Fildelningsfrågan har tidigare varit hett omdebatterad i vänsterpartiet. Från början var det inte tänkt att finnas med i partiets kulturpolitiska program. Men i det slutliga förslaget valde man att lyfta in ett helt nytt stycke om digitala medier och upphovsrätt.
I helgen klubbades vänsterpartiets kulturpolitiska program, Kulturkompassen, igenom på ett partistyrelsemöte. Programmet har varit omdebatterat, bland annat på grund av fildelningsfrågan, som inte nämndes i remissförslaget. I det färdiga programmet har man lyft in ett helt nytt stycke om fildelning, digitala medier och upphovsrätt.
– Det nya stycket följer mer eller mindre ordagrant kongressbesluten kring fildelning. Jag tycker det är en utmärkt slutlig text, säger Kalle Larsson från partistyrelsen.
Aktivt deltagande i kultur
I programmet slår man fast att det ska vara tillåtet att tillgängliggöra och kopiera upphovsrättsskyddat material, så länge det inte sker i kommersiellt syfte. Programmet lyfter även fram de möjligheter internet har fört med sig som en positiv utveckling. Bland annat för att fler får möjlighet till det mer aktivt deltagande i kultur och att det skapar nya vägar för artister att nå ut till sina fans. You Tube och remixkulturen nämns som goda exempel.
Frågan som ännu inte är löst är hur artister eller filmmakare ska kompenseras för nedladdning. Ann Marie Engel från kulturpolitiska programgruppen är noga med att betona att man tycker det är en viktig fråga.
– Det är viktigt att kulturarbetare faktiskt får kompensation och kan leva på sitt arbete. På kongressen tog vi två beslut: Det är bra med fri fildelning, men vi måste hitta ett sätt att kompensera upphovsinnehavarna.
Digitala bibliotek
Enligt det kulturpolitiska programmet vill man utreda möjligheten till att upprätta digitala bibliotek som möjliggör gratis nedladdning och samtidigt ger någon slags kompensation till exempelvis artister.
En annan möjlig utväg som tidigare diskuterats är höjd bredbandsavgift, liknande skatten på kassettband. Vänsterpartiet har inte tagit ställning varken för eller emot en bredbandsavgift. Däremot är det kulturpolitiska programmet tydligt med att internet och digital teknik ska vara tillgängligt för alla.
Finns det inte risk för att höga bredbandsavgifter gör bra internet till en klassfråga?
– Nej inte nödvändigtvis, det beror på hur avgiften ser ut.
Ann Marie Engel säger att anledningen till att programgruppen valde att lyfta in en helt ny text berodde på de remissvar som kommit in.
– Det fanns olika synpunkter i programgruppen om hur vi skulle hantera frågan. En del tyckte inte det var en fråga för det kulturpolitiska programmet överhuvud taget.