i debatten utan för att jag vill att det blir belyst hur polisen ser på hatbrott som ska vara ett prioriterat område. När poliser går ut i media och säger det inte handlar om rasism visar det att de inte tar rasism och främlingsfientlighet på allvar.
Han är även kritisk till att polisen inte kunde erbjuda bättre skydd på plats. Peter Lööv tycker att det ger helt fel signaler.
– På främlingsfientliga bloggar och hemsidor finns kommentarer i stil med ”titta vad lätt det var att få bort dem”. Det är väldigt obehagligt, säger han.
Ulf Andersson, polischef i Vännäs, har svårt att uttala sig om polisens agerande den aktuella helgen, då det var Umeåpolisen som skötte insatsen. Han vill inte säga om händelsen hade rasistiska motiv.
– Utredningen får visa om det ligger rasism bakom, säger han till Flamman.
Men om en mobb tvingar iväg människor vars enda gemensamma nämnare är att de är från Irak ligger det väl nära till hands att misstänka rasistiska motiv?
– Om man nu kan kalla det för mobb, det är du som använder det ordet. Men utredningen får visa vad som ligger bakom.
Vad skulle man annars kalla det?
– Folksamling.
Tre misstänkta
Ingrid Lindroth vill inte säga så mycket kring polisens uttalanden om att det inte var rasism som låg bakom händelserna.
– Det får väl stå för dem, säger hon.
Enligt åklagare Lotta Sundström som har hand om förundersökningen rör anmälningarna från den aktuella helgen olaga hot, misshandel, hets mot folkgrupp och skadegörelse. Hittills är tre personer skäligen misstänkta. Men det är fortfarande oklart hur många som egentligen aktivt deltog i de brott som begicks.
– Vi har hört väldigt många och väldigt många befann sig på platsen, men för att kunna styrka misstanke om brott krävs mer än att bara ha varit på plats, det kan ju ha funnits personer som kom dit av ren nyfikenhet till exempel, säger Lotta Sundström.
Hon har ännu inte läst JO-anmälan mot polisen.
– Det är klart att om brottsrubriceringen är hets mot folkgrupp så finns det rasistiska förtecken. Om det sedan går att styrka är en annan sak, säger hon om Peter Löövs kritik mot polisens uttalanden i medier.
Stort engagemang
Händelserna väckte starka reaktioner i Vännäs och i Västerbotten. Bara dagar efteråt hölls en manifestation mot rasism som drog över 800 personer. Även nätverket Vännäs mot rasism bildades.
– Det har varit en omfattande positiv och engagerad stämning, alla verkar vilja bidra på ett eller annat sätt till ett bättre Vännäs utan främlingsfientlighet, säger Linda Åström, initiativtagare till nätverket.
Nätverket ordnar grillkvällar och sociala sammankomster, varje flyktingfamilj har fått en egen kontaktgrupp. Man har också startat nattvandringar. Även Miranda Lundin vittnar om ett engagemang för att motverka rasism och stödja flyktingar. Därför blir det ännu svårare att förstå händelserna i början av maj. När man talar med Vännäsbor är det ingen som anser att orten är särskilt präglad av främlingsfientliga tongångar. I EU-valet fick Sverigedemokraterna 1,3 procent av rösterna i Vännäs, vilket är betydligt lägre än riksgenomsnittet 3,27.
– Det är klart att det förekommer, men jämfört med till exempel Skåne och Blekinge tror jag att problemet är mindre, säger Ingrid Lindroth.
Efter helgen då de irakiska familjerna tvingades evakueras har det bara rapporterats om en incident, då några ungdomar, troligen utifrån, åkte runt och satte upp klisterlappar inför Svenska motståndsrörelsens demonstration i Skellefteå.
– Nattpatrullen upptäckte dem och motade bort dem. Sedan plockade vi ner alla lappar. Efter det har vi inte sett till några fler, säger Linda Åström.