– Det finns många hemlösa på vänsterkanten. De har förstått att kommunisterna tagit makten i vänsterpartiet och att socialdemokraterna är toppstyrda och maktfullkomliga, säger Margó Ingvardsson, taleskvinna för Vänsterdemokraterna.
För att kunna ställa upp som parti i riksdagsvalet krävs att Vänsterdemokraterna samlar minst 1.500 namnunderskrifter senast vid månadsskiftet. I den interimsstyrelse som bildades förra helgen finns både avhoppade socialdemokrater och vänsterpartister. Bland andra före detta vänsterpartisten Margó Ingvardsson och s-riksdagsledamot Margareta Persson.
Vänsterdemokraterna är det fjärde nya partiet som vill in i riksdagen. De andra tre är Feministiskt initiativ, Junilistan och Sjukvårdspartiet.
Det finns både fördelar och nackdelar med ett nytt parti, anser Anders Wiklund (v), riksdagsledamot och en intern kritiker till delar av vänsterpartiets politik.
Har skyndat på
– Om jag håller mig till vänsterrörelsen är ju risken uppenbar att två konkurrerande vänsterpartier tar ut varandra så att inget av dem når riksdagen, säger han till Falu-Kuriren.
– Det kan bli en väldigt splittrad valrörelse.
Han har inga som helst planer på att själv söka sig till det nya partiet.
Margó Ingvardsson är tidigare vänsterpartist och har varit förbundsordförande för RFSU. Hon hoppade av vänsterpartiet och har också varit med i Vägval vänster. Från början var det tänkt att partiet skulle satsa på valet 2010.
Men osäkerheten bland vänstersympatisörer har fått Vänsterdemokraterna att tänka om.
– Det är många som säger att om det inte finns ett nytt vänsteralternativ så kommer de att strunta i att gå och rösta. Det har gjort att vi har skyndat på och försöker få fram en lista redan till det här valet, säger Margó Ingvardsson till Sveriges radios Ekot.
Aktuellt sedan i höstas
Vänsterpartistiske kommunalrådet i Södertälje, Staffan Norberg, tror att Vänsterdemokraterna har en god chans.
– Det finns oerhört många människor som känner sig vilsna idag, som inte kan känna sig hemma i vänsterpartiet men som samtidigt skulle vilja ha någonting till vänster om socialdemokratin, säger Staffan Norberg till Ekot.
Vänsterdemokraterna har fört diskussioner om ett parti sedan i höstas. De anser att det nuvarande vänsterpartiet blivit alltför kommunistiskt.
Men man vänder sig också emot socialdemokraterna som man uppfattar som allt för toppstyrt. Det blivande partiet bejakar både marknadsekonomin och medlemskapet i EU. Vänsterdemokraterna vill konkurrensutsätta arbetsförmedlingarna och förespråkar att privata alternativ inom vård och omsorg.
Flamman frågar:
Hur tror du det går för Ingvardsson och Vänsterdemokraterna?
Johan Lönnroth, ordförande Vägval vänster:
– Vi behöver ett brett, öppet, frihetligt socialistiskt parti i Sverige. Det ska också kunna attrahera vänsterliberaler av den sort som röstar på Radikale venstre i Danmark. De som nu startat Vänsterdemokraterna kan vara en viktig del av ett sådant parti. Men jag tror de har minimala chanser i årets riksdagsval. Kanske kan den partilösa vänstern, vänstersocialister i v, självförvaltare i s och de folkpartister som ogillar sitt partis högerpolitik skapa ett sådant parti inför valet 2010.
Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ:
– Jag har ingen aning. Jag vet inte vilka de är och jag vet inte vilken politik de vill driva.
Lars Ohly, ordförande vänsterpartiet:
– Aftonbladet skrev att det var min värsta mardröm och har jag inte värre mardrömmar än så kan jag vara lycklig.
Du tror inte de kommer komma in i riksdagen?
– Nää! (Skratt). Det är fullständigt döfött. Och det är synd för det finns ett gott engagemang hos många människor som kastas bort fullständigt.