Tiderna förändras. Lennart Beijer menar att det är dags för den europeiska vänstern att utarbeta en ny offensiv EU-politik.
Folkomröstningen i Storbritannien har satt fart på EU-diskussionen. Svensk vänster har varit kritisk mot försöken att bygga en överstatlig europeisk union. Vår kritik har riktats mot det vi kallar för demokratiskt underskott. Vi har kritiserat den nyliberala ekonomiska politiken och i dessa dagar kritiserar vi EU:s oförmåga att organisera ett humant och effektivt flyktingmottagande.
För vänstern i södra Europa har situationen varit en annan. Man har haft en ekonomisk situation i sina hemländer som gjort att man sett EU som ett skydd mot den egna högerregimen. Även i Grekland, som pressats hårt ekonomiskt av EU, vill majoriteten vara kvar som medlemmar.
Det är förstås svårt för den svenska vänstern att efter decennier av hård kritik ändra sin syn på EU. Det kommer att krävas både mod och hårt arbete.
Vi måste dock konstatera att spelplanen, förutsättningarna, har ändrats radikalt sedan Sverige den 1 januari 1995, blev medlem i unionen. Oavsett om vi gillar utvecklingen eller ej, har besluten i EU-parlamentet och kommissionen avgörande betydelse för både Sverige och övriga medlemmar. Det är svårt att se ett Sverige som kränger av sig medlemskapet. Nackdelarna vore alltför stora.
Två vanliga argument för utträde brukar vara att Sverige betalar för mycket för sitt medlemskap och att EU misslyckats med flyktingpolitiken. Vad gäller att Sverige är nettobetalande till EU, beror det på att vi är ett rikt land med hög BNP per capita. Vänsterpartister brukar i alla andra sammanhang anse att de som är rikast skall betala mer än den som är fattig. När det gäller mottagningen av flyktingar kan man definitivt kritisera EU för ineffektivitet. Men det beror ju faktiskt mer på att EU saknar beslutsförmåga i frågor som enskilda medlemsländer inte gillar. Vad hade hänt om EU inte funnits? Hur hade våra möjligheter att hjälpa flyktingar då varit? Och hur skulle de som nu lyckats ta sig till Tyskland och Sverige klarat sig?
Det finns mycket som går att kritisera i EU. Det är rimligt att försöka omförhandla det svenska medlemskapet. Men vi bör sluta inbilla både oss själva och våra väljare att vi kan lämna EU. Svensk vänster bör i stället, tillsammans med europeisk vänster ta ett nytt offensivt tag för att förändra EU.
Vänstern i Europa behöver ett starkt EU för att klara flyktingfrågorna, arbetsmarknaden, klimatpolitiken och ekonomin. EU spelar stor roll för fred och säkerhet i Europa och i världen. Europa och Ryssland måste normalisera förbindelserna på alla nivåer.
Den enda möjliga vägen för en progressiv europapolitik är antagligen att vänstern i respektive land blir starkare för att på det sättet bli en kraft i alla EU-sammanhang.
”Nej till EU” bör ändras till ”Ja till ett starkt EU” som har kraft att agera i de stora och för mänskligheten avgörande frågorna.