När Vänsterpartiet presenterade sitt nya förslag för att sänka de svenska elpriserna beskrev en reporter i pressrummet det hela som ett ”Alexanderhugg”: att separera prissättningen mellan den el som används i Sverige och den som exporteras, utan att införa ett pristak. Det ska ske genom en uppskattning av Sveriges totala energibehov, som prissätts först. Det som blir över prissätts sedan för sig och går på export. Målet är att Sverige, som just nu exporterar mest el i Europa, inte ska få samma höga priser som de länder som nu importerar el.
Partiledare Nooshi Dadgostar sade på presskonferensen att förslaget inte bryter mot reglerna för EU:s inre marknad. Men det statliga affärsverket Svenska kraftnät, som sköter elnätet, hävdade snabbt motsatsen. Senare anslöt sig även Energimarknadsinspektionen till samma linje.
Nu säger Nooshi Dadgostar att partiet i så fall är redo att utmana EU-rätten.
– Självklart. Det gör väldigt många andra EU-länder just nu. De genomför mycket starka regleringar, därför att marknaden på el har fullständigt misslyckats. Det är någonting som även borgerliga partier i Sverige nu står upp för. Nu vill ju till och med Moderaterna ha maxpris.
Så på ett övergripande plan spelar det ingen större roll hur man tolkar EU-rätten här, ni är beredda på att gå fram med det oavsett?
– Vi har tittat på det innan vi presenterade förslaget förstås, och vi kan inte se att det går emot EU-rätten. Men fortfarande är det så att många länder i dag har en elmarknad som är väldigt, väldigt reglerad. De har inte ändrat på den utifrån de förändringar som skett i olika EU-direktiv.
Hon hänvisar bland annat till Frankrike, som nyligen fryste gaspriserna, införde ett maxtak på elpriserna och inledde ett totalt förstatligande av energibolaget EDF. Även Spanien och Portugal har gjort kraftfulla ingrepp i prissättningen på sina elmarknader – undantag som EU sedan har godkänt.
Under presskonferensen talade Dadgostar också om ”övervinster” hos bland andra statliga Vattenfall. I intervjun med Flamman antyder hon att det är kopplat till motståndet som V:s förslag snabbt mötte.
– Jag inser att det finns väldigt starka kapitalintressen här. Här ligger förstås många i den här branschen på för att man inte ska genomföra en sådan här uppdelning av export och Sverigepriser, därför att de tjänar så oerhört mycket pengar på det här just nu.
Du menar att det kan ha påverkat uttalanden från myndigheterna?
– Jag kan se att det är många inom elbranschen som tjänar väldigt stora pengar på detta och gärna vill behålla ett sådant här system.
Har du fått några signaler om hur övriga riksdagen ställer sig till det här förslaget?
– Jag kommer arbeta för att vi så fort som möjligt ska få till en snabbutredning av det här, och få med mig så många partier som möjligt på det, för att kunna genomföra det tidigt i höst men senast före vintern. Så att framför allt de södra delarna av Sverige inte ska få så höga elräkningar under vintertid. Imorgon kommer Skåne, elområde fyra, få de högsta elpriserna någonsin.
Valet att utmana EU-rätten gör att Vänsterpartiet ansluter sig till en rad andra europeiska vänsterpartier, däribland spanska Podemos och franska La France insoumise, som valt den strategin framför att förorda ett direkt utträde. Frågan om förhållningssättet till EU har varit känslig inom Vänsterpartiet sedan förra partiledaren Jonas Sjöstedt valde att sätta EU-motståndet ”på paus” i förra valrörelsen, när Brexit orsakade stor oreda och Sverigedemokraterna kampanjade för ett utträde.