I veckan kom beskedet att Abdirahim Hassan, vänsterpartist från Husby hade skjutits till döds i Somalia. I vad som troligen var ett kidnappningsförsök, skottskadades även Ann-Margarethe Livh, gruppledare i Vänsterpartiet Stockholms stad.
Hon har tidigare berättat hur bilen de satt i attackerades och att Abdirahim Hassan försökte hålla för dörren när väpnade män försökte ta sig in och hon själv tvingades hålla fast sig i sätet för att inte bli bortsläpad. Men för tillfället har hon undanbett sig mediekontakter.
– Det som hänt är en stor tragedi för alla som drabbats och jag ber om fortsatt hänsyn till att vi måste få tid att bearbeta det som hänt i lugn och ro. Det arbetet som vi startade där nere är oerhört viktigt, men vi som gjorde det arbetet är också människor och måste nu ta hand om varandra, säger hon i ett uttalande.
Abdirahim Hassan var engagerad i Somalia, som var hans ursprungliga hemland. Men han var också en känd lokal aktivist i Husby. Flera som Flamman pratat med beskriver honom som en mångsidig, engagerad person som var lätt att tycka om. ”Han blev kompis med alla”, säger någon. Leo Ahmed, ordförande i hans partiförening i Kista, säger till Flamman att styrelsen inte kommer att bli sig lik utan Abdi, som Abdirahim också kallades.
– Han hade egentligen inte tänkt sitta kvar i styrelsen eftersom han visste att han skulle vara i Somalia en del av året, men vi sade att om du så bara är här tre-fyra månader så räcker det.
– Han trodde på förändring och höll alltid på med olika projekt, säger Ilyas Hassan, Abdirahims lillebror.
Han beskriver sin bror som en trevlig och omtyckt person.
– Vi har fått mycket stöd från familj, vänner och Vänsterpartiet. Det här har inte bara drabbat oss, utan hela världen har mist en underbar människa.
Ilyas Hassan planerar att så småningom träffa Ann-Margarethe Livh och de övriga som var med under resan för att få veta mer om vad som hände.
– Vi kommer att försöka utreda själva vad som hände genom att ta kontakt med en advokat och kontakta Somalias regering för att få reda på vad de har gjort för att gripa de skyldiga. Men just nu vill vi bara ta det lugnt och sörja.
Projekt i Somalia
VIF, Vänsterns internationella forum, driver ett nätverksprojekt i Afrika med fokus på demokrati och kvinnligt deltagande. Tanken var att Somalia skulle ingå där och en första kontakt hade tagits med systerpartier i landet.
– De var där för att träffa aktivister, representanter från de politiska partierna och ungdomar, säger Joel Nilsson internationell sekreterare på VIF.
Abdirahim Hassan hade rest till Somalia för cirka två månader sedan och arbetade med ett eget demokratiprojekt med den somaliska vänstern, där han bland annat organiserade ungdomar. På hans blogg varvas uppdateringar om hur han träffar lokala politiker, besöker arbetsplatser och deltar i politiska möten med Ramadanfirande och vardagen i Somalia. På ett ställe hånar han al-Shabab, som misstänks ligga bakom attacken och skriver att majoriteten av alla somalier inte vill ha med dem att göra.
Under den vecka som Vänsterpartiets delegation besökte Mogadishu arbetade Abdirahim för VIF.
– Han var mycket duktig på internationella frågor och särskilt Somalia, säger Joel Nilsson.
Somalia anses som ett av de farligare ställena i världen och UD avråder från resor dit. På senare tid har situationen stabiliserats något, men så sent som för några veckor sedan meddelade Läkare utan gränser att man ger upp sin närvaro i Somalia. Orsaken var just kidnappningar och flera fall av mord på medarbetare till organisationen. Läkare utan gränser anklagar i ett uttalande myndigheterna i Somalia för att, inte bara vara undfallna mot kriminaliet, utan i vissa fall även ha direkta kopplingar till det. Vänsterpartisterna hade anlitat privat säkerhetstjänst och även kontaktat borgmästaren i Mogadishu och hans säkerhetschef.
– Vi gör alltid en gedigen riskbedömning innan utresa, men när något sådant här händer så ser man över sina rutiner.
Joel Nilsson säger att det område de rörde sig i, den så kallade gröna zonen, i somaliska mått mätt anses som ett lågriskområde.
– Vi har inte fått en klar bild än, men allt tyder på att de hade tagit del av alla säkerhetsföreskrifter som hade gjorts inför den här resan. Allt tyder på att det inte brustit i deras säkerhet, säger Joel Nilsson.
Ska utvärdera
Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet, tror att dödsskjutningen kan komma att påverka hur Vänsterpartiet ser på resor till farliga platser.
– Ja, troligen. En naturlig start är att prata med dem som var med på resan. Vi gör noggranna riskbedömningar, men det har inte hänt något liknande tidigare. Då får man tänka igenom noggrant vilka risker man är beredd att ta, säger han till Flamman.
Samtidigt säger han att Vänsterpartiet åker till farliga ställen som en del i arbetet för rättvisa.
– Om kalkylen ska vara att man inte ska ha några risker alls är det svårt att jobba i länder där det finns risker.
Hur det blir med det påbörjade projektet i Somalia är ännu inte bestämt. Joel Nilsson hoppas att det går att fortsätta på något sätt. Aron Etzler vill vänta med att ta ställning innan utvärderingen från den här resan är gjord.
Vänsterpartiet har i samråd med Ung Vänster och anhöriga beslutat att starta en fond till Abdirahim Hassans minne.
– Vi tycker att Abdi var en så fin aktivist och exempel på vad en människa kan åstadkomma. Under minnesstunden över honom i Husby var det till exempel helt knökfullt med människor från olika håll. Den här fonden är ett sätt att göra något som han skulle ha gillat, säger Aron Etzler.
Än är det inte helt bestämt vad pengarna ska gå till men tanken är att de ska användas till projekt som verkar i Abdis anda.