I söndags avslutades Vänsterpartiets kongress, men redan innan den började hade den politiska sakfrågan om privata alternativ i välfärden debatterats flitigt. V i Kiruna hade skrivit en motion om att all skola, vård och omsorg ska ske i offentlig regi. Partistyrelsen ville avslå motionen, men det fanns dem inom partistyrelsen som reserverat sig.
– Det är de stora drakarna som är våra fiender, sa Karin Rågsjö från partistyrelsen, i talarstolen, och påpekade att ett totalförbud mot privat verksamhet även skulle drabba exempelvis arbetskooperativet Basta och Fryshusets skola.
Kritikerna menade att den hållningen var problematisk.
– Det finns problem med verksamhet som drivs i exempelvis stiftelser också, sa Rossana Dinamarca, en av dem som reserverat sig i ps, och citerade från partiets befintliga program där det slogs fast att partiet vill att välfärdsverksamhet ska ske i offentlig regi.
– Att avslå motionen och hålla öppet för privata alternativ skulle innebära en kursändring för partiet, fortsatte hon.
I slutet av debatten gick Jonas Sjöstedt upp i talarstolen och kallade motionen för ett ”självmål”.
– I samma ögonblick som vi bifaller den skulle fokus flyttas över från vinsterna i välfärden till att vi vill förbjuda kyrkans verksamhet, sa han.
Kongressen röstade ner motionen med vad som verkade vara en ganska stor majoritet. Förutom att vinster i välfärden debatterades flitigt under kongressen, och är V:s profilfråga i årets valrörelse, speglar det sig även i partiets nya slogan Inte till salu.
– Människor är inte till salu, eleverna i skolan är inte till salu, sjukvård och äldreomsorg är inte till salu. Vi är medborgare, inte kunder, sa kommunikationschefen Ted Bergdahl i samband med lanseringen.
”Solidaritet” och ”omtanke”
Under kongressen antogs även Vänsterpartiets valstrategi inför riksdagsvalet i september. Motståndet mot vinster i välfärden väger tyngst, men i ett pressmeddelande på hemsidan skriver partiet att det även ska satsa på trygga jobb, en förstärkning av anställningstryggheten, återupprättandet av a-kassan och sjukförsäkringen samt fler jobb inom skola, vård och omsorg.
Tanken var även att kongressen skulle behandla partistyrelsens förslag till kongressuttalande inför EU-valet, men på grund av tidsbrist kommer ett beslut om uttalandet att tas utan en kongressdebatt. I frågan om sex timmars arbetsdag gick dock kongressen mot partistyrelsen och beslutade att V ska driva frågan redan under denna valrörelse (läs mer i intervju med Ana Rubin under opinion).
I övrigt fick stadgeändringar, organisationsfrågor och begrepp i kongressuttalandet inför riksdagsvalet stort utrymme i debatten.
Fokus i kongressuttalandet ligger på en politik grundad i solidaritet i stället för girighet. Många ombud var kritiska till partistyrelsens användning av orden ”omtanke” och ”girighet” i uttalandet. De ansåg att ”solidaritet” och ”vinstintresse” passade bättre ihop med V:s ideologi och inriktning. Detta fick delvis genomslag och kongressuttalandet är nu reviderat.
Kongressen beslutade även att valplattformen ska presenteras redan i april i stället för i augusti, vilket var partistyrelsens förslag.
– Det kommer förhoppningsvis innebära att vi kommer att göra ett stort avtryck i debatten, sa Jonas Sjöstedt under en pressträff i samband med att han blivit omvald till partiledare.
En seger för interndemokratin
Under den förra V-kongressen var delat ledarskap en stor fråga. Det debatterades även i helgen och en relativt stor minoritet ville öppna för möjligheten till två partiledare. 88 ombud röstade för delat ledarskap och 131 röstade mot.
Den tidigare partistyrelsens förslag till stadgeändringar, gällande differentierade kongresser och fyraåriga mandatperioder för partistyrelsen, avslogs av kongressombuden. Enligt somliga ansågs förslaget hota den fria motionsrätten och därmed partiets interna demokrati.
– Det är en stor seger. Vi kan inte enbart gå till val på politiska sakfrågor utan måste även värna interndemokratin. Vänsterpartiet är öppet, alla röster räknas, och det är därför vi växer som parti, säger Ruzica Stanojevic, kommunfullmäktigeledamot i Kristianstad, till Flamman.
Under kongressens sista dag valdes även en ny partistyrelse bestående av 15 kvinnor och åtta män. De ordinarie ledamöterna valdes enligt valberedningens förslag bortsett från Lotta Johnsson Fornarve och Madeleine Nyvall som i stället fick ge plats för Stig Henriksson och Annika Fägerlind.
Stig Henriksson – kommunalråd i Fagersta – tror att hans erfarenheter av att ha styrt en kommun i snart 16 år kan vara en stor fördel i arbetet med partistyrelsen.
– En generell lärdom är att man ska vara mer intresserad av vad som är viktigt för människor utanför partiet än vad vi själva kanske är intresserade av att prata om. Och det kan ibland vara en motsättning, säger han till Flamman.