Regeringen har rekordlågt väljarstöd. Men vänsterpartiet får inte del av väljartillströmningen, utan ligger på fem procent – en procentenhet lägre än valet.
Inom vänsterpartiet hörs nu oroade röster. Distriktsordföranden i Storstockholm, Marianne Eriksson, menar att Lars Ohly fortfarande dras med kommuniststämpeln, trots försök att tvätta bort den.
Är det partiordföranden som är vänsterpartiets problem?
– Nej, jag tror att han är en del av det.
– Han har trovärdighetsproblem sedan det där Janne Josefsson-eländet (Uppdrag granskning i SVT 2004, reds. anm.)
– Det är min personliga åsikt. Vi har inte diskuterat det i Stockholms distriktsstyrelse eller så.
Vad ska vänsterpartiet göra?
– Vi måste försöka få ännu fler människor ute på banan, som syns överallt.
Flera kandidater
Det finns ingen annan ordförandekandidat just nu, säger Marianne Eriksson.
– Men i och för sig så har jag under många herrans år varit en varm anhängare av flera kandidater. Jag tycker en kongress kan ha flera ordförandekandidater för att ha en bredd. Det skulle avdramatisera det hela och visa att det inte är några enmanstillställningar.
Vänsterpartiet borde ha en diskussion om sina dåliga opinionssiffror, tycker Marianne Eriksson.
– Ingen människa kan väl var nöjd med att vi sjunker. Det finns ingen levande diskussion om det och det är synd, verkligen.
Elise Norberg är distriktsordförande i Göteborg och ledamot av partistyrelsen.
– Jag känner inte igen beskrivningen att det skulle vara ett minskat förtroende för Lasse, säger hon.
– Idag har vi knutit ihop partistyrelsen och riksdagsgruppen för att få ett mer enat parti. Det ger bättre möjligheter att forma politiken, men det är ett arbete som vi sjösatte i mars och som vi kanske inte sett effekterna av ännu.
Bröt med s
I Göteborg bröt vänsterpartiet samarbetet med s och mp i våras. Under hösten har man varje lördag varit ute på stan, bjudit på kaffe och pratat med folk. Elise Norberg har aldrig stött på någon som tagit upp kommunist-frågan, säger hon. Det handlar alltid om politiska sakfrågor.
– Vi har en stark tillströmning av medlemmar. Det kanske är lite annorlunda i Göteborg än på en del andra håll, för vi fått ge oss ut på banan offensivt.
Distriktsordförande i Skåne är Britta Berg. Hon stämmer inte in i kritiken mot Lars Ohly som partiordförande.
– Nej. Jag tror vårt problem är att vi inte kommer fram med vår politik. Det finns inget gehör för pressmeddelanden eller vad vi tycker politiskt.
Envetet fortsätta
De politiska frågorna som vänsterpartiet borde få fram handlar till exempel om arbeten i offentlig sektor, EU-konstitutionen och om skolan, menar Britta Berg.
– Det är den politik som vi för och försöker följa upp, som är fullständigt realistisk och inte någon överbudspolitik om man påstår. Vi borde kanske vara mer aktiva när det gäller debattinlägg och insändare, det kan jag ta åt mig, men det är också ganska svårt att tränga igenom. Det enda som är intressant för media är om man kan lukta sig till konflikter.
– Det vi kan göra är att envetet föra vår politik. Sedan får vi inte bara lita till media, utan måste tala med människor på gatan och i organisationer. Vi ska ut och knacka dörr och lyssna på människor. Jag tror på mun mot mun-metoden.
Det är inte bara ordföranden som ska föra fram vänsterpartiets politik, menar Britta Berg.
– Det ska vi allihopa. Det ska inte fixeras vid en enda människa. Det är allas vårt ansvar att föra fram partiet.