Så sent som för drygt ett år sedan gick den tyska vänstern ihop och bildade en gemensam lista till fjolårets förbundsdagsval. I valet fick den nya vänsterlistan sensationellt 8,7 procent av rösterna, det bästa resultatet någonsin för vänstern i ett förbundsdagsval.
Efter valet beslutade de båda vänsterpartierna Vänsterpartiet PDS och WASG att gå ihop och bilda ett förenat vänsterparti till och med år 2007.
Motsätter sig samgående
Vägen dit är dock inte lätt. Inom WASG finns en högljudd minoritet som motsätter sig sammangåendet med Vänsterpartiet PDS. Anledningen är att Vänsterpartiet PDS deltar i två tyska delstatsregeringar, i Mecklenburg-Vorpommern och Berlin.
I båda fallen har vänstern kritiserats för att ha svikit egna vallöften och ställt sig bakom sociala nedskärningar.
Framför allt politiken i Berlin har polariserat den tyska vänstern.
Vänsterkritikerna inom WASG kunde visserligen inte förhindra själva partifusionen, men i februari i år bestämde sig WASG:s Berlindistrikt att ställa upp i den tyska huvudstadens delstatsval den 17 september.
Beslutet innebar en krigsförklaring mot Vänsterpariet PDS och delstatsregeringen.
WASG:s partistyrelse hävde beslutet och avsatte i mars i år distriktsstyrelsen. Men den avsatta styrelsen vann en överklagan i Berlins tingsrätt och återinsattes. Sedan dess har WASG Berlin ägnat sig åt en mycket aggressiv valrörelse. Huvudmotståndaren är Väns-terpartiet PDS som anklagas för svek och som pekas ut som huvudansvarig bakom den politiska majoritetens högerpolitik i Berlin.
– Berlins Vänsterpartiet PDS har samlat en stor stinkande hög med skit, Berlin är idag Tysklands fattigdomshuvudstad, dundrar Lucy Redler i sitt apelltal utanför Charité sjukhuset i Berlin. Över 1 600 jobb ska försvinna från Charité enligt den sittande vänsterregeringens planer.
Den 27-åriga statsvetaren Redler är WASG:s affischnamn. Hon har vid många tillfällen retat gallfeber på den manligt dominerade ledningen för Vänsterpartiet PDS Berlin. Redler anklagar PDS för en lång rad svek mot vänsterväljarna. WASG räknar i sitt valmaterial upp att det var Berlin som hoppade av kommunförbundets kollektivavtal för att tvinga fram lönesänkningar inom den offentliga sektorn, vänsterkoalitionen har skurit ner tusentals jobb i staden, privatiserat vatten- och elförsörjningen och sålt ut 120 000 av allmännyttans lägenheter.
Den kritiken verkar delas av en del Berlinbor. Enligt den senaste opinionsmätningen skulle WASG mycket väl kunna klara femprocentspärren till Berlins delstatsparlament. Det sker mest på L.PDS’ bekostnad: L.PDS ligger för närvarande på 15 procent av rösterna, en minskning med 7,6 procent jämfört med det senaste valet år 2001.
Kan vara historia
Skulle siffrorna stå sig kan vänsterkoalitionen i Berlins snart vara historia. Det ger de Gröna en vågmästarroll eller öppnar för en koalition mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna. WASG har redan meddelat att man inte tänker samverka med något av de andra partierna.
Utsikten att vänsterstyret i Berlin ersätts av någon mitten-högerkoalition oroar Oskar Lafontaine, WASG:s mest prominenta språkrör. Lafontaine gick i förra veckan ut med ett upprop, där han tillsammans med flera andra medlemmar i WASG:s Berlindistrikt uppmanar till att rösta på L.PDS. Detta för att förhindra en möjlig borgerlig delstatsregering. Enligt uppropsförfattarna är det viktigt att visa stöd för koalitionen mellan socialdemokraterna och vänstern i Berlin, inte minst därför att den på sikt ska bli en modell för den tyska rikspolitiken.