På träpanelen är röda banderoller upptejpade. ”Sportvänstern” står det på en, ”Arbetare förena er” på en annan. Ett sorlande gäng fackligt aktiva vänsterpartister rör sig långsamt in i Sandlersalen på ABF-huset. Vi ska lyssna på ett panelsamtal om kvinnors organisering.
I panelen som leds av Eva Nikell sitter Karin Stöckel från Gruvarbetarkvinnor, Lisa Ledin från det kvinnliga nätverket Näta inom Byggnads och Silvana Vretoska från Kommunal. Samtalet rör sig mellan allt från sexuella trakasserier, policyer som förblir pappersprodukter, och ”gravidfrågan” som Karin Stöckel uttrycker det.
På frågan om vad som är det främsta fackliga problemet just nu svarar Karin Stöckel att det handlar just om detta: graviditet. LKAB, företaget där Karin Stöckel jobbar, har inte haft rutiner för hur de ska agera när någon blir gravid.
– Chefer vet inte hur man ska hantera föräldraledighet och hur ska man göra om någon fortsätter amma efter att de kommit tillbaka till arbetet.
Trots att Silvana Vretoska till skillnad från Karin Stöckel arbetar i äldreomsorgen som är en kvinnodominerad miljö så ser hon liknande problem.
– Varför har man en livmoder är frågan, för det görs inga anpassningar. Kvinnor slits mellan hemmet och jobbet. Många kvinnor säger upp sig och blir timanställda för att få livet att gå ihop.
I Byggnads är endast 2,5 procent av medlemmarna kvinnor.
– För oss är det ett problem att det saknas omklädningsrum och toaletter. För dem som arbetar på mindre arbetsplatser är det ett jätteproblem, säger Lisa Ledin som dessutom ser hur jämställdhetsarbetet halkar efter när stora bolag varslar den egna personalen och använder sig av flera underentreprenörer.
Samtalet om kvinnors organisering är en av flera programpunkter under den tre dagar långa konferensen. Andra teman som ska avhandlas är hur facken ska organisera unga, hur man kan bedriva ett fackligt klimatarbete och hur man ska stoppa arbetslivskriminaliteten. Gunnar Westin är projektledare:
– I passet om arbetslivskriminalitet har vi en panel med Byggnads, Solidariska byggare från SAC men även Ola Pettersson från regeringens delegation mot arbetslivskriminalitet. Det är en lite ovanlig plattform att få ihop med krafter som kanske inte alltid har pratat med varandra historiskt. Det är spännande, säger Gunnar Westin.
Maram Vikard är lärare och en av de som lyssnade till samtalet om arbetslivskriminalitet.
– Eftersom det inte är så förekommande i mitt yrke, blir det lite som att man lever i sin rosa lilla bubbla. Även om vi lärare också har våra utmaningar.
Maram Vikard är glad att se så pass många från Sveriges lärare på konferensen, hon upplever att det skett ett skifte där allt fler fackligt aktiva lärare blivit vänster. På frågan om vad det finns för koppling mellan att vara vänsterpartist och fackligt aktiv svarar hon att det är viktigt att Vänsterpartiet har en tät dialog med flera grupper och särskilt med facken.
– Facken ska påverka partiet och inte tvärtom. Det är vi som lever ute i verkligheten, inte partierna och staten.
Maram Vikard torkar upp en klick hummus som fallit ned på bordet. Vid bordet sitter också Emma Wennerholm, barnskötare och aktiv i Kommunal. De kände inte varandra sedan innan men kommer båda från Skåne.
– Jag är här för att få idéer, se vad som är på gång och träffa andra fackligt aktiva vänsterpartister, berättar Emma Wennerholm som själv ska delta i en paneldiskussion om arbetstidsförkortning och 30 timmars arbetsvecka.
Båda tror att de kommande åren kommer bli tuffa. Emma Wennerholm beskriver hur nedskärningarna påverkar individerna på flera fronter.
– Även om du arbetar med bygg, kanske du också har barn och då påverkas du dessutom av nedskärningar i förskolan. Men då finns styrkan i det fackliga.
Gunnar Westin är inne på samma linje och ser också att facken skulle kunna vara en tydligare samhällskraft för jämlikhet och solidaritet i ett alltmer högerpräglat klimat.
– Vi har valt parollen ”Bygg facket starkt” för konferensen. En del i att bygga facket starkt innebär att vara lojala med arbetet och de fackliga organisationerna, framför arbetsgivarna och det styrande politiska etablissemanget, säger Gunnar Westin.
Han anser att det är viktigt att värna den fackliga organiseringens självständighet och uppgift som kamporganisation som kämpar för medlemmarnas intressen.
– För Vänsterpartiet är det en naturlig uppgift att göra detta eftersom vi ser fackföreningsrörelsen som den viktigaste folkrörelsen i social bemärkelse. Vi ser potentialen i fackföreningsrörelsen och vikten i att den engagerar sig i politiken som en demokratisk kraft för jämlikhet står stark i en tid när även högerkrafterna mobiliserar sig.
Vänsterpartiet har på senare år försökt bryta in mer i den traditionella arbetarklassen i glesbygden, då partiets väljarbas i dag är mer högutbildad än snittet. Förra valet röstade 11 procent av högutbildade på Vänsterpartiet och Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna samlade tillsammans 70 procent av dem som enbart gått grundskola.
Fackförbunden förknippas traditionellt med Socialdemokraterna. Hur ser det ut i dag? Kan man möta motstånd som fackligt aktiv vänsterpartist?
– Ja, absolut! Även om Socialdemokraterna kanske inte har samma makt över fackföreningsrörelsen i dag som för 50 år sedan, så kan det ibland ske att Socialdemokraterna kan använda sin ställning och utesluta vänsterpartister från att få positioner med hänvisning till partibok. Det är ett bekymmer och något som försvagar fackföreningsrörelsen.