– I söndags var alla lyckliga när vi gick hem genom stan med våra röda sjalar som visar att vi tillhör vänstern. De gav tummen upp och ropade Hej, hej vänsterfronten för det var vi som ivrigast ville ha bort Sarkozy.
Michel Jerneval från det franska Vänsterpartiet kan inte hålla tillbaka glädjen efter att socialistpartiets kandidat Françoise Hollande vunnit det franska presidentvalet. En glädje som han delar med de 100 000 fransmän som firade på Bastiljplatsen valnatten. Men som han ser det var detta bara den första etappen av en strid som måste fortsätta. Holland har sagt att han vill driva en politik som inte bara är ansvarsfull utan också satsar på tillväxt. Det blir inte några 100 dagars smekmånad.
– Frankrike har redan förlorat en stjärna hos kreditvärderingsinstituten. Kommer vi att förlora en till. Då blir våra utlandslån ännu dyrare.
Afghanistan
Ett konkret resultat är dock att vänta, Frankrike kommer under året att dra tillbaka sina trupper från Afghanistan. Nu lägger den franska vänstern sitt krut på parlamentsvalet i juni. Eftersom det är enmansvalkretsar kommer det att kräva en överenskommelse mellan Vänsterfronten, där Vänsterpartiet ingår, och Socialistpartiet.
– Vi fick 25 procent av vänsterrösterna i första omgången. Nu måste de fatta en överenskommelse centralt så att de olika partierna drar tillbaka sina kandidater inför den andra omgången så att vi garanteras 25 procent av platserna.
Rosa Moussaoui som arbetar på Kommunistpartiets tidning L´Humanité är också glad över valresultatet, eller snarare lättad. Sarkozys strategi där han flirtade med extremhögern genom att bara tala om immigranter och säkerhet lyckades nästan.
– För några månader ledde Hollande med 60 procent och Sarkozy knappade in hela tiden. Men nu kommer det vi kallar den tredje folkliga valomgången.
Där är Vänsterfronten och de sociala rörelserna mycket viktiga, det är de som kan sätta agendan. Hollande var i början av valkampanjen närmast socialliberal, men vänsterns framgångar och fackföreningsrörelsen har förändrat honom något.
Kommunistpartiet har de senaste åren varit mycket försvagat, men nu ser Rosa Moussaoui en vändning.
– Det började med folkomröstningen om EU-konstitutionen 2005 som vi vann. Efter den skapades Vänsterfronten. Efter det har det skapats en ny social och politisk rörelse och mycket kommer att hända de kommande åren.
Skifte möjligt
Rosa Moussaoui ser med vänsterns framgångar i Frankrike och Grekland möjligheten till ett skifte i Europa. Den nyliberala ekonomiska politiken har visat sig vara misslyckad. Många ekonomer i Frankrike ser nu att åtstramningspolitiken misslyckats.
– Vi måste våga pröva nya lösningar. Folk runt Europa tycker som oss i Frankrike och Grekland. Det är en ny tidsålder och frågan är enkel, folket eller marknaden?
Den stora faran är om Hollande misslyckas, då kan extremhögern stärkas och gå i allians med den gamla högern. Det är en komplicerad situation med starkt tryck från marknaderna på Frankrike.
– Vi har börjat fundera på hur vi skall mobilisera motståndet mot marknadens diktatur.
Grekland
Även i Grekland har valet snarast lett till en mer laddad situation. Journalisten Afrodite Politi beskriver situationen som förvirrad. Ingen verkar riktigt veta vad som kommer att hända.
– Det är inte skäl att vara så väldigt lycklig. Vi är visserligen lättade, vi har straffat de två stora partierna som skrev på det förskräckliga avtalet med EU, memorandumet. Det är också mycket uppmuntrande att vänsterradikala Syriza kom tvåa i valet.
Det största smolket i glädjebägaren är ändå att det öppet nazistiska Gyllene Gryning kom in i parlamentet och med en ganska bred marginal.
– Fram tills nu har Gyllene Gryning setts som ett kriminellt parti, många av dess medlemmar har åtalats för att de överfallit immigranter och utfört rån. Det är en kriminell organisation som har många likheter med maffian. De är mycket reaktionära och rasistiska, de skrämmer alla demokratiska medborgare.
Förutom regeringens åtstramningspolitik ser Politi ytterligare ett skäl till att de lyckats komma in.
De två stora partierna som skrev under memorandumet har på senare tid haft en närmast rasistiskt agenda för att avleda intresset från de ekonomiska problemen. I tidningarna har det stått mycket om problemen kring invandringen och bara några dagar innan valet öppnades ett läger för papperslösa immigranter.
– Vänstern kallar dem för koncentrationsläger, det omgärdas av tre lager med taggtrådsstängsel och mängder av beväpnade poliser. Nya läger är på väg att öppnas nära gränserna.
Den stora vinnaren i valet var ändå vänsterkoalitionen Syriza med sin unge karismatiske ledare Alexis Tsipras. Partiet blev störst både i Aten och i den näst största staden Thessaloniki och fyrdubblade sina röster. Partiet gick till val med två slogans, ”Låt oss sända ett budskap till Europa” och ”Vänsterenhet för en Vänsterregering”. Det första har man uppenbarligen lyckats med, det verkar vara svårare med det andra. Kommunistpartiet KKE som stod i det närmaste stilla i valet har inte varit så intresserade av samarbete utan har under valrörelsen angripit Syriza.
– De kallar dem borgerliga, säger Politi. Jag upplever KKE som sekteristiska. De talar om revolution på samma sätt som Jesus andra återkomst. Men folk måste ju leva fram till dess.
Sedan Ny Demokrati gett upp möjligheten att bilda en regering gick budet sent på måndagen till Syriza som försöker bilda en regering med vänsterprägel, ”som överger det grekiska stödpaketets barbariska villkor”.
En svår uppgift, partierna som var emot memorandumet fick mest röster, men bara hälften av platserna eftersom Ny Demokrati fick 50 extraplatser som det största partiet. KKE vill inte ens träffa Syriza.
– Mycket talar för nyval i juni, säger Afrodite Politi.