Många kommunpolitiker har utsatts för våld och hot. Mest utsatta bland heltidspolitiker är moderater och socialdemokrater.
Bland fritidspolitiker är det främst sverigedemokrater, enligt enkäten gjord av tidningen Dagens Samhälle och Göteborgs universitet.
Alexander Bengtsson från Expo har svårt att tro att sverigedemokrater verkligen skulle vara mer utsatta än vänsterpartister. Däremot kanske de upplever sig så. En orsak är att aktiva i vänstern är vana. Det finns en attityd inom vänstern att man inte ska gnälla, tror han.
– Jargongen är sådan. Man är så van vid det. Jag tror också man anser att man jobbar i motvind och får räkna med sånt.
Konspirationsteori
Alexander Bengtsson pratar alltså om övergrepp såväl i form av till exempel tillmälen och knuffar, som hot och rena överfall. Och sverigedemokrater är mer oförberedda på sådant än vänsteraktiva.
– Dels finns det sverigedemokrater som är nya – partiet har ju växt mycket – där många inte har någon politisk erfarenhet alls.
Sverigedemokraterna driver också, enligt Bengtsson, en konspirationsteori som gör dem till offer för ett förtryckande etablissemang.
– När en sverigedemokrat blir misshandlad eller trakasserad har det enligt dem en politisk förklaring, det de kallar svenskfientligheten.
– Vänsterns reaktion är knappast sådan. Vänstern ser det som tokar eller galningar som angriper. Jag tror att det är en anledning till att Sverigedemokraterna reagerar hårdare och är mer offensiva med att berätta om sin utsatthet, säger Alexander Bengtsson.
Tyst samtycke
Till tidningen Dagens Samhälle säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder att det skett en upptrappning av hot och våld.
– När vänsterextremister angriper oss sker det ofta med tyst samtycke från samhället och makthavarna, säger Björn Söder.
Sverigedemokrater hotas inte enbart från vänster, enligt Björn Söder. Men när han själv mordhotades av nazister blev reaktionen från polisen starkare, säger han till Dagens Samhälle.
Ingen dold agenda
Nyligen har Sveriges radio avslöjat rasistiska kommentarer och vit makt-musik bland Sverigedemokraternas företrädare – trots att SD säger sig vara emot rasism. Men Alexander Bengtsson från Expo bara fnyser. Det finns ingen dold agenda, enligt honom.
– De tar inte epitetet främlingsfientlig i sin mun, men det är bara läsa deras hemsida och program och höra vad deras företrädare säger, så är det jättetydligt.
– Väljarna är inte dumma i huvudet. De vet vad de röstar på.
Arbetarrörelsen och etablissemanget har inte velat inse att det finns rasism hos vanligt folk, menar han.
– Det är vår nationella självbild. Inte minst arbetarrörelsen har varit duktig på att klamra sig fast vid den bilden.
Sverigedemokraterna har gått framåt i traditionellt röda områden, säger han. Det finns en annan politisk skala, förutom höger-vänster.
– I den rent ekonomiska politiken håller deras väljare med om mycket, som skatter och fördelningspolitik, men synen på mångkultur, HBT och inte minst feminism finns det inget som säger att de väljarna går i takt med arbetarpartierna.
Fotnot: Expo är en forskningsstiftelse som studerar antidemokratiska, högerextrema och rasistiska tendenser i samhället. Stiftelsen är politiskt obunden och värnar demokrati och yttrandefrihet.
Våg av attacker i Uppsala
På kort tid har högerextremistiska grupper gjort sig skyldiga till både våldsbrott och hot i Uppsala län.
I Morgongåva utanför Uppsala har vänsterpartiets politiker Tove Fraurud och Fredrik Hallor fått nazistiska klistermärken uppsatta på sitt hus. Budskapet var att ”mångkulturen hotar barn”. Paret har själva barn och Fraurud tolkar budskapet som ett hot.
– De säger att mångkulturen hotar barn. Men jag undrar, vem är det som hotar mina barn egentligen? säger Fraurud.
Attack med tillhyggen
Partier som Socialdemokraterna och Kristdemokraterna, samt privatpersoner, har tagit avstånd från händelsen.
– Det känns tryggt. Nazisterna har inte något stöd, säger Fraurud till Flamman. De kommer inte att göra något i fortsättningen. Samtidigt är det ju så jag måste tro, menar hon.
Den senaste tiden har även två misshandelsfall i Knivsta utanför Uppsala skett. Offren var båda från Ung vänster. Fyra personer kopplade till Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) har attackerats i Uppsala. Vid RKU:s lokal dök ett tiotal nazister upp, beväpnade med påkar och batonger.
– Jag fick ta emot en hel del sparkar och slag över hela kroppen. Framför allt mot bakhuvudet och ansiktet, säger en 23-årig RKU-medlem till Flamman.
Andreas, också från RKU, fick en fraktur i armen i samma attack. Händelsen är polisanmäld, men ingen har ännu gripits. Polisen utgår från att politiska motiv låg bakom händelserna i Knivsta och Uppsala.
– Nazistvåldet har helt klart ökat den senaste tiden, för vi har inte haft något sånt här problem tidigare, säger Andreas till Flamman.
Fortsatt aktivitet
RKU:arna berättar att det politiska arbetet fortsätter oavbrutet trots attackerna.
– Det är inte acceptabelt att bygga sin ideologi på hat mot olika folkgrupper. De får inte styra över klassfrågor till att peka ut etniska grupper, säger Andreas. Om man inte gör något och bara låter det vara kommer det bli ett stort problem, fortsätter han.
I helgen anordnade RKU en manifestation mot nazistvåldet i Uppsala. Drygt 200 åhörare hade samlats.
/Ekim Caglar