WARSZAWA Tidningen trycks i 24 000 exemplar. Enligt partiets beräkningar kan de övergå till daglig utgivning när de når en upplaga på 100 000 exemplar.
– Vi hade planer på en radiokanal men det är svårt med koncession och vi får se om det blir något av det, berättar Bugosùaw.
Redaktionen består till stora delar av personerna som gjorde månadstidskriften Nya Arbetaren, som Flamman skrev om i april. Trybuna Robotnicza, Arbetarnas tribun, är ett namn som använts tidigare på en tidning i Katowice i regionen Schlesien.
– Tidningen var då en regional dagstidning men den hade större upplaga än någon av de nationella dagstidningarna, säger Bugosùaw.
– Arbetarpartiet äger tidningen men den är inte ett officiellt organ för partiet. Redaktionen arbetar självständigt, fortsätter han.
På söndag, 12 november, hålls lokalval i Polen. Det är andra gången Arbetarpartiet ställer upp till val.
– För fyra år sedan fick vi runt två procent av rösterna. Om vi går framåt kan vi få ett par mandat i några städer.
Arbetslösheten viktigast
Främst på valprogrammet för Polska arbetarpartiets, PPP (Polska Partia Pracy), står kampen mot arbetslösheten. Polen har den högsta arbetslösheten i EU.
– För ett tag sedan var arbetslösheten 20 procent. Nu är den officiella siffran mellan 15 och 16 procent. Arbetslösheten sjunker inte för att fler får jobb utan för att de unga emigrerar. Mellan en och två miljoner unga har lämnat Polen de senaste åren.
Bara åtta procent av de arbetslösa har rätt till arbetslöshetsersättning. PPP har arbetat fram ett förslag som ger alla arbetslösa rätt till ersättning under hela tiden de är arbetslösa. Man samlar nu namn för att få ihop 100 000 namnunderskrifter för att man skall kunna väcka förslaget i parlamentet som ett medborgarinitiativ.
– Den näst viktigaste frågan är att höja lönerna. Idag ligger minimilönerna på 200 euro vilket är runt 30 procent av medelinkomsten i Polen. Vi kräver att lägstalönerna skall höjas till 68 procent av medelinkomsten, säger Bugosùaw.
– Det är nödvändigt att höja lönerna för att stoppa utflyttningen av arbetskraft från Polen.
Bakom lönekraven finns även ett keynesianskt resonemang. Den hittills förda politiken, av såväl socialdemokrater som höger, har baserats på antaganden om att de rika skall bli ännu rikare och på så sätt skapa efterfrågan. Flera skattereformer har sänkt skatterna för både företag och privatpersoner.
– Tillväxten ligger på tre till sju procent per år men arbetslösheten minskar inte. I stället breder fattigdomen ut sig. För tio år sedan levde fyra procent under existensminimum (100 euro i månaden). Idag är det tolv procent. För att det skall skapas jobb måste resurserna fördelas rättvist.
Ideologiska bakslag
De senaste åren har fackföreningarna och arbetarna trängts tillbaka. Fackliga rättigheter inskränks. Ultrakonservativa nationalister håller, som Flamman skrev om förra veckan, på att skapa en konfessionell stat.
– Stat och kyrka vävs samman. Se på abortförbudet, se på utbildningsministerns uttalanden om Darwin. Tack och lov finns det motkrafter. I juni enades för första gången fackföreningen med utomparlamentariska HBT-grupper, feminister och studenter i en demonstration med 2 500 deltagare i Warszawa, säger Bugosùaw.
I flera andra frågor försöker PPP bilda allianser med utomparlamentariska rörelser. Fredsrörelsen är en sådan.
– Arbetarpartiet är kritiskt till Polens engagemang i kriget i Irak och det senaste beslutet att skicka 1 000 soldater till Afghanistan, avslutar han.
Vid denna tidnings presslägning var rösterna till lokalvalen inte färdigräknade.
Vänstern samlar sig i Polen
Fackföreningen Solidaritet Augusti 80 har bildat Polska arbetarpartiet. Nyligen startade partiet en veckotidning med ambitionen daglig utgivning inom två år. – Vänstern i Polen har ingen media idag, säger Bugosùaw Zietek, ordförande för fackföreningen och partiet.