– Vi ska självklart vara med och förhandla för att försöka påverka. Sedan finns det så klart en gräns, men vart den går kan jag inte säga. Där litar jag på förhandlingsgruppen, säger Barbro Sörman, distriktsordförande i Storstockholm.
Många befarar att det politiska läget skulle bli ännu sämre om V inte drev på från vänster.
– Vi ska inte riskera att högerpartierna får igenom sin budget ihop med SD. Det skulle dessutom vara skandal om vi inte försöker påverka budgeten och en halvlam regering till det bättre, skriver Patrik Renfors, ordförande i Vänsterpartiet Sörmland, i ett mejl till Flamman.
Andra pekar på att det som V fått igenom i tidigare budgetförhandlingar faktiskt har betydelse för stora grupper. Framför allt är det glasögonbidraget och gratis medicin till barn som lyfts fram:
– När människor skriver på Facebook att de hämtat ut medicin till sina barn och att det var gratis känner jag mig stolt över att vara vänsterpartist, säger Nina Berggård, vice ordförande för V i Norrbotten.
”Förlorar på kompromisser”
Men det finns även de som håller med V Malmö. I Göteborg har distriktet lagt en motion till Vänsterpartiets kongress i vår om att villkora fortsatt regeringssamarbete med större politisk påverkan.
– De segrar vi haft är inte tillräckliga för att fortsätta samarbetet. Att vara knuten till en regering som saknar vilja att förändra Sverige är förenat med stora politiska kostnader och våra framgångar motsvarar inte omfattningen av dessa kostnader, skriver Christian Larsson, vice distriktsordförande i Göteborg i ett mejl till Flamman.
Det finns också vänsterpartister på andra håll som ger uttryck för den uppfattningen:
– Vi vinner på att avbryta om vi känner att ”det här kan vi inte ställa upp på”. Våra väljare är redan väldigt kritiska eftersom vi har gått med på mycket. Jag tror inte vi får fler väljare för att vi håller på och kompromissa hela tiden, säger en person till Flamman.
Krav på höjda skatter
Flera som Flamman pratat med nyanserar diskussionen. Gärna tuffare krav på regeringen och det finns helt klart en smärtgräns för vad man kan tänka sig gå med på. Men vart den går vill man inte villkora på förhand. Framför allt lyfts omfördelningspolitik med krav på höjda skatter, välfärdssatsningar och pengar till kommuner och landsting upp som viktiga krav.
– V måste få igenom förstärkning på inkomstsidan, det vill säga skattehöjningar som är progressiva. De utgiftsförändringar som förhandlades fram förra året var det inget fel på. Det var små och stora satsningar som gjorde skillnad för folk. Men nu krävs förändringar även på inkomstsidan och den satsning som måste göras på ett ökat bostadsbyggande och satsningar i välfärden. Det är helt avgörande, säger Martin Nelden, ordförande i Vänsterpartiet Västernorrland.
– Men det skulle vara konstigt att komma till förhandlingar med färdiga krav, säger han och tillägger att han har förtroende för förhandlingsgruppen.
Skapa tryck lokalt
– Partistyrelsen har fattat beslut om att det är den linjen vi ska ha och när jag har varit ute i partiet så har jag inte uppfattat det på något annat sätt, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson i Vänsterpartiet om Flammans rundringning.
Hon poängterar också att Vänsterpartiet kommer att rösta emot migrationsuppgörelsen, som regeringen har gjort med de borgerliga partierna.
Bland andra V Malmö är ju också kritiskt till att det inte skett en tillräckligt stor omsvängning när det gäller skatter och omfördelningspolitik?
– Man kan säga så här: i den budget som nu gäller är det ändå reformer för 40 miljarder. Men jag tror att vi alla är övertygade om att vi behöver mer resurser till välfärden och att den ekonomiska ojämlikheten behöver utjämnas.
Ulla Andersson tror det är viktigt att vänsterpartister arbetar för att skapa en opinion runt om i landet inför förhandlingarna – gärna tillsammans med socialdemokrater och miljöpartister lokalt.
– Så att man skapar ett tryck även i de partierna som ingår i regeringen.
Vilka frågor är viktigast i budgetförhandlingarna?
– Överlag behövs det mer resurser till välfärden och när Sverige växer fort minskar inte de behoven utan snarare tvärtom. De investeringar som behövde göras innan behöver göras nu också fast i större omfattning. Sedan vill man ju som vänsterpartist göra allt för att minska ojämlikheten.