För att en kvinna från Kiruna ska kunna föda sitt barn måste hon bege sig till Gällivare, tolv mil norr om Kiruna.
Det innebär att hon måste färdas i taxi eller med helikoptertransport. En riksfylld och otrygg omständighet som dessutom kostar en massa pengar.
BB i Kiruna kommer att öppnas igen, men vägen fram till det att beslutet klubbats har varit minst sagt snårig.
– Beslutet gick igenom tack vare att det fanns borgerliga ledamöter som röstade för att BB ska öppnas, säger Joel Karlsson, styrelseledamot för Piteå vänsterpartiförening.
Efter valet 2002 gick vänsterpartiet i Norrbottens landsting kraftigt bakåt till förmån för Norrbottens sjukvårdparti.
Vänsterpartiet beslöt då att samverka med socialdemokraterna och miljöpartiet utifrån ett politiskt och organisatoriskt samverkansavtal.
En av valfrågorna var just öppnandet av BB i Kiruna – ett förslag som socialdemokraterna inte var fullt positiva till, men som de gick med på för att inte förlora samverkan.
Efter detta beslut har en het debatt blossat upp i Norrbotten. Förutom att folkpartiet förde en kampanj mot ett öppnande skapade frågan oenighet inom vänsterpartiet.
Ewa Andersson (v), ledamot i landstinget gick ut och sade att hon tänkte rösta nej till öppnandet och fyra socialdemokratiska landstingsledamöter deklarerade samma sak.
Dessa utspel svarades av partidistriktets ordförande Monika Isaksson (v) som menar att de som röstar emot ett öppnande av BB går emot hela samverkansavtalet och därmed spräcker samarbetet.
På senaste landstingsfullmäktige i mitten av november, blev det trots allt ja till att öppna BB i Kiruna. Men vänsterpartiet förklarade då att man inte kan sitta kvar i ett samarbete när till och med egna ledamöter röstar emot grundläggande överenskommelser.
Brytningen skedde dock inte – i stället sitter vänsterpartiet i förhandlingar med s och mp för att komma fram till nya samarbetsformer.
– Vänsterpartiet beslutade först, under ett distriktsstyrelsemöte, att vi skulle bryta samarbetet med de andra partierna, säger Stig Eriksson, vice ordförande i partidistriktet. Men detta tog distriktsstyrelsen tillbaka bara någon dag senare. Då var man enig om att det inte fanns något alternativ till att fortsätta samarbetet.
Hela karusellen har skapat oreda i vänsterpartiet. Efter distriktsmötet gick Britt Fäldt (v), gruppledare i Piteå, ut i tidningarna och krävde att distriktsstyrelsen borde avgå på grund av inkompetens. Senare krävde hon även ordförande Monika Isakssons avgång.
Stig Eriksson vill dock se framåt och säger att samverkansavtalet är ett bra program för hälso- och sjukvård i Norrland. Det primära är hur partierna arbetar tillsammans, menar Eriksson.
– Det största problemet vi haft på vägen är att frågan om BB:s återuppöppnande har fått för många infallsvinklar.
Han menar att om s, mp och v hade haft en tydligare gemensam strategi i frågan hade man sluppit alla oklarheter.
– Det är viktigt att vi nu tittar på hur sjukvården ska se ut på sikt. BB är bara en liten del i det hela. En stor del är primärvården som måste fungera, framförallt i de nio av fjorton kommuner som inte har något sjukhus och där primärvården utgör basen, säger Stig Eriksson.
Förhållandet mellan partierna försöker man alltså nu att reda ut, men lösningen på striderna inom vänsterpartiet kvarstår än.