Det är nästan aldrig roligt att vara vänster och få rätt. Vänstern kan se när utvecklingen går åt fel håll. Den svenska vänstern hade rätt om EU och EMU. Det blev som vi befarade. Det går dock inte att skadeglatt säga ”vad var det vi sade?” när många människor far illa. En som verkligen har det svårt att glädjas över att ha fått rätt är Hidekatsu Yoshii, 69, ledamot i underhuset för Japans kommunistiska parti (JKP).
I december 2004 utlöste en jordbävning, som uppmättes till 9,3 på richterskalan, en tsunami i Indiska oceanen. Tsunamin nådde ett kärnkraftverk i Madras, Indien, som fick stängas ner. Hidekatsu Yoshii lyfte frågan vad som skulle hända om en tsunami träffar ett japanskt kärnkraftverk i det japanska parlamentet.
– Många japanska kärnkraftverk är gamla, 30–40 år. Som en politiker i Japan måste man ta ansvar för befolkningens säkerhet, säger han när vi träffas på hans arbetsrum.
Ett halvår innan olyckan i Fukushima gav Hidekatsu Yoshii ut en bok om hur omställning till förnyelsebart kan minska miljöbelastningen, öka säkerheten och skapa jobb i Japan. Han beskrev också vad som kunde hända om elektriciteten slogs ut i ett kärnkraftverk.
– Ingen hade varit lyckligare än jag om mina varningar hade varit i onödan och olyckan aldrig blivit av. Regeringen lyssnade inte på mig utan fortsatte satsa på kärnkraft. Det är verkligen sorgligt.
Innan Fukushima stod kärnkraft för mellan en fjärdedel och en tredjedel av Japans elproduktion. Hidekatsu Yoshii ser många möjligheter att ställa om energiproduktionen.
– Japan har världens tredje största potential när det gäller geotermisk energi. Det regnar mer än dubbelt så mycket som världsgenomsnittet och 70 procent av landets yta är skog. Det finns stora möjligheter att öka vattenkraften och använda biomassa.
– Japan har många berg som lämpar sig för vindkraft och vi har lämpliga ytor för havsbaserad vindkraft. Flera av dessa lämpar sig även för vågkraft. Dessutom används mer energi för kyla än värme i Japan. Därför tittar JKP på möjligheten att lagra snö och is för att kunna användas till kyla på sommaren.
JKP kopplar även samman energipolitiken med utrikespolitiken. USA:s olika militärbaser upptar idag runt 1 000 kvadratkilometer av Japans yta.
– Hur mycket solel skulle vi kunna producera om USA drar tillbaka sina baser från Japan och vi sätter upp solceller på den ytan?
Hidekatsu Yoshii gör en överslagsräkning att 80 procent av ytan används till solceller och 20 procent behövs för stödsystem.
– Då skulle vi få runt hundra gigawattimmar (100 000 000 000 kWh) per år.
Det är dubbelt så mycket som Tepco producerar i Kashiwazaki, världens största kärnkraftsanläggning med sju reaktorer. Den solel som kan produceras på USA-baserna motsvarar alltså minst 14 av Japans 54 kärnreaktorer.
I somras införde Japan ett system där den som producerar förnyelsebar energi med till exempel solceller eller små vindkraftverk, kan få betalt för överskott som går ut på elnätet.
– JKP har länge efterlyst denna möjlighet. Inte bara företag skall kunna producera energi utan även privatpersoner.
Med en ökad andel förnyelsebart i elnätet riskerar elpriserna att gå upp men JKP har en lösning på dilemmat med att ge privatpersoner som producerar el betalt utan att de som inte kan producera egen el skall få dyrare elräkningar.
– Japan har en speciell energiskatt som används för att subventionera kärnkraft. Om kärnkraften avvecklas kan vi använda de pengarna till förnyelsebar el från privatpersoner i stället.
En omställlning förbättrar miljön, skapar jobb och ökar säkerheten, enligt JKP. Det ger dessutom jobb i mindre företag runtom i landet.
– Frågan är hur vi kan producera energi utan att bara berika ett fåtal redan rika storbolag.
Den japanska elmarknaden är uppdelad geografiskt i privata monopol. Några få industrigrupper har delat upp marknaden mellan sig.
– Dessa monopol tillsammans med att skattesubventioner garanterar stora vinster.
– Kärntekniken levereras av fyra tillverkare. Några få byggfirmor bygger. Ett fåtal leverantörer av cement och armeringsjärn tjänar stora pengar.
Flera av dessa bolag ägs av de megabanker som mot god ränta lånar ut pengarna för att bygga kärnkraftverken. Byggen som kan pågå i tio år.
– Skall man förstå japansk kärnkraft måste man fråga sig vem som tjänar pengar på den.
– Flera politiker och partier som beslutar om kärnkraftsbyggen får stort ekonomiskt stöd från flera av dessa bolag.
Det är bland annat därför Hidekatsu Yoshii har föreslagit att en oberoende granskningsmyndighet för kärnkraft skall införas.
– Idag är det de som driver kärnkraftverken som också kontrollerar verksamheten.
Till skillnad från många andra kommunistiska partier i världen har JKP hela tiden varit motståndare mot kärnkraft.
– Kärnkraft och radioaktivitet är ett känsligt ämne i Japan eftersom vi har utsatts för två atombomber i Hiroshima och Nagasaki.
Även provsprängningen av en vätebomb på Bikiniatollen 1954 orsakade massiv kritik. Det var USA:s största kärnsprängning och orsakade stor spridning av radioaktivt nedfall. Bland de drabbade fans 23 japanska fiskare.
Provsprängningen ägde rum några månader efter att president Eisenhower hade lanserat ”Atomer för fred” i ett tal i FN:s generalförsamling. Japan beslutade sig att utveckla ett kärnkraftsprogram för fredliga ändamål.
– JKP var motståndare eftersom vi inte ville att Japan skulle tvingas in under USA:s atomparaply med förevändningen att det handlade om fredliga ändamål.
– Tillsammans med framstående forskare föreslog JKP i stället grundforskning kring risker med kärnkraft och radioaktivitet. Skulle forskningen visa att säker kärnkraft för fredliga ändamål var möjlig skulle vi ompröva beslutet.
I debatten framställs ofta kärnkraft som relativt bra för klimatet med låga utsläpp av växthusgaser. Hidekatsu Yoshii avfärdar motsättningen mellan kärnkraftsavveckling och klimatförändringar.
– JKP menar att det finns klara belägg för att klimatet håller på att förändras och vi ser allvarligt på detta.
– Däremot ser vi inget dilemma mellan radioaktivitet och koldioxid. Båda problemen måste lösas samtidigt. Att öka utsläppen av koldioxid är inget alternativ, kärnkraft är heller inget alternativ.
Trots att hans varningar innan olyckan i Fukushima inte ledde till ett stopp av kärnkraften är Hidekatsu Yoshii optimistisk inför framtiden.
– Det som var minoritetsuppfattningen fram till idag kan bli majoritetsuppfattningen i morgon. Vi behöver mobilisera och organisera denna uppfattning. Klarar vi inte detta blir vi aldrig ett styrande parti.
Dagen efter Flammans intervju presenterade regeringen Noda en ny energi- och miljöstrategi. Regeringen föreslår en målsättning att kärnkraften skall vara utfasad någon gång på 2030-talet.
JKP:s dagstidning Akahata (”Röda fanan”) går till hårt angrepp mot strategin på ledarplats.
Kritiken riktar in sig på att målen är vagt formulerade. För det första är 2030-talet inte ett fastställt årtal. Vidare innebär strategin en målsättning att avveckla kärnkraften, inte ett beslut.
Planen innehåller även program för att upparbeta använt kärnbränsle och även om man slår fast att inget kärnkraftverk skall få köras i mer än 40 år öppnar man för möjligheten att återuppta produktionen om myndigheterna finner det säkert.
Detta går stick i stäv med folkopinionen. Mätningar visar på ett m
assivt stöd för snabb avveckling. I vissa mätningar svarar uppemot nio av tio att de vill att alla kärnkraftverk stängs direkt.