I dagarna tar vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna sannolikt ställning till hur en lag som reglerar sjukvården ska vara utformad. Allt pekar på att den så kallade stopplagen inte kommer att sätta något definitivt stopp för privatisering av sjukhus. Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson säger att man inte kommer att ”reglera mer än nödvändigt” och att hon är ”öppen för privata entrepenörer inom all vård förutom den avancerade sjukvården”.
Förhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna är vid denna tidnings pressläggning inne i sin slutspurt. Det ser ut som att vänsterpartiet kommer att vika sig för ett urvattnat stoppförslag.
– Jag kan inte säga att vi är oense som det ser ut i nuläget, säger Elina Linna, ersättande huvudförhandlare för vänsterpartiet.
Lagen tillåter inte vinst
Detta trots att det liggande förslaget innebär att bara ett sjukhus per landsting garanteras vara kvar i offentlig ägo.
– Jag tror inte att det betyder att alla andra sjukhus kan komma att säljas till privata bolag. Lagen kommer ju inte att tillåta att man gör vinst på sjukvården, så de privata entrepenörerna kommer i så fall att vara Röda korset och liknade, fortsätter Linna.
Privatiseringsivrarna fintar
Björn Rönnblad på Sits, Sjukvården inte till salu, menar att Linna går på en fint som privatiseringsivrarna gör för att slippa stopp mot utförsäljning.
– Jag befarar att det är en dimridå. Om vänsterpartiet inte ser bakom den så är det synd. Röda korset och liknande organisationer har ju inga stora intressen i att driva sjukvård. Det är det de stora vinstdrivande företagen, som Capio och Carema, som har sådana intressen, säger Björn Rönnblad.
Han framhåller att det i förhandlingarna sker ett vridande och vändande på begreppet vinstdrivande. Eftersom ordet inte har någon tydlig betydelse, har man i remissförslaget bytt ut det till det mer specifika ”vinstutdelande”. Det stora vårdföretaget Capio har under en period inte delat ut sina vinster till aktieägarna, som en taktik för att inte hamna under etiketten ”vinstutdelande”, berättar Rönnblad.
Remissförslaget likadant
I tisdags tog miljöpartiet och vänsterpartiet upp frågan om stopplagen i sina riksdagsgrupper och förhandlingarna beräknas vara klara i dagarna, så att förslaget kan skickas till lagrådet innan propositionen läggs den 23 mars.
Enligt Jan Rönnblad, huvudförhandlare för miljöpartiet, är det liggande remissförslaget i princip likadant som det ursprungliga. Det är bara vissa detaljformuleringar som ändrats.
Att vänsterpartiet anser sig ”inte oense” med socialdemokraterna och miljöpartiet betyder därför att de inte entydigt tar ställning mot privatisering.
Förslaget om stopplag omfattar inte primärvården, utan bara sjukhusen. Stoppet för privatisering sträcker sig bara så långt som till att garantera att minst ett sjukhus per landsting behålls i allmän ägo. Det innebär att lagen tillåter att omkring 40 av landets sjukhus säljs ut.